HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KOEKJES of HANDJES   ANTWERPEN

blik voor Antwerpse handjes

Antwerpse handjes zijn koekjes die langzamerhand wel een streekproduct genoemd mogen worden. In 1934 zijn die bedacht door de banketbakker Jos Hakker, naar aanleiding van een wedstrijd van de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen. Naast koekjes bestaan er ook chocolaatjes die Antwerpse handjes genoemd worden.handjes chocolade antwerpen Er ligt zelfs een octrooi op het oorspronkelijke recept. Het koekjes leggen een link naar een van de sages over het ontstaan van Antwerpen.

Heel lang geleden hief de reus Druon Antigoon tol bij alle schippers ,die bij de plek die nu Antwerpen heet voorbij wilden varen. Weigerde iemand dit te betalen, hakte de reus de handen van de schippers af. Maar Silvius Brado wist de reus te doden en wierp de hand van de reus Druon Antigoon in de Schelde. Daar ontstond vervolgens Antwerpen.

Antwerpen

Maar het octrooi en het risico je hand kwijt te raken, kan ons niet hinderen om zelf lekkere koekjes in de vorm van ene hand te maken. En doen we dat met Antwerpen in onze gedachten, dan kunnen we toch zeggen dat we bijna Antwerpse handjes maken.

 

Het recept voor “bijna” Antwerpse koekhandjes is als volgt:

antwerps handje

  • 350 gram zachte boter
  • ½ kilo tarwebloem
  • 1 ei
  • 325 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Wat zout

Voor de afwerking

  • amandelsnippers
  • 1 losgeklopte eierdooier

Klop de boter met de suiker tot een crème. Klop er vervolgens ook het ei door. Zeeg er de bloem over en schep het luchtig door het deeg. Dek je deegkom af en zet het minimaal 8 uur koel weg. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 6 mm dik.

Steek er met een koeksteker in de vorm van een hand koekjes uit.

Verwarm je oven voor op 160 ⁰C. Bedek een bakblik met kanpapier en bestrijk dit licht met olie of gesmolten boter. Verdeel de uitgestoken koekjes over het bakblik. Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei-geel. Strooi er de amandelsnippers over.

Bak de koekjes licht bruin en gaar in maximaal 15 minuten. Op een rooster laten afkoelen.

antwerpse handjesHeerlijk bij een kopje koffie.

Drink er een glaasje Elixir d’ANVERS bij, al gestookt sinds 1863 door de stokerij De Beukelaer, nu aan de Haantjeslei in Antwerpen.elixir dánvers in glas

VLAAMSE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

Elixer dÁnvers affiche

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>