HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Page: NEDERLANDS DIS: INFO

ALLE INFORMATIE EN ACHTERGRONDEN

NEDERLANDS DIS   en de paul hoftijzer, die verantwoordelijk is voor deze site. 

@nederlandsdis

 

DSC01935

“ Wat we eten, dan zijn we” heb ik ergens gelezen.

In Nederland en Vlaanderen wordt heel anders gegeten dan in andere landen, zelfs de landen direct om ons heen.

Dat is een kenmerkend deel van onze traditie en ons zijn. En daar mogen we ook trots op zijn. Nederland en Vlaanderen was vroeger zeker een tolerant land, dat mensen van elders en invloeden van mensen van elders verwelkomde in ons land. Zonder de aanvullingen van steeds andere keukens zou de keuken van de Lage Landen nu niet zijn wat die is. Ook daarover wil Nederlands Dis informatie geven.

Ik houd echt van lekker eten en heb een belangrijk deel van mijn leven me met koken en eten beziggehouden. Ik kook en kookte voor mijn beroep als in ons gezin. Zo heb ik in de loop van die tijd heel veel recepten verzameld. Daarnaast heb ik me bezig gehouden met studies naar de ontwikkeling van eten van de middeleeuwen tot deze tijd. Deze culinaire geschiedkundige  kennis is ook in mijn recepten terug te vinden. Daarbij vind ik het spannend om eten in de vrije natuur te zoeken en daarmee heerlijke gerechten te maken. Gratis en nog lekker ook. Veel gewassen heb ik in eigen moestuinen geteeld, maar zelfs in onze huidige kleine tuin staan nog steeds vele eetbare planten.

Ik ben deze site begonnen om alles wat met typisch traditioneel eten en drinken van hier te maken heeft bij elkaar te brengen. Naast algemene bekende traditionele Nederlandse en Vlaamse gerechten en echte streekgerechten is er een natuurlijk overloop naar de eetcultuur van het vroegere gebied van de Hanze . Alle gerechten op deze site heb ik zelf gekookt, waarbij ik vooral de oude(re) recepten heb aangepast.

kip in het pannetjegebakken uienmosselsoepgebakken oesterzwam kleingepocheerde schelviskeuekn

 

 

 

 

 

 

 

 

ELKE DAG WAT NIEUWS OP NEDERLANDS DIS

volrecepten.nl 

Ook de recepten van vroeger groeien, totaal staan er nu meer dan 2500 recepten op Nederlands Dis. En ook de bezoekers van de site groeien enorm. Nu soms met meer dan 4.000 bezoekers per dag. Als we zo doorgaan worden het er ruim meer dan 800.000 bezoekers in het tweede jaar van Nederlands Dis. En dit terwijl de site misschien wel de uitgebreidste databank voor traditionele Nederlandse recepten begint te worden , maar nog lang niet compleet is. En daarvoor hebben we mensen van overal vandaan voor nodig. U dus bezoeker aan deze site, die van lekker traditioneel eten houdt. Dus stuur ons uw traditionele en typerende gerechten met recept graag toe.

De Site van Nederlands Dis wordt ondersteund door Stichting CELL, stichting culinair erfgoed der lage landen.

STREEKGERECHTEN

De Lage Landen, dus Vlaanderen en Nederland is een lappendeken van streekgerechten. Elke streek en plaats kent z’n eigen recepten en lekkernijen. Geboren in Limburg ben ik nog steeds wakker te maken voor zuurvlees op lekkere dikke friet, zwartbrood met spek, appel- en perenstroop, stuk vlaai met kruisbessen en geslagen room of heerlijke nonnevotten zoals ze in mijn jeugd  in carnavalstijd werden gegeten.

wafels bij een maaltijd

wafels bij een maaltijd

Mijn vader was afkomstig uit Rotterdam, dus logeerde ik in mijn jeugd weleens bij een oom en tante in Rotterdam. Daar kwam je nog een echte pinda-chinees tegen, maar dol op pinda’s of pindakaas ben ik nooit geworden, alleen de  Rotterdamse kruidbroodjes vond ik het einde.

