Kluts is een traditioneel wintergerecht dat ik in meerdere regio’s ben tegengekomen. Er zijn recepten uit de Achterhoek maar ook uit Belgisch Limburg. Het is altijd een mengsel van veel soorten groentes, aardappels en stoofperen. Waarschijnlijk oorspronkelijk gekookt in het kookwater van vlees dat uit de pekelkuip kwam. Daarom wordt in meerdere recepten het vlees eerst gezouten weggezet.
Recept voor KLUTS uit de Achterhoek:
- 600 gram spek zonder zwoerd
- 1 kilo aardappelen
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 2 uien
- wat raapolie
- 2 of 3 stoofperen
- Peper en zout
Vlees inzouten en twee dagen koel wegzetten. Zet het vlees op met 2 liter water.
Laat zeker 1 uur zachtjes doorkoken. Ui fijnsnijden en in de olie aanzetten, tot deze licht bruin zijn, daarna de prei in ringen erbij en nog 5 minuten doorbakken.
Prei moet je eigenlijk altijd wassen, want in de prei-stengel zit in de buurt van de overgang van het wit naar het groen eigenlijk altijd zand of aarde. Gebruik de prei helemaal zowel het witte als het groene deel smaakt heerlijk. Snij prei in reepjes of ringetjes en was daarna dit onder stromend water. Daarna goed laten uitlekken.
Vis het vlees uit het water, voeg de ui en prei toe, de fijngesneden winterwortel en de geschilde stoofperen in schijfjes, 20 minuten zachtjes laten doorkoken, dan de aardappel ( geschild in blokjes) en het in blokjes gesneden vlees erbij en door laten koken totdat de aardappels gaar zijn. Op smaak met peper en zout. Serveren met bruine schijven brood ( en een lekker biertje).
Recept voor KLUTS maar dan uit het zuiden , dus een ander rijker recept:
- 1 kg magere ribbetjes (varken)
- 1/3 pond klapstuk (rund)
- 2 liter water
- 3 uien
- 1 kleine knolselderie
- 8 kleine spruiten
- 1 ons boerenkool
- 2 ons savooiekool
- 1 grote winterwortel
- 1 prei
- wat selderij en peterselie
- 2 kleine stoofperen
- 1 kilo aardappels
Het vlees enkele dagen met zout ingewreven koel wegzetten. Afspoelen en gaar koken in de 2 liter water. Vlees uit de bouillon halen en vervolgens de grof gesneden groente gaar koken. Aardappels er bovenop; de peren met of zonder schil 20 minuten laten meekoken, dan eruit en in stukjes snijden,
Inmiddels het vlees van de botten gesneden in blokjes snijden. Op smaak peper en zout. Vlees en peren er weer bij doen en alles door elkaar scheppen.
Serveren met bruin brood.
HEERLIJKE WINTERTRADITIE : NEDERLANDS DIS