
“…GOEDE VOEDING IN DURE TIJDEN …”
“Na twee jaar Eerste Wereldoorlog heeft het voedingsvraagstuk groote wijziging ondergaan”, schrijft de Voorzitster van de Maatschappij voor het Nut van ’t Algemeen. “Sommige levensmiddelen, twee jaar geleden in voldoende hoeveelheid beschikbaar, zijn thans bijna niet meer te krijgen; van andere is de prijs in die mate gestegen, dat zij buiten het bereik van de meeste beurzen zijn geraakt…”
In het foldertje staan vele adviezen zoals “Dat kaas in “gekookt”eten te gebruiken is. En vleesch in de middagmaal af en toe kan vervangen. “ Maar vaak was er helemaal geen vlees en kon dus ook niet vervangen worden. Ook wordt het gebruik van peulvruchten sterk aanbevolen.
Nu is de leefsituatie in Nederland in de Eerste Wereld oorlog al veel slechter geworden, maar in België was de toestand gewoonweg rampzalig. Los van het directe oorlogsgeweld, was er gewoon veel te weinig voedsel beschikbaar. Er werd gewoon honger geleden en de gemiddelde Belg viel in die vier oorlogsjaren meerdere kilo’s af.
Van een maaltijd bestaande uit een
VOORGERECHT:
HOOFDGERECHT:
NAGERECHT:
Bleef dus bar weinig over. Men was al blij als men elke dag voldoende eten op tafel kon zetten.
WAT AT MEN DAN IN DEZE OORLOGSTIJD
EEN VOEDZAME SOEP VOOR 4 PERSONEN:
BRUINE BOONENSOEP
Door in plaats van spek een half pakje BUK door de soep te verwerken en dat op het laatst er door te roeren, wordt de soep 2 ½ cent goedkoper en kostte toen slechts 9 ½ cent per persoon.
BUK = zacht plantenvet, dat toen ineens gemaakt werd. Men vertelde erbij dat “het was even goed als reuzel en met een lepel kon worden uitgeschept en zo gemakkelijker te verdeelen was….”
Buk vet kostte in die tijd fl 0,50 per pond. Terwijl in Nederland de vastgestelde regeringsprijs voor spek in die tijd twee keer zo was.
BRUINE BOONENSOEP
- 1 kilo bruine bonen
- 5 liter water
- 1 pond uien
- 1 ¼ ons BUK ( nu zouden boter kunnen nemen)
- 4 afstreken lepels zout
- ( en eventueel een bosje selderij – voor toen 3 cents)
“…. Wasch de boonen en laat ze in het water een nacht weeken; breng ze dan den volgenden dag met hetzelfde water aan de kook en laat ze gaar worden ( ongeveer 1 ½ uur).
Maak de uien schoon, wasch ze, snipper ze en laat ze in een koekenpan of in een ijzeren potje met het vet lichtbruin bakken; roer ze vooral telkens om en zorg, dat er geen zwarte stukjes in komen.
Doe de gebakken uien en het zout bij de kokende boonen en laat de soep zachtjes nog een paar uur doorkoken, tot ze mooi gebonden is; roer er dikwijls in en wrijf telkens met den lepel de boonen fijn.
In plaats van de uien te bakken kan men ze gesnipperd in de soep laten meekoken en er desnoods ook wat selderij bij doen op dezelfde wijze als bij de erwtensoep. De gebakken uitjes maken echter de soep mooier van kleur….”
Een recept voor een hedendaagse bruine bonensoep : https://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/bruine-bonensoep-volgens-het-recept-van-mijn-oma/
BRON : Wat zullen we eten? Een foldertje/boekje uitgegeven door de Maatschappij tot het nut van ’t Algemeen in 1916. Schrijver daarvan is Mejuffrouw MARTINE WITTOP KONING.