HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

OUDERWETSE KIPKRUIDEN   uit de serie KRUIDEN & SPECERIJEN

kapoen vroeger

Kip heeft gewoonlijk niet een echt sterke uitgesproken smaak. Door de juiste kruiden er van te voren op te doen of lekkere zaken onder de huid te schuiven versterk je de toch lekkere smaak van deze vogels. Mijn grootmoeder had vroeger al een potje met kipkruiden. Daar zat geen zout, noch wat anders dan kruiden en specerijen in. Die had ze wel van te voren in een vijzel fijngewreven.  Het enige wat ze er beperkt bijvoegde wat was rijstebloem.

Een kip werd bij haar goed schoongemaakt en alle kleine veertjes zoveel mogelijk verwijderd. Was het beestje erg vet dan werd de vetklier onder bij de staart door haar er ook af gesneden. Dan werd de kip goed gewassen en helemaal droog gedept.

Vervolgens werden er kruiden uit het kruidenpotje “kip” over gestrooid. Vaak sneed ze nog een ui fijn en deed die samen met wat extra kipkruiden in de buikholte. Later ging ze ook nog geperste knoflook gebruiken. De kip werd afgedekt en stond met de kruiden zeker een uur of twee te marineren.

Voor speciale gelegenheden werd onder de huid ( die eerst met de hand was losgehaald) plakjes gedroogde eekhoorntjes brood met schijfjes sjalot geschoven. Dan werd het  beestje ook gekruid en maar een uurtje weggezet.

Alleen in de buik werd door haar voor het bakken (zee-)zout gestrooid.

Mijn grootmoeder hield eigenlijk niet zo van koken. Zij kon wel genieten van iets lekkers. Veel kruiden gebruikte ze oorspronkelijk niet. Ze gebruikte peper en nootmuskaat. En voor de kippenbouillon had ze ook nog foelie staan. Maar daar hield het wel bijna mee op. Toen ze een keer bij haar nicht gemengde kruiden en specerijen voor de gehaktballen was  tegengekomen, is zij zich toch meer gaan bezighouden met kruiden en specerijen. Een goede vijzel bezat ze al, dus alles kon grondig fijn worden gewreven.vijzel

Ook haar kipkruiden mengde ze zelf.

soepkip

KIPKRUIDEN – familie recept – zeker meer dan honderd jaar oud

  • 2 delen gemalen kruidnagel

Neddis kruidnagels 2

  • 2 delen piment gemalen
  • 1 deel nootmuskaat
  • 1 deel foelie
  • 2 delen zwarte peper
  • 2 blaadjes laurier

Deze worden eerst zo nodig licht geroosterd, dan in een vijzel heel fijn vermalen en gemengd. Mijn grootmoeder mengde er een deel  rijstebloem door. De maat die zij gebruikte kwam ongeveer neer op een gangbare eetlepel.  Nooit meer mengen dan je voor 3 maanden nodig hebt.

Later mengde ze er ook nog 1 eetlepel uienpoeder en 1 eetlepel knoflookpoeder bij.

Waarschijnlijk vond ze dat het schoonmaken van ui en knoflook onaangenaam rook en was ze bang dat anderen dat zouden ruiken.

  • Door deze Lage Landen kipkruiden zou men naar eigen smaak nog gemalen koriander en kurkuma ( dus geelwortel) en zoete paprika kunnen mengen. Het voordeel van paprikapoeder en kurkuma is dat deze de kip een erg mooi kleurtje geven, die na het bakken nog smakelijker er uit gaat zien. En het geeft een diepere smaak – dus zeker geschikt bij neutraal smakende kippen.

Maar kan kippen ook meer Italiaans kruiden.

Dan mengt men voor kip:

  • 1 deel zwarte peper
  • 4 delen tijmtijm
  • 4 delen oregano of marjolein
  • 1 deel rozemarijn

Naast deze kruiden kan men dan bijvoorbeeld Balsamico-azijn met fijngemaakte knoflook op de kip smeren en samen met de kruiden  behandeld laten marineren.

Voor kip die je gaat wokken of in Oosterse gerechten gaat gebruiken ka men gebruiken:

Naast verse gember en geperste knoflook die je samen heel fijn snijdt en eventueel nog mengt met wat sambal

de Oosterse kipkruiden, bestaande uit:

  • ½ eetlepel fenegriek
  • ½ eetlepel geelwortel ( kurkuma)
  • 2 theelepels kardemon
KARDEMON

KARDEMON

  • 1 thee lepel zwarte peper
  • ½ theelepel citroenrasp

Voor de smaak van Midden en Zuid Amerika inclusief Mexico & Texas voor kippen op de barbecue:

  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel oregano
  • ½ eetlepel half zoete paprika / half cayenne peperspaanse pepers
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepelzwarte peper

Ook daar smaakt een teentje verse knoflook ideaal bij.knoflook vers geoogst

EN altijd (zee-) zout zuinig apart toevoegen. Kip van binnen welzouten. Aan de buitenkant is het lekkerder na de bereiding ( braden, grillen, stomen en/of stoven)er zeezout over te malen.

Neddis zeezout 1

OUDERWETSE , MAAR NOG STEEDS GOEDE KRUIDEN MENGSELS     :   NEDERLANDS DIS

Volgens het recept van Nederlands Dis zijn kruidenmengsels ook voor kip bij www.kruidenmagazijn.nl te bestellen.

specerijen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>