HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEMBERKOEK uit onze KOEK-TRADITIE

gemberkoek

Gemberkoek is een typisch traditionele kruid- en/of ontbijtkoek. Een goede variatie op ontbijtkoek, maar vaak wat vochtiger van structuur. Ook voor mensen die niet van gember houden, smaakt deze koek erg lekker. Uiteraard zit er gember in deze koek, meestal in de vorm van gekonfijte gember of gemberstukjes in suikerstroop gekookt.

Gember heeft een lange traditie en is in vele traditionele Hollandse en Vlaamse recepten te vinden,terwijl het altijd al geïmporteerd moest worden.

In een oud kookschrift  stond een recept van echte Friese gemberkoek. Dit recept stamt waarschijnlijk uit 1843. Maar gember werd toen al veel ook in Friesland gebruikt en was en is ook een ingrediënt van Friese kruidkoek. Nu is het wat uitproberen om van oude geschreven recepten een echt lekker product te maken, zeker omdat meestal de hoeveelheden of weggelaten of beperkt gebruikt worden.

stemgemberOUDERWETSE GEMBERKOEK

 • 500 gram meel
 • 7 gram bakpoeder ( men gebruikte toen vaak zuiveringszout met wijnsteenpoeder)
 • 500 gram bruine suiker ( oorspronkelijk greinsuiker)
 • 2 theelepel kaneelpoeder
 • 2 theelepel nootmuskaatpoeder
 • 125 gram “stemgember” ( in kleine stukjes gesneden)
 • ½ liter melk
 • Snuf zout

Het meel bestond oorspronkelijk zeker uit roggemeel, soms aangevuld met bloem (van zachte tarwe). In de tijd is het percentage tarwebloem steeds hoger geworden en nu vaak 100 %. De tarwe die toen gangbaar in de lage landen werd verbouwd wordt niet meer geteeld. Het meel aanvullen met 50 gram maïzena of aardappelmeel past het in de huidige tijd weer meer aan naar het meel uit vroeger tijd.

Roer meel,zout, nootmuskaatpoeder en kaneelpoeder goed door elkaar. Breng de melk en de suiker aan de kook en giet de kokende massa voorzichtig en roerend bij het bloemmengsel. Roer goed door tot het goed gemengd is en er geen klontjes meer inzitten. Meng de gember door het deeg ( wat van suikerstroop kan natuurlijk ook).Voeg dan pas als het deeg wat afgekoeld is de bakpoeder erdoor. Doe het deeg in de bakvorm(en). Wel vooraf de bakvorm goed met gesmolten boter of olie instrijken. Dek het deeg af met een stuk bakpapier met olie bestreken. Laat het deeg in de bakvorm zeker een uur te rusten op een koele plek. Vroeger liet men dit soms veel langer (dagenlang) zoals men het vaak noemde “rijpen”.

Verwarm de oven voor op 170 ⁰C. En bak de koek in ongeveer 5 kwartier gaar. Haal de laatste 15 minuten het bakpapier van de koek af.

2014-06-01 13.30.04

Haal de gemberkoek in de bakvormen uit de oven. Pak de koek na 10 minuten helemaal in folie. Laat de gemberkoek hierin rustig afkoelen. Een dag of meer kan helemaal geen kwaad. Zo wordt de koek lekker ba smaak en blijft smeuïg.

MEER KOEKSOORTEN –  Alle ontbijt en kruidkoek: https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/ontbijtkoek/

ontbijtkoek

 

HEERLIJKE KOEKTRADITIE – NEDERLANDS DIS

 

bakkerskar vroeger

One response to “GEMBERKOEK uit onze KOEK-TRADITIE”

 1. Ada Peters schreef:

  Ga ik maken. Het recept is duidelijk en mooi opgesteld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>