HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SUKERBOLLE uit FRIESLAND & LIMBURGS SUIKERBROOD

suiker in vier soorten
Suiker was duur in vroegere tijden, dus een brood met suiker erin en erop maakte je alleen voort speciale dagen.                           

Suikerbrood is een traditioneel meestal wittebrood , waarin suiker  is meegebakken.

Er bestaan versies in heel Nederland, maar het Friese suikerbrood wijkt toch behoorlijk af van de andere streekgerechten.

In Friesland is Fryske Sûkerbôle nog steeds erg populair, waarbij de vorm in de loop der tijd veranderde van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood . Het Friese suikerbrood bevat 40% suiker en er wordt kaneel in gebruikt.

In het suikerbrood in het zuiden van Nederland: vooral LIMBURG en NOORD-BRABANT (plaatselijk bekend als klontjesmik) zit veel minder suiker en zeker geen kaneel.

Als in Friesland kreeg de moeder bij de geboorte van een meisje traditioneel suikerbrood, was het een jongen cake met krenten.

Recept voor cake ( met krenten) :

Gewoon ouderwetse cake waarbij minstens 200 gram geweekte krenten per cake werden toegevoegd:   http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/gebak-ouderwetse-cake/cake met krenten

 

Maar Voor de meisjes suikerbrood-

 

SUKERBOLLE
RECEPT:

Fries suikerbrood

  • 450 gram bloem
  • wat zout
  • 1 zakje droge gist
  • 50 gram suiker
  • een theelepel kaneel
  • 50 gram zachte roomboter
  • 1 ei
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 1 glas lauwe melk
  • 250 gram parelsuiker

Zeef de bloem, voeg suiker, kaneel, gist en zout toe. Voeg het ei toe met de gembersiroop, melk en boter. Kneed het deeg 10 minuten. Zet het deeg afgedekt minstens 2 uur op een lauwwarme plek.
Verwarm je de oven voor op 200 graden en dan kneed je 200 gram suiker door het deeg. Doe het deeg in een ingevet broodblik, strooi de rest van de suiker erover en laat het nog een kwartier narijzen. Bak het brood minimaal 30 minuten tot het gaar is en laat het helemaal afkoelen op een rooster.

friesland

Andere Friese lekkernijen:

ORANJEKOEK    http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/oranjekoek-friesland/Oranjekoek

DUMKES   http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/dumkes-streekproduct-friesland/dumkes

 

LIMBURGS SUIKERBROOD

limburgs suikerbrood

  • 1/2 kilo witte tarwebloem
  • zakje droge gist
  • 25 gram gesmolten boter
  • 1/3 liter lauw water
  • wat zout
  • 250 gram suikerstukjes
  • 1 theelepel anijszaad

De bloem zeven in een deeg kom. Zout langs de rand strooien. De gesmolten boter en de gist in het midden toevoegen. Hier 50 cc lauw water aan toevoegen. Het middelste gedeelte tot een soort papje roeren en de kom zeker 10 minuten op een lauwwarme plek laten staan ( natuurlijk afgedekt). Voeg dan beetje bij beetje de rest van het water toe. Kneed alles tot een stevig brooddeeg. Weer afgedekt zeker 45 minuten op een lauwwarme plek laten rijzen.

Voeg dan de suikerstukjes en de anijs toe. Nog een keer kneden en het deeg in een met boter bestreken brood- of cakevorm doen. Afdekken en 30 minuten laten narijzen.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 °C en bak het suikerbrood in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. Op een rooster laten afkoelen.

* Tegenwoordig zijn er ook Limburgse bakkers die geen anijs met kaneel door het suikerbrood doen.anijszaadkaneelpijpje

 

Ook Knapkoek uit de maasvallei is een Limburgse lekkernij: http://www.nederlands-dis.nl/snoeperij/knapkoek-streekgerecht-maasvallei/

knapkoek

 

limburg

ALLE LEKKERNIJEN VAN NOORD NAAR ZUID : NEDERLANDS DIS

BAKHUIS IN LIMBURG

BAKHUIS IN LIMBURG

2 Responses to “SUKERBOLLE uit FRIESLAND & LIMBURGS SUIKERBROOD”

  1. margriet schreef:

    hoeveel vloeistof gaat er in een glas melk voor de suikerbolle??

    1. paul hoftijzer schreef:

      hoi margriet, afhankelijk van de vochtigheid van de ingrediënten 100 tot 150 cc vloeistof.

      groet, paul

Leave a Reply to paul hoftijzer Cancel reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>