HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

AZIJN van BIER ZELF MAKEN

bio bierAZIJN  van BIER

Binnenkort begint het seizoen weer om overmaat aan vruchten, groentes en kruiden te verwerken en te conserveren. Azijn is vaak een noodzakelijk element hiervoor. Natuurlijk kan je goede wijn- en natuur-azijn kopen, maar zelf maken is veel leuker.

Ook van bier kan je azijn maken.

Trouwens van je zelfgemaakte kruiden of vruchtenbier kan je ook goede azijn maken.

Recepten voor wilde natuur bieren:

https://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditie-snelle-paardenbloemdrank-of-bier/

paardenbloem 4

en https://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditie-brandneteldrank-licht-alkoholisch-schuimend/

brandnetels

 

Zelfmaken   van BIERAZIJN:

Het zelf azijnmaken begint met een goede basisazijncultuur. Nu wordt azijn gemaakt doordat een bacterie alcohol omzet tot azijn. De bacterie heeft daar dus alcohol voor nodig, maar als het percentage alcohol hoger is dan 10 % kapselt de azijnbacterie zich in. Hij gaat dan niet gelijk dood maar wordt inactief. Een procent of 6 alcohol is ideaal om azijn te maken. Als vuistregel kan je zeggen dat 1 % alcohol ook 1 % azijn oplevert. Voor in de keuken is azijn met azijngehalte van 5 % uitstekend.

Zo kent de bacterie ook een ideale temperatuur om zich te ontwikkelen. Onder de 10 graden Celsius doet hij niets, rond de 25 °C  functioneert de bacterie optimaal om bij hogere temperatuur weer inactief te worden. Rond de 65 °C gaat de bacterie dood. Wil je dan zeker weten dat de vloeistof na afkoeling niet weer tot leven komt, moet je de vloeistof door filterpapier passeren.  Maar bij de omzetting van alcohol in azijn vormen de bacteriën  een soort massa die boven op de azijn drijft. Een deel van deze massa kan je als moedercultuur gebruiken om elders weer azijn te gaan maken. Ken je dus iemand die azijn maakt, vraag of je een deel mag.

Vermeng een flesje bier met deze azijnstarter en dek dan af met een doek. Na een week of twee heb je een heerlijke bierazijn.  Voorzichtig de niet troebele vloeistof afgieten in een fles. Bij de troebele massa kan je dan weer een flesje bier gieten en weer zeker twee weken laten staan. Zo kan je permanent bierazijn maken ( leuk om kado te geven).

Voor dit doel zijn ook keramieke azijnpotten te koop. Met een aftapkraan, zodat je de azijn vrijwel permanent kunt aftappen en maken. ( na een jaar is het vaak slim om ook die helemaal te legen en een nieuwe azijncultuur op te starten).

Gebruik het liefst natuurlijk gebrouwen bier, maar niet zo sterk als triple bier.  Een bier met niet te veel hop ( bittere bestanddelen) is te verkiezen, dit geeft een zachter soort bierazijn ( erg bitter is bij azijn niet lekker, vind ik). Het percentage alcohol levert vergelijkbaar percentage azijnzuur in je azijn op. 5 % azijnzuur geeft in het algemeen een bruikbare azijn op ( wat betreft het gehalte azijnzuur in de azijn).

* Een basis azijncultuur is trouwens ook op internet te koop.

*  Uiteraard kan men ook van wijn azijn maken. vermeng dan wel de wijn met wat water, zodat de basisoplossing ook ongeveer 5 – 6 % alcohol bevat. Ook cider geeft erg lekker appelazijn.

* Gebruik in alle geval niet te zoete bier, wijn of cider, want dan loop je het risico bij dat bij de omzetting in de azijn andere stoffen gevormd worden, die soms niet echt lekker zijn.

azijnpot

 

BASISTECHNIEKEN VOOR DE KEUKEN: NEDERLANDS DIS

2 Responses to “AZIJN van BIER ZELF MAKEN”

  1. Nicky schreef:

    Ik probeer wat azijn te maken, en bier-azijn lijkt me wel erg leuk ☺️ Als ik het goed begrijp, zet je dus bier en azijnstarter (naar verhouding) bij elkaar, en is het een kwestie van wachten? Welk bier heeft u gebruikt? Er is zoveel keus ☺️ Bedankt!

    1. paul hoftijzer schreef:

      beste Nicky, ik heb nu allang een azijnpot inde keuken en als er bier of wijn over is, giet ik dat erbij.
      Zo heb ik altijd lekkere azijn.
      Ik ben begonnen met een flesje bier van 5 % alcohol gebrouwen door de openluchtmuseum met gagel van de stadsboerderij in Arnhem. Dat was een bier met smaak, maar met niet erg veel hop. Zo krijg je azijn met niet te veel bitters in de smaak.
      Ik heb een geprobeerd van trippelbier azijn te maken, maar de smaak daarvan was niet zo lekker…te veel azijnzuur ( dus dan verdunnen) maar ook toen was dat niet erg lekker. Tegenwoordig ook omdat ik de azijn best lang laat staan, krijg ik een soort zelfgemaakte balsamico-azijn maar dan met een eigen smaak. Door uitproberen ben ik er zo achter gekomen hoe het in onze keuken nu goed gaat.
      veel succes
      paul hoftijzer

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>