Toen verhuisde ik naar de omgeving van Arnhem met Arnhemse meisjes en Doesburgse mosterd. Typisch Gelders vind ik bijvoorbeeld stamppot rauwe andijvie (stimpstamp het liefst met wat extra raapstelen). In Eindhoven ging ik verder leren, daar verkocht  de bakker tegen over ons op maandag rijstevlaai met slagroom en chocoladerasp. En kon je op de markt op zaterdag alikruiken gekookt kopen. Waar je goede worstenbroodjes kon kopen wist je al snel.

Mijn rondreis door Nederland ging verder. In Gouda woonde ik naast een stroopwafelbakker. Ondanks dat de geur dag en nacht aanwezig bleef, is een verse warme stroopwafel het einde. En natuurlijk de heerlijke boeren kaas van kaasmakers van het vlakke land rond Gouda.

Amsterdam was mijn volgende stop: een broodje half om, ossenworst, Amsterdamse uitjes en vers gebakken mosselen in een deegje. En heel veel restaurants waar je de hele wereld kon ontmoeten. Ook daar groeide mijn contacten met de Vlaamse keuken. En waar ook de natuurvoeding deel van mijn leven werd.

Na een aantal jaren in het buitenland terug in Gelderland: Veluwezoom en de Achterhoek: Klots, draadjesvlees en zure stip.

De familie van mijn lief kwam uit Friesland, dus hoort bij onze specialiteiten ook een aantal Friese specialiteiten als Sukerbole, Oranjekoek en Sipelsoep.

Trouwens voor Opperdoezen uit de West Friese bouwhoek ( dus Noord Holland) mag je me gerust wakker maken.

Kortom, in mijn receptenoverzicht is veel te vinden, maar er mist nog veel. Heb je een typisch streekgerecht dat hier ontbreekt, mail het naar me toe en ik zal het (na het gekookt en geproefd te hebben) opnemen bij de streekgerechten in het Receptenboek van Nederlands Dis . Ook informatie over speciale gebruiken rond alles wat met eten te maken heeft vind ik zelf erg leuk. Mail naar info@nederlands-dis.nl

IK WOON NU IN DE ACHTERHOEK , DUS ACHTERHOEKSE GERECHTEN MAKEN DEEL UIT VAN MIJN LEVEN.

Als je dunne plakjes snijdt, dan hou je nog wat over, zouden ze hier in de Achterhoek zeggen. En zo vergaat het je als je typische traditionele gerechten met hun bereidingswijze wilt verzamelen.

Maar toch is het me langzamerhand gelukt iets boven tafel te krijgen. En dat na lange gesprekken en maaltijden met gebakken smörkes en bij de ölliebrabbe rond het nieuwe jaar. En natuurlijk veel recepten met earpel en moes. Fiedeltjesvlees maakte moeders ook vaak en natuurlijk arftensoep, weggespoeld met een glaasje voezel.

De volgende recepten uit de Achterhoek zijn op www.nederlands-dis.nl te vinden:krentenwegge

Stip in de pan, Stimpstamp ( dat heet hier waarschijnlijk anders) met Karnemelksaus, Moos, Kruudmoes, Poddik ( maar die kende ik al onder de naam Jan in de zak of Ketelkoek), Cabbes of Kabbus, Knieperkes, Naegelholt, Kluts, Eierbotter, Pillewegge, en Halve gedraaide.

Want deze traditie moet verder gaan. En alleen als mensen dit eten zich blijven herinneren  en zelf kunnen en blijven koken, sterft deze traditionele ook Achterhoekse gewoonten niet uit.

Zo schrijf ik ook voor de “Wagen vol Verhalen”van Omroep Gelderland en ben ambassadeur voor het niet-materiële erfgoed in Gelderland.een wagen vol logo

BRONNEN

Om recepten te zoeken of planten na te kijken gebruik ik vele boeken en studies.

