HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PLAATSELIJKE KRANT schreef al een lange tijd geleden

DINXPERLO – ‘Het eten is een essentieel onderdeel van de cultuur en de mensheid. We leven nu in een tijd waarin traditionele gerechten verdwijnen. De traditie van Achterhoekse gerechten mag niet verloren gaan.’ Dat zegt Paul Hoftijzer (64), die vastbesloten is om dit laatste te voorkomen. Hij begon mede daarom drie weken geleden met www.nederlands-dis.nl een website waarop hij recepten van traditionele Nederlandse(streek)gerechten plaatst. Hij is echter van mening dat er te weinig typische Achterhoekse recepten op zijn website staan en roept de Achterhoekers op om traditionele bereidingsvoorschriften naar hem toe te sturen.
Door Juul Seesing

Doordat Hoftijzer, die zich normaal met het maken van kunst bezighoudt, vanwege gezondheidsproblemen gedwongen is om meer thuis te blijven, besloot hij om een website te beginnen waarop hij zijn verzamelde Nederlandse recepten plaatst. Binnenkort zijn er 280 recepten te vinden. ‘Ik heb veel omzwervingen door Nederland gehad en heb ook nog vijftien jaar in het buitenland gewoond’, aldus de in het Limburgse plaatsje Stein geboren Hoftijzer. ‘Ik verzamel nu ongeveer dertig jaar recepten. Ik vind eten namelijk erg belangrijk. Ik denk dat je bent wat je eet. Mensen die fastfood op de bank eten, zijn bijvoorbeeld anders dan mensen die keurig hun tafel dekken voor een diner.’ Hoftijzer besloot om een selectie van zijn verzameling bereidingsvoorschriften te maken voor zijn webstek. ‘Ik heb ervoor gekozen om een website met traditionele Nederlandse recepten te maken. Je hebt wel sites waarvan een deel van de recepten dit is, maar een website waarop alle recepten traditioneel Nederlands zijn, bestaat niet.’

Dialectnamen

Wat Hoftijzer, die inmiddels in Dinxperlo woont, op zijn website mist, is een grote verzameling aan Achterhoekse recepten. ‘Ik vind dat je het kenmerkende van een streek in stand moet houden door kunst en cultuur. En ik denk dat eten een onderdeel is van cultuur. Ik zeg niet dat je elke dag een Achterhoeks gerecht moet eten, maar ik denk wel dat je je er bewuster van moet zijn welke tradities er zijn.’ Hoftijzer heeft nu ‘een stuk of tien’ Achterhoekse gerechten op zijn website staan, waaronder de poddik met kaneelsaus (zie foto). Hij benadrukt dat het moeilijk is om Achterhoekse recepten te vinden. ‘Men schreef de recepten nooit op: ze werden overgedragen. In de huidige tijd verdwijnen de familiebanden, waardoor de recepten ook steeds meer verdwijnen. Hiernaast heb je de dialectnamen: een gerecht kan 100 meter verderop anders heten. Dat maakt het best moeilijk.’

Verhaaltje

Met zijn site wil Hoftijzer duidelijkheid en betrouwbaarheid bieden. ‘Ik zet de Nederlandse en, mocht ik ze tegenkomen, dialectische namen bij de gerechten. En ik zet alleen gerechten op de website die ik heb gekookt. Ik zie vaak op andere websites en in boeken dat het recept niet klopt. Dat irriteert me hooglijk. Als mensen me een recept sturen, controleer ik het door te koken voordat ik het met een leuk verhaaltje op de site zet. Dit laatste doe ik eventueel met naamsvermelding.’ Mensen die een Achterhoeks recept weten, kunnen een mailtje sturen naar het e-mailadres paulhoftijzer@gmail.com

Uit RONDOM DINXPERLO  8 APRIL 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>