HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

FLADDERAK      CONTRA     FLADDERAC TRADITIONELE DRANK

Fladderak

 

Fladderak volgens de Groningse traditie, geschreven met een K  is een typische Groningse sterke drank. De likeurachtige drank wordt gemaakt met onder andere citroen, kaneel, anijs en kruidnagel ( althans dat gebruikt Hooghoudt waarschijnlijk tegenwoordig, die de kruiden met de alcohol samen distilleert). En zo in een vloek en een zucht het drankje klaar heeft… maar dat blijft, net als hun recept geheim. Maar wie wil dat nu zo namaken??!!).

DE VERHALEN

Men zegt dat Fladderak is genoemd naar de familienaam van een Groningse belastingophaler uit Onderdendam. In het gehucht Onderdendam ten noorden van de stad Groningen werd de likeur inderdaad vroeger gemaakt. 

De likeur is gedistilleerd volgens een geheim recept van de familie Hooghoudt, die ontstaan is aan het einde van de negentiende eeuw.

Ook in Groningen werd dit drankje nog kort geleden nauwelijks gedronken. Mede vanwege de speciale smaak ervan was het totaal uit de mode. Doordat de fabrikant Hooghoudt in 1997 meedeelde dat men met de productie wilde stoppen, werd het weer populair. Geworstel met de Groningse identiteit speelde daarin een grote rol.

Oorspronkelijk werd Fradderak ook elders gemaakt, meestal onder naam Fladderac. Zo ook in de veenkoloniën ten zuiden van Groningen.

In die versie zit meestal geen kaneel en smaakt dus anders.Fladderac

In andere streken dan Groningen maakte men vroeger Fladderac, een echt oud-Hollandse drank met een C. Dit werd vroeger door locale kleine bedrijfjes gemaakt. In de veenkolonies was dit drankje erg populair. Ook destilleerderij de Haas in Stadskaneel maakte het vroeger. Nu is het eigenlijk daar helemaal verdwenen.de haas stadskanaal

 

GRONINGSE FLADDERAK

Zelf kunt U het volgende recept uit proberen voor de Groningse Fladderak:

Nodig

  • 1 liter brandewijn ( minimaal 30 % alcohol)
  • de schil van drie citroenen (zonder wit)
  • 300 gram kandijgruis of klontjessuiker
  • 10 kardemompeulen
  • 1 snufje saffraan

kardemom

Bereiden: haal de zaden uit de kardemompeulen,  kneus de zaden licht , maar maal ze niet. Doe de suiker met kruiden en citroenschil in een (weck-)fles, vul aan met brandewijn. Sluit en schud alles dagelijks. In ongeveer 2 maanden is de suiker uiteraard opgelost en de kruiden afgetrokken. Zeven en ervan genieten in een klein glaasje ( past goed bij of over Oudenwijvenkoek).

Recept oudewijvenkoek : https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/oudewijvenkoek-groningen/

OUDEWIJVENKOEK 1

( toetje voor volwassenen met Fladderak: Week per persoon een plak oudenwijven koek met twee eetlepels Fladderak. Klop slagroom met poedersuiker, iets zout stijf, vermeng  het met net zoveel kwark en met 1 eetlepel citroensap en wat poedersuiker  gemengd.  Schep een royale wolk slagroom-kwark mengsel op de koek, garneren met citroenschilletjes. Blaadje munt als garnering of eventueel een after mint).

Gebruikt men citroen- of sinaasappelschil in een gerecht, zorg er dan wel voor dat men onbehandelde citrusvruchten aanschaft. De schil van gangbare sinaasappels en citroenen wordt gewoonlijk met echt chemische middelen behandeld om niet te gaan schimmelen en er smaakvol uit te zien.citroen

 

In de Drentsche veenkoloniën bestaat dit traditioneel recept om het drankje thuis te maken:

DRENTSCHE FLADDERAC

1 liter brandewijn ( zeker 30 % alcohol)
2 citroenen

eventueel wat citroensap
250 gram kandijgruis (grove rietsuiker)
1 glas water

citroenschilletjes

Boen de citroenen schoon en schil ze zo dun mogelijk. Of gebruik een rasp of citroentrekker.
Kook de water met de suiker tot een stroop in..
Doe de citroenschillen in een fles en giet er de suikerstroop over. Laat rustig afkoelen en voeg eventueel naar smaak wat citroensap toe. Voeg als laatste als het 12 uur gestaan heeft de brandewijn toe. Goed afsluiten en zeker een maand (liever 2 maanden) laten staan, eventueel daarna de citroenschilletjes eruit scheven.

 

HEERLIJKE TRADITIONELE DRANKJES – NEDERLANDS DIS

 

proostPROOST

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>