HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

FRYSKE BOEREKOFJE

keuekn

Friese Boerenkoffie of Hjit Bier, vertelde mijn schoonmoeder naar aanleiding van mijn recept van Heet Bier uit Groningen, daar moest ik over schrijven. Want het Heet Bier uit Groningen is in haar ogen niet compleet, net als vroeger in Friesland hadden ze er nog een kopje sterke koffie bij moeten doen. Nu zijn Friezen meestal niet zo positief over zaken uit Groningen en Groningers niet over zaken uit Friesland. Maar veel zaken uit beide stukken Nederland lijken voor mij vaak hetzelfde alleen noemen ze het anders of spreken ze het op z’n minst anders uit.  Maar in Friesland wordt boerenkoffie gedronken met een stukje Oranjekoek of een luchtige kruidige krakeling , gemaakt van soezendeeg erbij. In die soeskrakeling zat geen suiker en daarom mocht een familielid  van oma met suikerziekte die wel eten. Kwam zij op bezoek werden er speciaal voor haar soeskrakelingen bij de bakker gehaald. De soeskrakelingen waren zo fragiel dat het net gebakken knapperige kruidige lucht was.
Die soeskrakelingen werden in Friesland gewoonlijk bij begrafenissen geserveerd, misschien wel bewust met de boodschap dat men het leven en de dood wat luchtiger moest nemen.
Maar in Friesland schonk men bij de soeskrakelingen Boerenkoffie:  een mengsel van koffie, heet bier, kruiden en cognac of brandewijn. Tegenwoordig staat in een aantal recepten Berenburg, maar dat is vermoedt Nederlands Dis nieuwerwets gedoe.
 
friese koffie 1

RECEPT   HJIT BIER

  • 1 liter donker bier
  • 3 eidooiers
  • 225 gram greinsuiker
  • Wat kaneel
  • Wat nootmuskaat ( vers geraspt)
  • ½ eetlepel boter
  • 1 kop sterke koffie
  • 1 kop cognac

Dit kan je het beste maken als het bier, de eidooiers op kamertemperatuur zijn. Dus 15 minuten tevoren in de keuken als het fornuis lekker brandt. Smelt intussen ook de boter achter op het fornuis, dus op een zacht vuurtje.

Klop de eidooiers luchtig, voeg al kloppend  in porties de suiker , de kruiden en de gesmolten boter erbij. Vervolgens wat van het bier en klop als alles is toegevoegd dit tot een glad geheel. Verwarm intussen de rest van het bier tot dat het bijna kookt. Het gaat dan stevig schuimen, dat schuim schep je eraf.

Voeg het warme bier al kloppend bij het eimengsel, dan de koffie en de cognac. Gelijk serveren in voorverwarmde (liefst emaillen) kommen. Uiteraard met een stukje oranjekoek en soeskrakelingen.

friese koffie

 

ANDERE KOFFIE OP NEDERLANDS DIS

koffie-bonen gebrand

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>