Onder andere:

Eigen onderzoek voor Nederlands openluchtmuseum: “Dat de lepel in de brijpot staat”. Eten van de gewone man in de Nederlanden van de Middeleeuwen tot nu.

Margriet Kookboek Beknopte Uitgave    Geïllustreerde pers NV Amsterdam/Weekblad Margriet   Waarschijnlijk  eind jaren 50tig

Bloemen op je bord   Greet Buchner   Uitgave Driehoek Amsterdam 1997

Puur Natuur op Tafel  Roger Phillips  Spectrum Utrecht/Antwerpen 1983

Van Soeter Cokene  Johanna Maria Van winter    Grolsch/Spiegel Historiael  1971

Handboek Eetbare Paddestoelen in Europa Prof. David Pegler   Elmar Rijswijk 1999

Geiilustreerde Flora van Nederland  E.Heimans cs   Versluys NV Amsterdam 1948

Veldgids bloeiende planten Thomas Becker c s    Tirion Natuur Baarn 2005

 

 

OVERIGENS

Ik schrijf ook voor de site www.dora-besparen.nl

Tante Dora geeft met haar familie tips en adviezen om met minder goed te kunnen leven.

Dagelijks nieuwe tips en recepten vanuit de eigen ervaringen vooral van de neven van Tante Dora.

Kijk dus ook regelmatig op  www.dora-besparen.nl

 

OOK OP FACEBOOK IS NEDERLANDS DIS TE VINDEN

KIJK OP  https://nlnl.facebook.com/pages/NederlandsDis/244457979079670

 

En ook Dora Besparen vindt men op Facebook, kijk op  https://www.facebook.com/dorabesparensparen

 

 

 

12 Responses to “NEDERLANDS DIS: INFO”

 1. Fijn uw site gevonden te hebben

 2. Inostrate schreef:

  Wat een goed verzorgde website, mooie onderwerpen en een genot om in rond te neuzen! Veel van je bronnenboeken heb ik ook gelezen of in huis.
  Ik krijg er inspiratie van voor mijn eigen website, bedankt en groet van Inostrate!

 3. Linda schreef:

  Site die het bewaren waard is. We weten vandaag de dag veel te weinig hoe men vroeger voedsel bereide. Ik kook zonder troep en denk dat ik nog een hoop kan leren. Normaal kook ik Turks omdat ik in Turkije woon, heb daar ook een blog over en heb je toegevoegd aan mijn lijstje met links. Groetjes Linda.

 4. VACO PUBLISHERS schreef:

  Heeft u onze nieuwste uitgave, Muriel’s Groot Surinaams Kookboek, al gezien?
  http://www.interfundgroup.com/kookboeknederland voor bestelinformatie in Nederland.
  http://www.vaco.sr/MGSKdemo voor een kijkje in het boek.

  Vriendelijke groeten!

  1. paul hoftijzer schreef:

   Als U mij het boek toestuurt, kan ik het bestuderen en er een review in Nederlands Dis over schrijven. Want ik vind de Surinaamse keuken voor Nederland erg interessant.

   Groet
   paul hoftijzer

 5. José schreef:

  Leuke site. Heb al vele recepten gezien die ik wil gaan maken.

 6. Rob schreef:

  Wat een leuke site, zie veel lekkere recepten

 7. ineke bergsma schreef:

  heerlijke site!

 8. h van meuwen schreef:

  heel traditioneel

 9. Zeger schreef:

  Mr,
  Compliment betreft uw site.

  graag zou ik recepten willen overemen voor mijn site menurecepten.nl

  natuurlijk met bronvermelding en link naar uw site.in afwachting van uw antwoord
  met vriendelijk groet Zeger

  1. paul hoftijzer schreef:

   Beste Zeger,

   natuurlijk mag men ( en dus ook U) berichten van Nederlands Dis elders plaatsen met verwijzing van de bron.

   met mijn wens voor veel kookplezier,
   paul hoftijzer

   Traditie maakt eten een stuk lekkerder
   maar die traditie moet ook overgedragen worden
   want ik ben niet voor niets ambassadeur voor immaterieel erfgoed in de Gelderland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>