HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : WITLOF & PEER uit de OVEN

Lof is een echte winterse groente, en nu dus niet duur. Het meest exotische dat Nederlanders met witlof uitspoken, is om er een plakje schouderham omheen te draaien, en zo te garen. Niet slecht, maar onze witte wintervriendjes kun best wat meer fantasie verdragen. Vandaag een recept met witlof, ui en peer, geroosterd in de oven, in een marinade van olie en honing. Het klinkt heel culinair en moeilijk, maar er is in werkelijkheid geen moeilijkheid aan.

OVENGEROOSTERSE WITLOF MET PEER

Voor vier porties heb je nodig:

• 500 gram witlof, ongeveer vier struikjes

• twee peren, bijvoorbeeld conference, samen ongeveer 500 gram

• 150 gram ui of sjalot

• drie eetlepels olie

• een eetlepel vloeibare honing

• een halve eetlepel azijn

• twee theelepels mosterd

• een theelepel tijm

• zout en peper

• als je hebt: een eetlepel grof gehakte walnoten

Begin met het schillen en schoonmaken van de groente: de witlof ontdoen van de minder mooie buitenste bladeren, de peer schillen en de ui pellen. Wij gebruikten overigens een wat stevige conferencepeer. Snij de groenten en de peer in partjes, waarbij je probeert om zoveel van de stronkjes intact te laten, dat de bladeren van de ui en de lof als een soort waaiers aan elkaar blijven zitten. Dat mogen geen dikke stronken zijn, en ook de peerpartjes garen beter als ze wat dunner zijn.

Kluts

Maak een marinade van de olie, de azijn, de honing, de mosterd, de tijm, de peper en het zout. Kluts de ingrediënten tot een gladde, enigszins dikke saus. Daar gaan de peer, de lof en de ui in. Roer goed om, zodat alles goed bedekt is met de marinade. Schik de groenten op een bakblik, dat je eventueel licht invet met wat olie. Zorg ervoor dat de groenten niet te dik op elkaar liggen. Hoe dunner de laag, hoe beter alles roostert.

Schuif het bakblik in een redelijk hete oven. De lof en de andere witte groenten moeten ongeveer een half uur garen. Schep alles na ongeveer een kwartier om, en laat de andere kant bruin worden. Kijk tegen het einde van de gaartijd of de groente niet zwart blakert. Een lekker bruin randje is prima, maar zwarte rouwranden smaken niet.

Witte schotel

Serveer deze groenteschotel bij vlees, bij een stuk lasagne, of serveer het als een voorgerecht vóór de pasta. Als je walnoten hebt, is het een goed idee om een eetlepel grof gehakte noten over de vier porties te strooien. Weer eens wat anders, zo’n helemaal witte schotel. Omdat de ingrediënten los naast elkaar op je bord liggen, proef je bij elke hap wat anders. Lekker! Duur is dit gerecht niet. Als je alles zelf moet kopen maar slim inkoopt, ben je voor vier porties niet meer dan twee euro kwijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>