HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Texelse lamsstoofpot met TEXELS BIER

De Texelse Bierbrouwerij is een ambachtelijke brouwerij van speciaalbieren, gevestigd op Texel, bij Oudeschild.  Zij is opnieuw opgericht in 1999, maar is in feite de voortzetting van de al in 1994 opgerichte Tesselse Bierbrouwerij. Onder de leiding van de nieuwe eigenaar Maurice Diks  is de brouwerij uitgebouwd. Voor hun bier proberen de bierbrouwers zo veel mogelijk gebruik te maken van lokale grondstoffen. Zo gebruiken ze duinwater en op Texel verbouwde gerst. Daarmee verkoopt de Texelse Bierbrouwerij zich als zuiver Texels. Ook de namen van de geproduceerde bieren versterken dit image. Vaste bieren zijn Skuumkoppe, Goudkoppe, Wit, Eyerlander, Dubbel en trippel. Daarnaast zijn er seizoensbieren als Bock, Stormbock, Winterbier en, Springtij. Het Texels bockbier wordt erg goed beoordeeld.

Omdat de vuurtoren van Texel in 2014 ongeveer 150 jaar bestond en de brouwerij haar 15 jarig bestaan ( als Texelse Bierbrouwerij) vierde hebben ze toen een speciaal bier Vuurbaak gebrouwen. Het is een bier in de stijl van Ierse Red Ale. Vooral de geroosterde gerst en de gebruikte hopsoorten geven dit bier zijn eigen smaak. Dit bier is erg lekker en geschikt om rustig bij een vuurtje of lekker in de zon er van te genieten. Omdat dit bier volgens mijn informant alleen op Texel verkocht wordt moet je wel hiervoor de oversteek wagen, maar dat is alleen al voor dit bier zeker de moeite waard. texels vuurbaak

Maar Nederlands Dis gaat maar soms over Nederlandse dranken, vaak omdat het een ingrediënt voor een traditioneel gerecht is. Daarom nu een nieuw recept met Texels bier en in het bijzonder met 1 flesje Vuurbaak. Maar wel een recept gebaseerd op oude gebruikelijke recepten voor lamsvlees.

 

Texelse Lamsstoofpot met Texels bier.LAM Schaap in delen

  • ½ kilo lamsvlees ( het liefst van de schouder)

lamsschouder

  • Zout en peper uit de molen
  • Bloem
  • wat boter en plantaardige olie
  • 1 sjalot en 2 tenen knoflook
  • 1 flesje vuurbaak ( of ander smaakvol bier)
  • Tijm en laurierblaadje
  • Wat tomatenpuree
  • Bouillon ( liefst lams-, maar kippen- of groente- kan zeker ook)

Snij het vlees in mooie blokjes. Bestrooi het met peper en zout en wentel het licht door wat bloem.

Bak in een braadpan de sjalot in schijfjes licht aan in de olie. Voeg als deze lichtbruin  is de boter en het vlees toe. Bakt alles ( in porties) mooi bruin. Voeg dan de fijngehakte knoflook, de tijm en het laurierblad toe. Dan het bier, de tomaten en zoveel bouillon dat alles net onderstaat.

Stoof het geheel in een ruim uur gaar. lamsstoofpotje

Serveer de stoofpot met hartige gort, gekookt met wat fijn gesneden wortel,ui en selderij of de gort apart en de groente door de stoofpot.

 

texels lam

Natuurlijk gebruikt men voor deze lamsstoofpot  lamsvlees van Texel. Dat heeft z’n eigen zacht zilte kruidige smaak. Zeker te meer omdat de lammeren traditioneel zeker zes tot acht weken op Texels zilte wei hebben gegraasd. ( maar ander goed lamsvlees smaakt ook erg lekker)

 

tex-2

 

TRADITIONELE LAMS-GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

lamsvlees in aparte soorten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>