HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

FRYSKE KRÛDKOEKE een TRADITIONELE KOEK

friese kruidkoek 3

Friese kruidkoek

ER bestaan vele versies van echte Friese kruidkoek. Vaak gemaakt van een groot percentage roggemeel, maar er bestaan ook bakkers die alleen tarwebloem gebruiken. Sommige soorten zijn stevig, andere juist erg luchtig. Maar stevig gekruid zijn ze allemaal.

Zo schrijft een van deze koekbakkers ( nu behorend bij Peijnenburg uit Brabant) .…De Ware Wieger kruidkoek is een traditionele Friese kruidkoek receptuur die al jarenlang garant staat voor kwaliteit. Door de unieke combinatie van rogge en kruiden, komt de volle smaak van de Ware Wieger Kruidkoek goed tot zijn recht. De kruidkoek bevat minder dan 2% vet, dus is deze koek gezond en lekker voor elke dag..  “ware-wieger-naturel-koek

Anders beschrijft het Nederlands Bakkerij Museum deze koek:  “Alleen rijke boeren konden zich vroeger de Friese kruidkoek veroorloven en dan nog met name op hoogtijdagen. De koek is namelijk rijkelijk gevuld met sukade, gember en oranjesnippers, ingrediënten die zo duur waren dat ze voor de arme plattelandsbevolking onbereikbaar waren. Dat gold trouwens ook voor zaken als boter, krenten en rozijnen. Bestanddelen als suiker, stroop en honing waren echter wel goedkoop en in overvloed voorradig. Daarom zijn tal van Friese specialiteiten vooral zoet en sober van karakter.”

Maar Friese kruidkoek smaakt meestal heerlijk. En in de Friese traditie worden bij veel traditionele Friese vleesstoofgerechten brokken kruidkoek toegevoegd. Om nog meer smaak aan dat gerecht te geven en natuurlijk het geheel stevig te binden.

Friese kruidkoek is overal in Friesland te koop, maar thuis gemaakt smaakt het voortreffelijk.

ZELF GEMAAKTE FRYSKE KRUDKOEKE

Ingrediënten

 • 250 gram zachte boter
 • 250 gram bruine suiker
 • 125 gram bloem
 • 125 gram aardappelmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 5 eieren
 • snufje zout
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel kruidnagelpoeder
 • ¼ theelepel gemalen kardemom
 • 50 gram fijngesneden gember
 • 50 gram fijngesneden sukade
 • 50 gram fijngesneden oranje-snippers

Bereiding

Splits de eieren,  Roer de boter met de eidooiers  tot een crème. Voeg dan de suiker erdoor en meng verder. Meng dan alle andere ingrediënten erbij behalve het eiwit. Klop de eiwitten stijf met snufje zout en 1 theelepel suiker. Schep de eiwitten voorzichtig door het beslag.

Oven zeker 10 minuten voorverwarmen op 180 ⁰C.

Vul een broodvorm ( goed ingesmeerd met olie of boter) ermee.

Bak  de kruidkoek in circa 1 uur op 160°C onderin de oven.

Controleer met een satéprikker of hij gaar is. Laat even in de oven staan.  Dan uit de oven in folie pakken en rustig in de folie laten afkoelen. Hoe langer de koek afkoelt, hoe lekkerder de smaak.

 

In dit recept kan men de bloem geheel of gedeeltelijk door roggemeel vervangen. De koek wordt er steviger en meer Fries van.

zelfgebakken kruidkoek

Zelfgebakken koek smaakt heerlijk bij de koffie .

friese vlagAndere ontbijt of kruidkoek   /   Koek uit alle windstreken:  https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/ontbijtkoek/

ontbijtkoek

ECHTE TRADITIE – KRUIDKOEK    NEDERLANDS DIS

bakker harderwijk 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>