HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

VISSERSSTOOFPOT uit de SERIE KAAS, MELK & ZO    

VISSERSKOST

Visserijdag Den Oever (2)

Er zijn vele recepten van gerechten, die blijkbaar vroeger door vissers en hun familie gegeten werden. Vaak werd daarin vis gebruikt, die niet geschikt was om te verkopen of niet op tijd verkocht waren. Daarnaast werden vroeger gekookte peulvruchten vaak gebruikt.

witte bonen

Daarnaast werden natuurlijk aardappels veel gegeten. Die waren in verhouding goedkoop en konden in grote hoeveelheden ingeslagen worden. In het volgende gerecht is dit alles terug te vinden in combinatie met kaas. Ook dat is niet zo verwonderlijk met de vele kaasboeren net achter de kust langs de kust van Zuiderzee en Noordzee. Makreel is een vis die in bepaalde periode van het jaar zeer royaal te vangen was & is. Alleen kan de vis niet erg lang vers bewaard worden, dus werd daarom of snel gerookt of anders gelijk verwerkt.makreelfilet

VISSERSSTOOFPOT

Nodig:

  • ½ kilo gekookte witte bonen
  • 300 gram visfilets, zoals bijvoorbeeld van makreel
  • 300 gram geraspte oude boeren kaas, zoals Leidse kaas

kaasmerk 6

  • Reuzel of boter
  • Bloem
  • 1 glas melk
  • 1 glas groente – of visbouillon
  • Zout en peper vers gekneusd
  • Wat bonenkruid

bonenkruid in de tuin

  • 500 gram gekookte aardappels tot puree gestampt
  • 4 tomaten ( liefst zonder vel en pitjes)
  • Wat paneermeel of gestoten ( scheeps-)beschuiten

Bestrijk een vuurvaste schotel met reuzel of boter. Leg daar de gekookte witte bonen in. Strooi er wat bonenkruid over. Verdeel de stukjes vis hierop.

Smelt in een steelpan de reuzel of boter, voeg dan de bloem erbij. Dit even al roerend laten doorsudderen. Voeg dan de melk en de bouillon toe en laat deze vloeistof al roerend binden tot een mooie saus. Voeg er dan 2/3 van de geraspte kaas door en maak de saus op smaak met peper en zout ( en eventueel wat sambal en knoflook).

Giet dit over de vis en witte bonen. Leg hierop een laag aardappelpuree. Bestrooi dit met de paneelmeel en strooi er de rest van de kaas over. Snij de tomaat in partjes en steek die in de puree. De tomatenstukjes  eventueel met peper bestrooien.

Kaaskorst met tomaat

Kaaskorst met tomaat

Zet de schotel zeker een half uur in een oven van 200 °C.

visstoofschotel

visstoofschotel met een kaaskorst zonder plakjes tomaat

Laat de oven ongeveer 10 minuten staan, voor deze op te eten. Met wat aangemaakte sla is het een erg complete maaltijd.

In feite is dit gerecht ook een eten op basis van restjes te maken. Maar dat geldt voor vele oude recepten.

Dit gerecht werd vroeger zoals vele gerechten ook gemaakt met gefileerde gerookte haring (bokking).

drentse schotel

 

MOOIE TRADITIONELE GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

roeren in de kookpot vroeger

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>