HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WEEKMENU  10  MAART   MOBILISATIEMENU uit de EERSTE WERELDOORLOG 1916

eerste wereldoorlog vluchteling in zeeland

“…GOEDE VOEDING IN DURE TIJDEN …”

“Na twee jaar Eerste Wereldoorlog heeft het voedingsvraagstuk groote wijziging ondergaan”, schrijft de Voorzitster van de Maatschappij voor het Nut van ’t Algemeen. “Sommige levensmiddelen, twee jaar geleden in voldoende hoeveelheid beschikbaar, zijn thans bijna niet meer te krijgen; van andere is de prijs in die mate gestegen, dat zij buiten het bereik van de meeste beurzen zijn geraakt…”

KOKS koken voor de voedseluitdeling

KOKS koken voor de voedseluitdeling

In het foldertje staan vele adviezen zoals  “Dat kaas in “gekookt”eten te gebruiken is. En vleesch in de middagmaal af en toe kan vervangen. “  Maar vaak was er helemaal geen vlees en kon dus ook niet vervangen worden. Ook wordt het gebruik van peulvruchten sterk aanbevolen.

eerste wereldoorlog belgische vluchtelingen

Belgisch vluchtelingen

 

Nu is de leefsituatie in Nederland in de Eerste Wereld oorlog al veel slechter geworden, maar in België was de toestand gewoonweg rampzalig.  Los van het directe oorlogsgeweld, was er gewoon veel te weinig voedsel beschikbaar. Er werd gewoon honger geleden en de gemiddelde Belg viel in die vier oorlogsjaren meerdere kilo’s af.

distributiebonnen

LEVENSMIDDELEN IN NEDERLAND OP DE BON

Van een maaltijd bestaande uit een

 VOORGERECHT:

HOOFDGERECHT:

NAGERECHT:

Bleef dus bar weinig over. Men was al blij als men elke dag voldoende eten op tafel kon zetten.

WAT AT MEN DAN IN DEZE OORLOGSTIJD

EEN VOEDZAME SOEP VOOR 4 PERSONEN:

BRUINE BOONENSOEP

Door in plaats van spek een half pakje BUK door de soep te verwerken en dat op het laatst er door te roeren, wordt de soep 2 ½ cent goedkoper en kostte toen  slechts 9 ½ cent per persoon.

BUK = zacht plantenvet, dat toen ineens gemaakt werd. Men vertelde erbij dat “het was even goed als reuzel en met een lepel kon worden uitgeschept en zo gemakkelijker te verdeelen was….”

Buk vet kostte in die tijd fl 0,50 per pond. Terwijl in Nederland de vastgestelde regeringsprijs voor spek in die tijd twee keer zo was.bruine bonen 2

BRUINE BOONENSOEP

  • 1 kilo bruine bonen
  • 5 liter water
  • 1 pond uien
  • 1 ¼ ons BUK ( nu zouden boter kunnen nemen)
  • 4 afstreken lepels zout
  • ( en eventueel een bosje selderij – voor toen 3 cents)

Volgens ons kookboekje:bruine bonen koken

“…. Wasch de boonen en laat ze in het water een nacht weeken; breng ze dan den volgenden dag met hetzelfde water aan de kook en laat ze gaar worden ( ongeveer 1 ½ uur).

Maak de uien schoon, wasch ze, snipper ze en laat ze in een koekenpan of in een ijzeren potje met het vet lichtbruin bakken; roer ze vooral telkens om en zorg, dat er geen zwarte stukjes in komen.

Doe de gebakken uien en het zout bij de kokende boonen en laat de soep zachtjes nog een paar uur doorkoken, tot ze mooi gebonden is; roer er dikwijls in en wrijf telkens met den lepel de boonen fijn.

In plaats van de uien te bakken kan men ze gesnipperd in de soep laten meekoken en er desnoods ook wat selderij bij doen op dezelfde wijze als bij de erwtensoep. De gebakken uitjes maken echter de soep mooier van kleur….”

Een recept voor een hedendaagse bruine bonensoep : https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/bruine-bonensoep-volgens-het-recept-van-mijn-oma/bruine bonensoep

 

BRON : Wat zullen we eten?  Een foldertje/boekje uitgegeven door de Maatschappij tot het nut van ’t Algemeen in 1916. Schrijver daarvan is Mejuffrouw MARTINE WITTOP KONING.

Martine_Wittop_Koning

 

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

Eerst wereldoorlog vlucht-uit-belgië

VLUCHT UIT BELGIE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>