HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WENTELTEEFJE traditioneel hergebruik van oud brood

 

Wentelteefje

Een wentelteefjeverloren of gewonnen brood is meestal een zoet gerecht van oud brood gemaakt.

Oorspronkelijk was het een methode om oud brood lekker te maken en weer eetbaar te maken. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa, maar zeker in de Noord Amerika.

De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht is ontstaan. In vroegere tijden gooide men geen voedsel weg, daarom was het gewoonte om oud – maar nog niet beschimmeld – brood weer eetbaar te maken door middel van dit recept.

WENTELTEEFJES

RECEPT

  • 8 sneetjes witbrood
  • bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ liter melk
  • 1 ei
  • 40 gram boter

Klop het ei in een diep bord los.

Voeg de kaneelpoeder en melk toe aan het geklopte ei.

Haal zo nodig de korstjes van de broodjes.

Haal de sneetjes brood één voor één door het mengsel.wentelteefjes de broodjes liggen te weken

Leg de sneetjes vervolgens op elkaar op een ander bord.

Giet de restjes van het mengsel over de stapels sneetjes brood.

Laat dit voor ongeveer 4 minuten intrekken totdat de sneetjes goed doorweekt zijn.

Boter in de koekenpan en bak de sneetjes aan beide kanten tot ze goudbruin zijn.wentelteefjes in de pan 2

Serveer de sneetjes met de basterdsuiker en kaneelpoeder.

wentelteefjes 4

Vaak werden de korsten van oud brood eraf gesneden. Maar dat hoeft niet altijd. Ook als ik paneermeel maak van oud brood laat ik in tegenstelling tot wat gebruikelijk is de korsten ook aan het brood. Zo krijgt men paneermeel met meer smaak, maar het zal bij gebruik ook eerder gaan kleuren.
Kuise zusterkoeken heet een typisch Fries nagerecht, bestaande uit gebakken wittebrood met room en eieren. Het is eigenlijk een aangeklede luxe variant op wentelteefjes.friesland

“ ZOETE”  KUISE ZUSTERKOEKEN 

RECEPT:

  • 8 sneetjes oud wittebrood
  • 3 eieren
  • donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel slagroom
  • 50 gram suiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 100 gram krenten en/of rozijnen ( gewassen en voor geweekt)

krenten en rozijnen

  • boter

Snijd de sneetjes brood dwars doormidden. Verwijder zo nodig de korsten. Klop de eieren los met de room, de suiker, het zout en de nootmuskaat. Leg hierin de sneetjes brood tot ze goed doorweekt zijn. Giet het weekwater van de krenten en/of rozijnen weg en laat ze goed uitlekken. Doe de boter in een koekenpan en bak hierin de sneetjes brood op hoog vuur aan beide zijden snel bruin. Bestrooi ze dan met de krenten. Bestrooi met suiker

  • Men kan de krenten en/of rozijnen voorweken met water, maar koude thee is al lekkerder. Geweekt in rum of kruidenlikeur geeft echt smaak.

wentelteefjes met krenten

 

Er bestaat blijkbaar ook een hartige variatie:

HARTIGE KUISE ZUSTERKOEKEN 

Nodig-

  • 8 sneetjes witbrood
  • 2 eieren
  •  1/4 liter room
  • snufje zout
  • snufje suiker
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 6 plakjes Friese nagelkaas

nagelkaas

  • boter
  • peterselie ( fijngehakt)

Snij zo nodig de korsten van het brood. Klop de eieren los met de room, zout en de nootmuskaat. Haal de boterhammen erdoorheen en bak ze goudbruin aan beide kanten in de boter. Maak twee stapels van vier boterhammen met drie plakjes kaas ertussen en steek er rondjes uit een ronde vorm of snijd ze in vierkantjes. Strooi er de peterselie over.hartige wentelteefjes

  • Van oudsher werden ook ander brood voor wentelteefjes gebruikt. Wat dacht je van Krentenwegge of rozijnenbrood. Suikerbrood geeft hele lekker wentelteefjes, heerlijk bij vruchtenwaterijs, maar dan moet je wel geen suiker door het beslagje doen, maar bijvoorbeeld citroen- en sinaasappelrasp.

Ander gerecht met oud brood: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/restgebruik-warme-broodpudding/

tulband

 

 

TRADITIONEEL HERGEBRUIK KENMERKT ONZE KEUKEN  –  NEDERLANDS DIS

Oud brood

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>