HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DRABBELKOEK     TRADITIONELE FRIESE SPECIALITEIT

drabbelkoeken

Een drabbelkoek is een ronde, brosse koek van vroeger, meestal gemaakt in Sneek.

friese vlag

In Friesland worden al sinds circa 1700 drabbelkoeken gebakken. De koeken  worden gemaakt door slierten vloeibaar deeg uit een ( speciale) trechter al bewegend in warme boter te gieten en zo de koek uit verschillende laagjes te vormen: het drabbelen. De koeken worden in de boter langzaam gebakken ( paar minuten) en nog zacht en licht bruin uit de gesmolten boter gehaald en in een soort komvorm gelegd om verder af te koelen en bros te worden.

de bakkerij van familie haga

Al sinds 1850 worden door familie Haga in Sneek drabbelkoeken gemaakt.De familie bakt zelf met de hand de koeken in een aparte braadpan en houdt uiteraard het recept geheim.  De koeken worden in traditionele blikken met een Friese sjees en de Waterpoort verkocht.hage blik

Ook in Museumdorp van Stichting Aldfaers Erf  worden ook drabbelkoeken gemaakt.

 

Zelf te maken DRABBELKOEKEN ( uiteraard niet het echt authentieke recept).

 • 150 gram bloem
 • 100 gram boekweitmeel
 • 1 mespunt zout
 • 200 gram suiker
 • 3 theelepels kaneel
 • 2 eieren
 • 300 cc melk of karnemelk
 • 250 gram boter/200 gram reuzel

Zeef de bloem met het boekweitmeel boven een kom en doe het zout, de suiker, de kaneel en het ei erbij.
Voeg – scheutje voor scheutje – goed roerend de melk toe en roer alles tot een mooi glad beslag.

Verhit de boter in een steelpannetje met dikke bodem.

Doe 2 eetlepels beslag in het trechtertje en draai het langzaam rond boven het pannetje, zodat van sliertjes beslag een soort vogelnestje ontstaat. Bak de drabbelkoek aan beide kanten goudbruin en haal de koek dan met een schuimspaan uit het pannetje.

Leg de drabbelkoek in een kommetje met keukenpapier. De drabbelkoek krijgt zo de karakteristieke bolle vorm en het vet kan uit de koek druipen.

Doorgaan tot het beslag op is.

( sommigen bakken brabbelkoeken in pure boter, anderen in half boter, half reuzel) De 250 gram meel bestaat uit boekweitmeel en bloem  in wisselende verhoudingen.  Bij het totale meel wordt ook patentmeel toegevoegd.

ALDFEARS ERF

ALDFEARS ERF

Ook in het Nationaal Kookboek uit 1893 staat een recept voor drabbelkoeken.

nationaal kookboek

Dit is een verzameling recepten van diverse Nederlandsche Vrouwen  bij elkaar gezet en bewerkt door de Hilversumse kok de Heer  A.G.L. Westerberg. En een uitgave van A.W.Sijthoff uit Leiden.

“…….No. 509. KOEKJES enz.

De drabbelkoeken maakt men aldus: Van 500 Gram bloem, 100 Gram suiker, 25 gram boter, 5 eieren, 1 theelepel kaneel en een weinig zout maakt men met melk een stijf beslag. Men laat dit door een trechter met 3 nauwe pijpjes tot een driedubbele laag in kokende boter loopen. Elke koek moet ongeveer 6 c.M. in de middenlijn wezen. Als de koeken voldoende droog zijn, keert men ze om. Zijn zij goed bruin, dan haalt menze uit de boter en bestrooit men ze met suiker en kaneel…….”drabbelkoeken

TRADITIE IN KOEKEN & GEBAK : NEDERLANDS DIS

SNEEK "DE POORT"

SNEEK “DE POORT”

 

One response to “DRABBELKOEK     TRADITIONELE FRIESE SPECIALITEIT”

 1. Zanen schreef:

  Dat ga ik zeker een keertje maken, dank voor het REC P

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>