HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: BOERENKOOLSOEP ook vegetarisch

Boerenkool

Vandaag een recept voor een heerlijke boerenkool maaltijdsoep.

Wij hebben grote voorkeur voor boerenkool zo aan de struik ( en dat mag voor ons zeker ook  de “nieuwe” paarse soort of zwarte kool zijn. We houden niet zo erg van zakjes voorgesneden boerenkool en andere groentes.paarse-boerenkool

Natuurlijk geven we er gelijk een ( niet-vegetarische) variant er bij. En voor kookliefhebbers ook nog een recept om hele boerenkoolblaadjes te frituren.

Dit laatste, de boerenkool blaadjes gefrituurd in een deegje,  net als het in vele sterrenrestaurants nu populair is.

BOERENKOOL aan de struik : kookklaar-maken

Was de boerenkool voordat je deze verder gaat verwerken.  Haal dan alle lelijke blaadjes van de struik. Rits nu met je hand de mooie krullende bladeren van de stelen. De stelen kan men nog gebruiken om groente bouillon mee te maken, maar de vezels zijn meestal zo lang en taai, dat wij die niet kunnen verteren.

Voor soep of stamppot of gebruik als groente snijdt men de bladeren nu dwars in bredere of smallere reepjes.

Om blaadjes van boerenkool te frituren zoekt men mooie sappige blaadjes uit, die men met keukenpapier heel goed droogdept.

Haal voor het frituren de blaadjes door een dun frituurbeslag van wat bloem, wat kerrypoeder, zout, 1 ei en voldoende koud koolzuurhoudend bronwater om een mooi beslag te krijgen. Bak de blaadjes slechts even in heet frituurvet van 170 graden en laat ze uitlekken op keukenpapier. Wel gelijk warm serveren bijvoorbeeld bij boerenkoolsoep.boerenkoolbeignets

MAAR NU:

BOERENKOOL MAALTIJDSOEP

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Wat sambal of ½ Spaans pepertje
  • Wat olie
  • 1/3 kilo boerenkool ( groen of paars)
  • 1/3 kilo blokjes pompoen of aardappel
  • 1 ½ liter bouillon
  • Peper & zout

Doe wat olie in een soeppan. Bak daarin de fijngesneden ui met wat sambal of zo op een laag vuur glazig, maar kleur het nu nog niet teveel. Voeg dan de knoflook erbij en als die licht begint te kleuren de boerenkool in reepjes. Voeg dan de bouillon erbij en breng alles tot de kook. Na 10 minuten zachtjes koken voegt men de blokjes pompoen of aardappel toe. Nu alles nog een minuut of 15 laten koken, totdat de pompoen of aardappel-blokjes van zichzelf uit elkaar gaan vallen.

Op smaak maken met peper en zout en eventueel wat paprika-poeder.

boerenkoolsoep

Een plak brood smaakt er lekker bij.

VARIATIES:   Je kunt aan de soep nog een half blik gekookte witte bonen toevoegen. Dat maakt de soep nog completer. Ook andere groente kan men extra fijngesneden toevoegen ( paprika en tomaat bijvoorbeeld).

Voor vleesliefhebbers kan men of 150 gram uitgebakken spekjes door de soep mengen, maar ook een (vegetarische)rookworst smaakt er goed bij.

HEERLIJK GOEDKOOP SOEP ETEN – NEDERLANDS-DIS

De recept hebben we al eerder op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>