Klaver is een algemeen bekend overblijvend kruid, dat men op bemeste grond, maar ook langs wegen, paden en dijken aantreft. Zowel in de rode als witte bloeiende soort.
Het bloeit van april tot in de herfst. Als veevoer wordt het al sinds de 17e eeuw geteeld. In de gangbare keuken hier werd klaver echter bijna niet gebruikt. Daarnaast biedt het wel het voordeel dat het de bodem verrijkt. Zo is het in sommige vruchtwisselingssystemen gebruikelijk om het seizoen voor de teelt van graan in het perceel land eerst klaver te zaaien. Zo kreeg klaver de naam: de moeder van tarwe te zijn.
Hier aten we klaver dan wel traditioneel in gewone situaties niet, de Indianen in Amerika kenden wel vele methoden om klaver te eten en te verwerken.
In Ierland werden vroeger de bloemen van rode klaver gedroogd en tot meel vermalen. Hiermee werd brood gebakken “CHAMROCK”.
Symbolisch wordt verteld dat de drievoudige vorm van het blad slaat op de Heilige Drievuldigheid. Het is alleen raar dat daarnaast klavervier als symbool voor groot geluk wordt gezien.
Jonge klaverblad is zowel rauw als gestoofd als spinazie te gebruiken. Wat blaadjes van klaver in een broodje geeft het iets bijzonders. Maar ook de bloemen vullen smaak aan en kunnen daarnaast als garnering gebruikt worden. De bloemen zijn heel lekker als zoetzuur.
Men kan klaverbloemen goed drogen, ze zijn dan geschikt om kruidenthee mee te maken, maar men kan ze ook als droog kruid ( vaak in combinatie met boter) gebruiken.
Daarnaast kan je van klaverbloemen een heerlijke snelle wijn maken.
RECEPTEN
Rijstsalade met klaver
- 50 gram rijst
- Groente bouillon
- 1 eetlepel sinaasappelsap + wat geraspte schil ( dus een onbehandelde gebruiken)
- 1 takje verse munt
- ½ kopje verse klaverblaadjes en klaverbloemetjes
- 3 eetlepels olijfolie
Kook de rijst met de groente bouillon gaar. Laat de rijst uitlekken. Vermeng de rijst dan met het sap, de geraspte schil van de sinaasappel en de olie.
Was de klaverblaadjes goed, droog ze af en hak ze vervolgens fijn. Meng dat ook door de rijst samen met de gesnipperde muntblaadjes, die je net van de steel hebt afgetrokken.
Garneren met een beetje uit elkaar gehaalde klaverbloemetjes.
Vers brood en boter smaakt er lekker bij.
Zoetzuur van Klaverbloemen
- ½ litermaat gevuld met klaverbloemen
- 375 cc appel- of wijnazijn
- 375 gram rietsuiker
Maak de bloemen schoon en haal er alle groende delen af.
Vul een pot met de bloemen.
Kook de azijn met de suiker tot de suiker is opgeloste en verder tot een licht stroop is ingekookt. Laat de azijn/suiker oplossing afkoelen en giet dit dan over de bloemen. De pot afsluiten bij voorbeeld met plastic. Zet deze pot zeker 4 weken weg op een koele donkere plek. De zoetzure bloemen doen het erg goed bij pittige gekruide gerechten.
- Met gedroogde of verse bloemen kan je erg mooi met boter besmeerde boterhammen of sandwiches versieren. Geef deze bij een roomsoep.
WIJN
Van klaverbloemen maakt men vooral in Engels-talige landen al heel lang wijn. Als je deze wijn op een te warme plek helemaal laat uit gisten, wordt het een voor mij te droge, mond-samentrekkende drank. Ik drink deze wijn liefst behoorlijk jong, als niet alle suiker is omgezet tot alcohol. Maar dan wel lekker koud serveren. Met rode klaver is het resultaat het lekkerst.
Nodig:
- een bakje van twee liter helemaal gevuld met klaverbloemetjes
- 5 liter water
- sap van 3 of 4 citroenen
- 2 sinaasappels ( onbehandeld)
- 1 ½ kilo rietsuiker
- wijngist all purpose
Maak de bloemen schoon en haal alle groene steeltjes en stukjes eruit.
Doe ze in een gistingsbak. Breng het water op een glas na aan de kook.
Giet dat over de klaverbloemen en voeg de citroensap en de sinaasappels in plakken erbij. Laat afkoelen tot lauwwarm. Los de gistcultuur op in 100 cc lauw water. Voeg dat bij de gistingsbak. Dek de bak af met een doek of vitrage en laat alles op een lauwwarme , maar tochtvrije plek 5 dagen gisten. Roer wel drie keer per dag door de bak.
Passer na 5 dagen de vloeistof door een zeef en daarna door een doek.
Doe de vloeistof in een gistingsfles en sluit die af met een waterslot.
Zet die fles wat koeler weg. Als de gisting is afgerond de wijn filteren en in flessen bottelen. Zet ze dan donker en koel weg.
De witte , lichte verfrissende wijn kan je dan gelijk en het liefst binnen 6 weken opdrinken.
Men heeft Nederlands Dis trouwens ook verteld dat een bad met afgetrokken klaverbloemen helpt tegen zwaarmoedigheid en depressies. Maar een goed gekoeld glas klaverwijn helpt hier ook tegen.
Een thee met rode en witte klaverbloemen helpt zo men zegt bij hoest. Niet meer dan 5 verse bloemen per kop. Daarbij is witte klaver wat zoeter en anders van smaak, de rode soort schijnt iets meer medische eigenschappen te hebben.
HEERLIJK UIT DE NATUUR : NEDERLANDS DIS