HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU   VASTENTIJD   EEN WINTERS VASTENMENU uit   1946

ETEN OP DE BON

ALLES OP DE BON

De begin periode na de Tweede Wereldoorlog waren vele gewone dagelijkse levensmiddelen  niet verkrijgbaar of zelfs op de bon. Langzaam begon men weer de draad van normale maaltijden op te pakken. Maar soberheid bleef troef.  We gebruiken nu een kookboek van de Boerenbond uit het zuiden van ons land. Gezien de Katholieke achtergrond staan in dit kookboekje vele vastendagmenu’s. En daar na carnaval de vastentijd begint, nu een traditioneel vastenmenu.gezin vroeger

VOORGERECHT:  SPINAZIESOEP

HOOFDGERECHT: HARDE EIEREN, KROPSLA, GEBAKKEN AARDAPPELEN, ZURE EIERSAUS

NAGERECHT: FLENSJES

SPINAZIESOEP

  • Ruim 1 liter water
  • 250 gram spinazie
Kleinbladige spinazie

Kleinbladige spinazie

  • 1 eetlepel boter of reuzel
  • 4 eetlepels bloem
  • Scheutje room of melk
  • 1 lepeltje zout (naar eigen smaak! – er stond oorspronkelijk lepel)
  • Wat nootmuskaat

Zet het water, het zout en de fijngesneden spinazie op. Laat ze ongeveer een kwartier koken. Maak de soep op smaak af met boter, nootmuskaat, room of melk en maggi-aroma. Men kan de soep binden met bloem. Die van te voren met koud water is aangemaakt. Deze soep kan goed gemaakt worden van het overtollige spinazienat, dat over is van het groente stoven.spinazie soep eco

EEN ANDERE RECEPTEN VOOR SPINAZIESOEP:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-spinaziesoep/

spinazie soep snelle

HARDE EIEREN, KROPSLA, GEBAKKEN AARDAPPELEN, ZURE EIERSAUS

EIEREN KOKEN

Was de eieren.  Leg ze voorzichtig in het kokende water. Reken voor zacht gekookte eieren ongeveer 4 minuten en voor hard gekookte eieren 8 tot 10 minuten. Presenteer ze met zout.

3 ei

  • Eieren wassen is niet zo verstandig, maar tegenwoordig kopen we meestal helemaal al schone eieren. Dat was vroeger wel anders. Mag een ei afwegen met een nat doekje is veel slimmer. Want door te wassen was je gelijk de beschermende laag van het ei eraf. Ook moet je eieren eigenlijk niet koelen, want als je ze eenmaal koelt, moet je ze blijven koelen anders bederven ze heel snel. Bewaar je eieren op een niet te warme plek liefst in het donker, dan blijven eieren lang goed en nemen ook geen smaak van andere geurende producten over ( wat wel in de koelkast gebeurt / dus gooi je eierbakje uit je koelkast weg en bewaar daar ander zaken, die wel gekoeld moeten worden!)
  • Het is slimmer om eieren met koud water (net onder water) op te zetten, tot de kook te brengen en dan zachte eieren afhankelijk van de grootte maximaal 3 minuten te koken en harde eieren minimaal 5 minuten. Niet langer dan 10 minuten koken, want dan worden de Ieren te hard en kleuren ze enigszins groen. Wil je de eieren pellen dan is het slim om de hard gekookte eieren na het koken gelijk in behoorlijk koud water te leggen. Ze pellen dan veel gemakkelijker. Erg verse eieren zijn moeilijk te pellen. Dus gebruik voor hard gekookte eieren beter wat oudere eieren.

KROPSLA

Sla krop- Neddis 2015

Maak de sla schoon. Verdeel de grote bladeren in stukken. Was de sla in ruim water en laat ze op een vergiet uitlekken. Ook kan men de sla in een doek doen en het water door slaan verwijderen.

  • Men kan natuurlijk de sla ook droog zwaaien of een sla-centrifuge gebruiken.

