HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MAARTS VIOOLTJE gebruikt in veel recepten UIT DE NATUUR of  UIT JE TUIN

maarts viooltje

Maarts viooltje werd traditioneel gekoppeld aan bescheidenheid ( het is een heel klein bloempje) en aan trouw. Dit geurige bloemetjes kan een schrale voorjaar kleur geven.

In onze tuin in Zuid Frankrijk stond het halve grasveld ineens met honderden maartse viooltjes in bloei. Wij werden er steeds weer erg door verrast en heel erg vrolijk van.maartse viooltjes in de tuin

Het maarts viooltje (Viola odorata) is een circa 15 cm hoge,  laag groeiende vaste plant  uit de familie van de viooltjes. Het blad en de bloemen zijn kleiner dan de gebruikelijke viooltjes. Het blad is daarbij hartvormig, rond of aan de top spits toelopend. De bladrand is gekarteld. De plant vormt een wortelstok met kruipende uitlopers, dus als je deze in je tuin hebt breidt deze vanzelf uit. De geurige bloemetjes zijn violet en heeft een witte voet.

De bloem wordt onder andere door vroege vlinders veel bezocht. Plant het dus royaal in je tuin.
kleine vos op maarts viooltje

Je kunt deze plant ook ( al is hij vrij zeldzaam) in het wild in Nederland vinden, vooral langs slootkanten en watertjes. Onthoudt deze plekken goed als je ze in het wild wil verzamelen, want een groot deel van het jaar zie je er niets van. Maar pluk Maarts Viooltje zeer terughoudend in de natuur.maartse viooltjes in het wild

Maartse Viooltjes werden en worden ook voor medisch gebruik ( zowel bloem, blad als wortelstok) verzameld en kunnen als verfplant gebruikt worden. Thee werkt tegen hoest, mond en keelontstekingen. De plant werd vroeger aanbevolen tegen effecten van teveel alcohol gebruik.

MAARTS VIOOLTJE IN DE KEUKEN

SALADE

Maartse Viooltjes  zijn erg mooi op een frisse voorjaarssalade. Trouwens bij een aardappelsalade smaken viooltjes erg lekker.

Maar wil je ze wat langer bewaren dan kan je viooltjes-suiker en gesuikerde viooltjes maken. Want heb je maartse viooltjes in je tuin, dan heb je er ook gelijk heel veel.

VIOOLTJES-SUIKER

2 kopjes verse bloemblaadjes op 1 kopje witte bastaardsuiker

Leg de bloemetjes op een doek een uurtje in de zon of in een lauwwarme plaats, zodat de bloemblaadjes helemaal droog zijn. Vermeng met de suiker en wrijf alles in een vijzel fijn. Wil je het sneller, doe alles in een mixer.

Passeer alles door een zeef en spreid het uit op aluminiumfolie. Nu nog een uurtje drogen ( zon of oven op de laagste stand of lauwwarme plek). In potje bewaren.suiker

VIOOLTJES BEIGNETS

Nodig- 1 kopje verse viooltje, 1 eetlepel cognac of iets dergelijks, 1 eetlepel suiker, snufje kaneel, 3 eetlepels bloem, 1 ei, 3 theelepels maïsolie, slok bier, schijfje citroen, snufje zout. Viooltjessuiker.  Frituur.

Spreid de bloemetjes uit op een schaal. Besprenkel met cognac. Vervolgens met de suiker met kaneel. Klop de eidooier los, voeg dan de olie en voorzichtig de bloem en als laatste het bier toe. Klop de eiwit met wat zout hard ( veeg van te voren door de kom met het schijfje citroen).  Schep de eiwit voorzichtig door het dooier mengsel. Haal de bloempjes door het beslag en frituur ze daarna op 170⁰C. Bestrooien met viooltjessuiker, gelijk serveren. Heerlijk met glaasje ( bubbeltjes)  wijn in de voorjaarszon op een beschut terras.  Je proeft het voorjaar

VIOOLTJES-AZIJN

Twee of drie handen vol aan bloemetjes. De stelen eraf halen en in potten doen. Aanvullen met witte wijnazijn, zodat de bloemen onderstaan. Potten sluiten en op een zonnige plek 14 dagen laten aftrekken. Azijn door koffiefilterpapier filteren en azijn in flesjes liefst in het donker bewaren. Deze azijn heeft een erg mooie kleur en eigen smaak. Erg geschikt om soepen en sauzen een eigen smaak te geven.

