Kreukels (Alikruiken) met krentenbrood is een oud traditioneel paasgerecht in Zeeland en delen van Zuid-Holland. Maar ook als je de rest van het jaar alikruiken wilt eten is dit een mooie combinatie – dus deze traditie houd ik bij ons erin.
Alikruiken moet je zelf zoeken aan de zeekust. De alikruik is een in zee levende slak met kieuwen. In de provincie Zeeland, waar de alikruik in Nederland het meest gevonden en geraapt bij laag water, noemt men deze slak ook wel kreukel, karakol, alikruuk, alekreukel of krukel.
Een alikruik heeft een zeer stevige afgerond kegelvormige schelp met een spitse top. De hoogte van de schelp is ongeveer gelijk aan de breedte. Er zijn 6 tot 7 bolle windingen met een aparte tekening. De schelp is meestal bruingrijs met evenwijdig verlopende donkere en lichtere kleurbanden. Alikruiken zijn rond de 4 cm. groot.
Bij Breskens schijnt het verzamelen goed te lukken, maar let op er zijn officiële regels hoe en wanneer je alikruiken aan het strand mag verzamelen.
De alikruik geldt in veel landen als lekkernij. De slak wordt gekookt, meestal met kruiden . Met een (kromme) naald of grote speld worden de slakken uit het huisje gehaald, nadat de deksel ( het hoedje) er met de naald is afgehaald. Het smaakt een beetje naar kip, met toch een herkenbare eigen zachte zilte smaak. Waarschijnlijk omdat het een slak is, lusten sommige mensen alikruiken net zoals wijngaardslakken niet.
ALIKRUIKEN voor Pasen en andere dagen
- 1 kg kreukels (alikruiken) ongekookt
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 5 takjes peterselie
- selderieblad
- witte wijn
- tijm
- 1 blaadje laurier
- Peper en zout
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- olie
&
- 1 (paas)krentenbrood
- roomboter
Bereiding
Was de kreukels in ruim water waar een beetje zout aan toegevoegd is. Snij prei, winterwortel, ui , peterselie , selderieblad fijn.
Bak in wat olie de groente aan , samen met de knoflook. Blus het af met witte wijn en voeg de tijm, het blaadje laurier en de gewassen alikruiken toe. Maal hierover royaal peper en wat zout.
Zodra de kreukels koken deze omschudden (net zo als mosselen koken). Herhaal het laatste nog 2 keer. Serveer de kreukels warm of koud.
In het huis van elke slakje zit een dekseltje wat verwijderd moet worden. Met een speld gaat dit het beste. Daarna kan het slakje ook met een speld uit zijn huisje gedraaid worden.
Snij een dikke plakken van het krentenbrood en besmeer deze met roomboter. Samen met de alikruiken opeten.
Een glaasje wijn of ambachtelijk bier smaakt er goed bij.
Wil je zelf het krentenbrood erbij maken, kijk dan voor het recept op: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/krentenbrood-kramiek-noord-zuid/
- Zelf vinden wij kramiek, het Vlaamse rozijnenbrood, dat iets zoeter is dan krentenbrood misschien wel beter bij alikruiken smaken.
LEUKE BIJZONDERE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS