HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZOOTJE VAN PALING een traditioneel ZUIDERZEE gerecht

botter

 

Een zootje van paling is een traditioneel streekgerecht. Vooral door vissers afkomstig uit visserijplaatsen rond het IJsselmeer werd dit gegeten, vooral omdat het simpel te koken is. In plaats van de paling kan het ook van andere beschikbare vissoorten worden bereid als schol, schar of pieterman.

De naam komt van zode = kooksel,  parallel met het woord “zieden”:

Vroeger waren er vele palingvissers op de oude Zuiderzee ( is na de bouw van de Afsluitdijk zoet water en het IJsselmeer geworden). Deze vissers maakten dit  aan boord van hun schepen vaak klaar. Het was de gewoonte om beurten met de hand iets van het ‘zootje’ te nemen. Dit werd in een zurige saus gedoopt (butter en eek).

paling

RECEPT    Zooitje van Paling

  • 1 kg dunne paling of aal
  • 1 kg aardappelen
  •  water
  •  boter
  • azijn
  • zwarte peper uit de molen

Maak de paling schoon, stroop ze en snijd ze in moten.

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.

Leg op de bodem van de pan een laagje aardappelen, daarop een laagje paling, daarop weer een laagje paling, daarop weer aardappelen, en zo verder tot alles op is. De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan.

Giet er zoveel water bij dat de aardappelen net onder staan, voeg wat zout toe. Kook alles in zeker een half uur gaar. Giet af. Maak tijdens het koken een saus van 1 deel boter op 1/3 deel azijn, die wel ‘zure dopie‘ of “Butter en eek”werd genoemd. Breng boter en azijn tegen de kook aan (vooral niet koken!). Voeg de versgemalen peper toe en roer.

Boterazijn

 

Andere palingrecepten:

Mede door de bijdragen van Dries & Peter van de Berg van palingrokerij Dries van den Berg uit Harderwijk staan er vele palingrechten op Nederlands Dis. paling fileren 2Ook bij vishandel van den Berg kan men ook verantwoord geteelde en gevangen paling kopen, maar er zijn ook andere palingrokerijen die zich inzetten voor behoud en verbetering van het palingbestand.

Voor recepten: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/vis-trekvissen-paling-verse-paling-recepten-1/

En

https://www.nederlands-dis.nl/soep/vis-trekvissen-paling-verse-paling-recepten-2/

gestoofde paling in saus

ECHTE TRADITIONELE VISGERECHTEN : NEDERLANDS DIS

vissen vroeger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>