VIOOLTJES-BOWL

Pluk een hand vol geurige viooltje in de morgen, als de dauw net is verdwenen. Knip de stelen van de bloempjes en overgiet ze met een glas goede brandewijn of cognac en een halve fles droge witte wijn. Laat alles afgedekt minstens een halve dag trekken. Maak een suikerstroop door ongeveer 200 gram rietsuiker met wat citroensap in de rest van de fles wijn al verwarmend op te lossen. Suikerstroop laten afkoelen. In een bowl-kom een fles koude wijn, de suikerstroop en het gefilterde viooltjes-aftreksel voegen. Voeg wat ijs-klonten en wat gewassen viooltjesbloempjes op het laatst toe.

VIOOLTJES-SIROOP

Twee handen vol maartse viooltjesbloemen van de steeltjes ontdoen. Leg ze in een stenen of porseleinen schaal, overgiet ze met  1 liter water dat net van de kook is. Dek de schaal af en laat een nacht staan. Passeer de volgende dag het sap door een doek. Voeg bij elke liter aan sap 1 kilo aan fijne suiker en de sap van 2 citroenen toe. Langzaam al roerend verwarmen tot aan het kookpunt, maar niet laten koken. Eventueel de vloeistof afschuimen. In flessen gieten en donker bewaren. Als siroop gebruiken, geschikt voor nagerechten en ijs.viooltjessiroop aangelengd in glas

VIOOLTJES-JAM

¼ kilo bloempjes mengen en kneuzen met een suikeroplossing gekookt van 650 gram fijne suiker met ½ citroen en 100 gram water. Voeg hier ¼ kilo appelmoes bij. Samen op een klein vuur al roerend 5 minuten laten koken. In schone potten doen en afsluiten.

IJS

Oud ijsrecept met viooltjes een erg veel ei-dooiers.

  • 250 gram fijne suiker
  • 12 ei-dooiers
  • 1 ½ liter room
  • ¼ liter viooltjessiroop ( zie recept)
  • Paar korrels zout
  • Echte vanille suiker

Klop de ei-dooiers met de suiker tot een crème. 1 ½ liter room met vanillesuiker en een paar korrels zout lobbig kloppen. Voorzichtig door de eidooier crème spatelen. Op een kleine pit al roerend verwarmen en al roerend tot een gebonden crème, waarbij men langzaam de siroop voegt. Dit gaat het beste in een au-bain-Marie pan, zodat het geheel niet te warm wordt. Is het mengsel mooi gebonden, rustig laten afkoelen. Dan of in een koelkast-bak in de diepvries laten bevriezen ( wel steeds omroeren om niet te grote ijskristallen te krijgen) of in een ijsmachine tot ijs draaien.

viooltjes roomijs

  • Op dezelfde manier kan men viooltjes vla maken, maar dan wat minder eigeel gebruiken om de melk te binden.

GESUIKERDE VIOOLTJES

En nog een oud recept om gesuikerde viooltjes te maken-

Klop eiwit los met een paar druppels rozenwater. Kwast hiermee over viooltjes die als de dauw is opgedroogd zijn geplukt. Bestrooi ze licht met zeer fijne poedersuiker. Laat ze een nacht op vetvrij papier drogen. Bewaar ze in een blikje. Mooi op fijn gebak en cakejes.

gesuikerde viooltjes

 

PERIODE:    Maart, begin april.

Te gebruiken: * Viooltjessoep. * Gesuikerde viooltjes. * Aardappelsalade met viooltjes. * Rijst met paddenstoelen en viooltjes. * Nagerechten met vruchten en viooltjes ( zowel warm als koud). * Cake met viooltjes * Jam. * Azijn. * Wijn * Thee ( bloem, blad en wortel)

gedroogde viooltjes

gedroogde viooltjes

GENIETEN VAN ALLES UIT JE TUIN OF DE NATUUR : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

 

2 Responses to “MAARTS VIOOLTJE gebruikt in veel recepten UIT DE NATUUR of  UIT JE TUIN”

  1. […] info over het maarts viooltje en wat je ervan kunt […]

  2. Marianne schreef:

    Wat een leuke site zeer inspirerend

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>