HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VROEGER BLUE BAND door Martin Pieterse

Bij ons thuis aten we geen blueband. Mijn ouders vonden het niet te eten. Zij gebruikten meestal plantaardige margarine en daarnaast roomboter. En men bakte met olie ( zelfs vaak olijfolie). Alleen Martin Pieterse is opgegroeid met blueband, een band die tot in het blauwe niet te scheiden zal zijn.

blue band 1BLUE BAND

Ik ben groot geworden met Blue Band. Mijn moeder gebruikte het voor alles: om er de sudderlapjes in te sudderen, om er de andijvie mee af te stoven, om er de bakvorm mee in te vetten, en zelfs als ‘boter’ op de boterham. En dan hebben we het niet over al die nieuwerwetse bak-, braad- of broodsmeermiddeltjes, maar over de oer-Blue Band van een paar dubbeltjes, verpakt in een roomwit, vetvrij papiertje.

Echte roomboter was een traktatie voor de rijken en voor de feestdagen. Blue Band was voor de gewone mensen, die het merk uitspraken als ‘Bluubent’. Blue Band was Nederlands eerste all-purpose smeermiddel, in een tijd dat light nog niet bestond, en de classificatie ‘volvet’ voor kaas trots op het etiket werd vermeld.

Mijn moeder had de oorlog meegemaakt. In de oorlog was vet een begeerd en schaars artikel. Tot het einde van haar leven schraapte mijn moeder de boter- en margarinepapiertjes minutieus af, om te voorkomen dat ook maar een milligram vet ongebruikt in de afvalbak belandde. Ik vond dat als kind een zorgzaam en zinvol gebaar.

In mijn herinnering was de smaak van Blue Band tamelijk neutraal, misschien wel een beetje te neutraal naar onze huidige smaak. Het had een wat harde, brokkelige consistentie, ook als het op kamertemperatuur was. Het liet zich niet gemakkelijk uitsmeren. Een verse witte boterham met Blue Band en chocoladehagel kreeg daardoor iets van een slagroomtaartje met chocola. En zo smaakte het ook, in mijn beleving.

Ik denk niet dat er ooit een panel is geweest dat serieus heeft onderzocht of goulash in roomboter of olijfolie beter smaakt dan goulash in Blue Band. Mijn moeder maakte de goulash met Blue Band. Als ik me concentreer, kan ik de smaak van mijn moeders goulash proeven. Ik heb weleens goulash gemaakt, maar het smaakte toch niet zoals vroeger. Ik denk er serieus over om het eens een keer met Blue Band te proberen.

 

MARTIN PIETERSE

blue band

 

TRADITIE IN ETEN : NEDERLANDS DIS

 

keuken jaren 50tig

2 Responses to “VROEGER BLUE BAND door Martin Pieterse”

  1. D. van Dijk schreef:

    Mijn oma sprak het niet uit als Bluu uit als Bleu Band. (Kort na de oorlog). Dus mijn moeder en tantes ook. En ik als kind in gezin met 5 kinderen en ook mijn neven en nichten.
    Mijn vrouw heeft het ook zo meegekregen van thuis.
    Niet alleen als kind zei ik dat zo maar nu (65 jaar later nog steeds!!). Maar wat nog wonderlijker is: Ik ervaar dat niet als verkeerd! Ook onze kinderen zeggen het wel eens en zelfs onze kleinkinderen!!!! Maar dat laatste moedig ik niet aan.
    Onze Nederlandse driekleur wordt wel eens aangeduid (onder andere in een gedichtje of liedje) als Oranje, Blanje, Bleu. (De prinsenvlag Na de Tweede wereldoorlog oorlog mocht na 5 jaar eindelijk de driekleur weer.
    Bleu – blauw en er zit dan ook een mooi gestrikt blauw bandje om het pakje margarine.
    De link naar blauw is dus nadrukkelijk aanwezig.
    Blauw, Bleu, dus niks mis met de uitspraak Bleu Band!
    Maar hardop uitgesproken in een winkel zie je plotseling verbaasde gezichten naar je kijken. Raar hoor!
    Overigens is dat “Oranje” door Regering en Wilhelmina na de oorlog officieel veranderd in “Rood-” (wit- blauw) omdat Oranje-Wit-Blauw symbool was geworden van de NSB en de Apartheid in Zuid Afrika. (En tegenwoordig ook van de PVV).

    Met dank voor uw aandacht, groet, D.

    1. admin schreef:

      Beste Heer D. van Dijk,
      bedankt voor uw reactie.
      Ik zal het naar Martin Pieterse, die het artikel schreef, toesturen. Hij kan zijn leven zonder Blue Band ook niet voorstellen.
      vr groet
      paul hoftijzer

Leave a Reply to admin Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>