HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BALLEKES ME WIEMELKESNOAT

BALLEKES ME WIEMELKESNOAT

Of te wel een Vlaamse specialiteit:  gehaktballetjes in rode bessensaus.

aalbessen rood

In feite is wat Ikea in grote hoeveelheden slijt op dezelfde traditie geschoeid.

Maar de zelfgemaakte gehaktballetjes smaken me een stuk beter.

gehakt molen

  • ½ kilo gehakt ( niet te mager , maar alle soorten en mengsel kunnen – rund, varken, lam en kip)
  • 1 oud pistoletje of 100 gram paneermeel of broodkruim
  • 6 eetlepels melk
  • 1 ei
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • 50 gram boter of olie
  • Flesje met 250 cc bessensap
  • Net zoveel water
  • 100 gram rietsuiker
  • 1 eetlepel maïzena of aardappelmeel

Rasp het oude brood fijn en vermeng het met het gehakt. Maak het gehakt op smaak met peper, zout en versgemalen nootmuskaat. ( of gebruik gemengde keukenkruiden).

Voeg zoveel melk toe dat het gehakt nog stevig , maar voldoende sappig is. Gemiddeld lukt het met zes eetlepels melk ( of karnemelk).

Vorm er met een eetlepel kleine gehaktballetjes van. Bak die in de boter ( of olie) mooi aan en laat ze op een zacht vuur kleuren en van binnen net gaar worden.

Kook in een sauspan de bessensap met de suiker ( en eventueel wat geraspte citroenschil) ,zodat de suiker helemaal is opgelost. Breng dit tot de koken en vermeng het met de maizena die je met wat water hebt aangelengd. Even al roerend doorkoken, zodat er een glade transparante saus ontstaat.

BALLEKES ME WIEMELKESNOAT

Meestal worden de ballekes met de saus apart op tafel gesereveerd en geten met gekookte aardappels of met zelfgemaakte frietjes. Een gemengde salade smaakt er lekker bij.

 

MOOIE VLAAMSE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>