GEBAKKEN AARDAPPELS

gebakken aardappels

1 ½ kilo aardappels, 4 lepels boter of vet, zout

Schil de aardappels dun, daar anders een groot gedeelte van het eiwit verloren gaat. Verwijder zorgvuldig alle putten, snij bonte plekken er af en was ze. Zet ze op met kokend water, zoveel dat ze onder staan. Voeg er per liter water ongeveer 1 lepel zout aan toe. Kook ze gaar. Giet ze goed af en laat ze nu zonder deksel opdrogen. Laat ze nu in een vergiet helemaal afkoelen.

Snij de aardappels in plakjes. Laat het vet of de boter heet worden. Doe de plakjes in de pan en bak ze langzaam aan weerszijden bruin. Naar verkiezing kan een fijn gesnipperd uitje toegevoegd worden. Maak ze af met zout.

RAUW GEBAKKEN AARDAPPELENrauwe gebakken aardappels

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijven. Laat ze zo droog mogelijk uitlekken en bestrooi ze met zout. Maak in een koekepan, vet of boter heet, doe de aardappelen hierin. Laat ze eerst 20 minuten met de deksel op de pan, gaar worden. Dan in ongeveer 10 minuten, zonder deksel bruin bakken.

ZURE EIERSAUS

  • ¼ liter water, visnat, bonennat of een ander kooknat.
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ½ lepel boter
  • 1 ei
  • 1 lepel azijn
  • Iets zout

Breng het vocht aan de kook, doe hierbij de aangelengde bloem en laat de saus even doorkoken. Voeg nu van het vuur de boter, de azijn en het zout toe. Roer het ei in een pannetje en klop er langzaam de saus bij.

zure eiersaus 1 eco

HOLLANDAISE SAUS of ZURE EIERSAUS volgens een lekker recept van Nederlands Dis: https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-zure-boter-of-eiersaus/

zure eiersaus

EN ALS NAGERECHT    …. FLENSJES

  • 125 gram bloem
  • ½ liter melk
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 50 gram boter of olie ( om de flensjes in te bakken)

Doe de bloem ineen kom, breek hierin de 2 eieren, voeg het zout en een weinig melk toe. Roer er de kluitjes goed uit en voeg de rest van de melk toe. Zet een pan op met ‘n beetje boter en laat deze warm worden.  Giet ’n beetje beslag in de pan, zoveel dat de bodem van de pan bedekt is, bak ze gaar.  Zorg dat de kleur licht blijft. Bestrooi de ovenkant met suiker en rol ze met twee vorken op en leg ze op ’n schaal. Men kan er naar verkiezing ook jam of appelmoes of roomvla tussen doen. Ze kunnen ook aan beide kanten en een weinig dikker gebakken worden n.l. 4 ons op 1 liter melk.flensjes neddis 2016

De boter kan ook gesmolten worden en ineens door het beslag geroerd. Dit is zuiniger.

Recepten voor pannenkoeken: bijvoorbeeld met bloemen-

https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/sleutelbloempannenkoeken/

of kleine pannenkoekjes:

https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/drie-in-de-pan/

drie in de pan 2

 

NCB 1946 omslagNCB

Bron voor dit menu is het kookboekje uit 1946 van De Noord Brabantse Christelijke  Boerenbond. Al in 1934 gaf deze organisatie haar eerste kookboekje voor jonge “ boerinnen” uit.  Door de Tweede Wereldoorlog duurde het wat langer dat de derde druk in 1946 verscheen.

NCB Kookboekje 1946 binnenpagina's

NCB Kookboekje 1946
binnenpagina’s

 

De macht van het NCB was in het zuiden van ons land erg groot. Samen met de pastoor, de burgemeester en de hoofdonderwijzer deelde de voorzitter van de plaatselijke coöperatie van de NCB eigenlijk de lakens uit in de meeste plattelandsdorpen. Uit de NCB zijn onder andere CAMPINA,  de verzekeringsmaatschappij INTERPOLIS, de boerenleenbank ( nu RABOBANK),  grote vleesverwerkende en veevoeder-bedrijven voortgekomen.

MENU VAN DE WEEK : NEDERLANDS DIS

goede Roomse leven

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>