Dikke Poorsop is een typische Limburgse specialiteit die wij vroeger vooral in de herfst, maar ook op een koude zomerdag als maaltijdsoep aten.
Voor de bouillon en de stukjes vlees voor in de soep gebruikte men vroeger bij ons geen varkensvlees, maar door de meeste Limburgers wel. Gewoon delen van het vlees, dat je anders ook alleen door lang koken lekker kon maken. Omdat ribjes ook vet bevatten gebruikte men deze ook om een lekkere bouillon te trekken. Bij ons thuis gebruikte men meestal soepkip hiervoor. En net zoals gebruikelijk in die tijd werd bij het kookwater van het vlees natuurlijk een boeket garni en selderie met ui ( vaak met schil en al) toegevoegd. Voor kippenbouillon natuurlijk ook een stukje foelie. En bij ons thuis altijd een paar takjes lavas of maggiplant van achter uit onze (moes-)tuin.
DIKKE POORSOEP
- ¾ kilo vlees, gebruikelijk in Limburg varkensribjes
- boeket garni en aanwezige groente, lavas
- 1 1/2 kilo prei
- 1 kilo aardappelen
- 2 liter water
- Hand ronde rijst
- Zout en peper
Kook het vlees in ongeveer minimaal anderhalf uur gaar in het water met wat zout en peper,boeket garni , wat grof gesneden groente en een paar takjes lavas. Kook totdat het vlees los komt van de botten ( vroeger vaak achter op het fornuis of in de na zomer op een petroleumstel). Haal het vlees eruit. Zeef de bouillon.
Was de prei en snij deze in ringetjes van maximaal een centimeter.
Schil de aardappelen en snij ze in vieren of als ze groot zijn in achten. Doe de prei en de aardappelen in de soeppan en kook alles in ongeveer drie kwartier in de gezeefde bouillon gaar. Stamp alles met een stamper kort, doe een handje rijst erbij en kook dit in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Haal intussen het vlees van de botten. Voeg ongeveer een kopje vlees bij de soep. Bewaar de rest van het vlees koel voor de volgende dag voor een ander lunch of voorgerecht.
De soep op smaak maken met peper en tabasco ( of hete olie , want dat hadden wij altijd zelfgemaakt staan). Bij ons bewaarde men een handvol fijne witte preiringetjes om op het laatst over de soep te strooien. Maar sommige bezoekers vonden dat raar, want je moest prei toch koken. Een lepel zure room of yoghurt smaakt er goed in.
Bron: Mijn ouderlijk huis en een vergelijkbaar recept is te vinden in “Mestreechter Kookboek” van Jo Caris.