HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HERFST-OVENSCHOTEL MET OUD BROOD EN ROMMEDOE

de echte

Uit mijn jeugd herinner ik me nog steeds de stevige huiselijke woordenwisselingen.

Die gingen altijd tussen mijn moeder en mijn vader met als reden de geur van de lievelingskaas van mijn vader. Nu wordt deze typerende zuid Limburgse kaas niet meer in de buurt van Maastricht gemaakt. Alleen in een stukje Limburg ten zuiden van ons land in het Land van Herve wordt echte Limburgse stinkkaas nog steeds gemaakt. Bij ons heette hij Rommedoe en inderdaad de kaas stonk en stinkt nog steeds. Een afsluitbare, vacuüm te trekken plastic voorraadbakje houdt zelfs de geur niet binnen het bakje. En de kaas stonk en stinkt nog erger dan de zweetsokken van mijn vader deden, riep mijn moeder dan. En waar en hoe hij de kaas ook verstopte, klachten regende het continu.

Nu werd daar gelijk een oplossing voor gevonden, de kaas werd verwerkt. En je zult het niet geloven: dat gerecht werd door iedereen met plezier gegeten.

Maar als ik een pakje Hervekaas tegenkom, schaf ik deze gelijk aan. Want de smaak is het einde. En dat laat de geur zelfs zoet smaken. Trouwens jonge Herve ( een gewassen roodschimmelkaas) smaakt heel zoet en heeft nog niet de bittere smaak van de stinkende oude versie. Jammer dat hij niet meer in Nederlands Limburg wordt gemaakt, maar dat maakt een Limburger niet uit, want de kaas komt toch uit Limburg.

hervekaas

OVENSCHOTEL MET OUD BROOD EN LIMBURGSE KAAS

Nodig:

  • Oud brood ( liefst bruin of volkoren) ongeveer 400 gram
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 glas melk
  • 2 eieren
  • 200 gram Rommedoe
  • Kruidenzout
  • Peper
  • Tijm of marjolein
  • Boter

Snij het brood in driehoekjes met een dikte van maximaal 2 cm.

Beboter een ovenschaal. Snij tomaten in plakjes en de kaas ook. Leg naast elkaar op zijn zij een plakje brood dan tomaat , dan een plakje kaas en dan weer een stukje brood, totdat de hele schaal gevuld is en al het brood, kaas en tomaat is opgebruikt.

Klop de eieren, met melk, kruidenzout met peper & tijm of marjolein los.

Giet dit mengsel van der brood, tomaat en kaas.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de schotel tot het ei helemaal gestold is in ongeveer 25 minuten. Heerlijk met een herfstsalade.ovenschotel met oud brood

  • Met een witschimmelkaas als Brie of Nederlandse Kernheim smaakt het ovengerecht erg lekker.

 

ALLE NEDERLANDSE KAAS:   NEDERLANDS DIS

kaas kaas kaas ( met dank aan mijn kaasboer de heer Pomper)

kaas kaas kaas
( met dank aan mijn kaasboer de heer Pomper)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>