HAITBIER
Groningen heeft de traditie om warm bier te schenken voor koude postbodes en om schaatsenrijders op te warmen. Dat lijkt in de huidige tijd niet meer noodzakelijk, omdat het bijna nooit voldoende vriest en alle postbodes zo ze al langskomen, geen tijd hebben omdat ze per poststuk betaald worden. Dus als het binnenkort waarschijnlijk echt herfstweer wordt, vond Nederlands Dis het passend om dit drankje te maken. Terwijl de regen en hagel tegen de ruiten kletterden kan men er lekker van genieten. Voor het donker bier moeten we even Groningen verlaten, want volgens onze bronnen wordt er in Groningen geen oud bruin gebrouwen. Maar uit Limburg en Brabant komen lekkere flesjes, zoals van Gulpener, Budels, Brand, Alfa, Linde boom en Dommelsch. Het blijft behelpen, maar misschien is er wel een klein brouwhuis in Groningen, die dit gemis gaat opvangen. Trouwens het enige bier dat ik uit Groningen drink komt volgen het etiket wel uit Pieterburen, maar wordt alleen in Friesland gebrouwen. Dat maakt “het echte speltbier” niet minder aangenaam om te drinken, maar voor Groninger Heet Bier vind ik het zonde om speltbier te gebruiken. Vroeger werd speciaal bier (kluinbier) voor heet bier gebrouwen.HEET BIER
Wat heb je nodig-
- 3 flesjes donker/oud bruin bier
- Stukje pijpkaneel
- 3 kruidnagels
- 1 theelepel citroenrasp
- 2 eieren
- 125 gram basterdsuiker ( licht bruine)
- 2 glaasjes brandewijn
Hallo….leuk recept! Ga t eens proberen….
Alleen, moet het geen haaitbier zijn?? Heet is daar haait…misschien met 1a…zou kunnen.
ff ter kennisgeving.
Beste Janny,
Je hebt gelijk en ik heb het aangepast.
Maar dat heb je als je schoonfamilie uit Friesland komt en je toch de spraak in het Noorden maar verwarrend vindt.
Gronings Heet Bier = hait bier.
groet, paul hoftijzer
Maar Gronings Heet Bier = hait bier.