
EIERPAP: Zeker als de kippen ruim aan de leg waren werden veel eieren vaak verkocht om wat extra inkomsten te hebben. Maar alle gestoten eieren of te vuile eieren konden niet verkocht worden. Was de schil gebroken dan moesten ze gelijk op gegeten worden.
Vaak kookte men dan eierpap. Ook in Friesland kende men ook eierpap , maar dan werd het Aaijbrij genoemd. Trouwens het is niet zo lang geleden dat het gebruikelijk was om een losgeklopt rauw ei, liefst met wat brandewijn gemengd als versterkend middel ( zeker ook na teveel gedronken te hebben) zo naar binnen te slokken.
Eierpap
Nodig
- 2 eieren
- 3 eetlepels maïzena
- 4 eetlepels suiker
- 1 liter melk
- Wat zout
De melk werd met wat zout op het fornuis tot koken gebracht.
Intussen werden de losgeklopte eieren met de maïzena gemengd met suiker tot een papje geroerd.
De melk werd van het vuur gehaald en wat warme melk bij het papje gemengd. Meng zeer goed roerend dat bij de zeer warme, maar niet meer kokende melk en al roerend bond dat de pap terwijl het langzaam afkoelde.
Vaak werd er appelmoes of appel-rabarbermoes bij gegeten. In de najaar ook met roodgekookte stoofperen gegeten.
- Van deze eierpap is het een kleine stap naar vanillevla, custardpap en pudding.
Geweldig dit recept, ga ik zeker ’s proberen 🙂