Humkessoep of Stompesoep is een traditioneel streekgerecht uit Twente en een deel van de Achterhoek.
Het is een machtige soep, traditioneel vaak gegeten als maaltijdsoep met roggebrood.
In Winterswijk werd de volgende soep Brokkebonensoep, maar ook Humkessoep genoemd. Het bestaat uit:
- 200 gram poulet ( soepvlees rund of zelfs kalf)
- 2 aardappelen
- 100 gram verse worst
- blikje witte bonen
- 250 g sperziebonen
- 1 prei
- 1 liter water
- ¼ bosje peterselie
- ¼ bosje bladselderij
- snufje peper, wat zout
- ½ knolselderie
In dit recept dat vanuit mijn ervaring in de tijd aangepast lijkt, met dus sperziebonen in plaats van snijbonen. Dit terwijl brokkeboon in het Achterhoeks toch echt snijboon betekent.
Maar in andere delen in de Achterhoek hebben ze het over Fietsebonensoep, vaak gemaakt met (kippen-)bouillon, aardappels, witte bonen, peterselie, gehaktballetjes, bospeen en snijbonen.
Maar steeds hebben we over een vergelijkbare soep.
Dit is een Twentse versie van Humkessoep
Ingrediënten:
- 6-7 ons klapstuk
- niet gerookte boerenmetworst en/of een verse worst
- 4-5 grote aardappelen
- 1 kilo snijbonen
- 1 grote prei
- 250 gram gemengde soepgroente ( gesneden wortel, ui, selderij, lavas)
- snufje zout
- peper uit de molen, liefst zwarte
- nootmuskaat, vers geraspt
Klapstuk met zout en peper instrooien en een nacht afgedekt in de koelkast laten staan.
Met de worst in een royale pan water opzetten en minimaal 1 uur zachtjes laten doorkoken. Naar behoefte afschuimen. De in kleine stukjes gesneden snijbonen (de Humkes) toevoegen. Nog een half uur zachtjes koken. Snij de geschilde aardappels in blokjes, de prei in ringen en voeg dit samen met de fijngesneden soepgroente toe. Zachtjes doorkoken totdat de aardappelen gaar zijn ( minimaal 15 minuten). Vlees uit de soep halen, in stukken snijden en weer bijvoegen. Op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
* Er zijn meer traditionele soepen met bonen in het oosten van ons land, zoals soep met doorgegroeide snijbonen: dikke jennen. Lees erover op
https://www.nederlands-dis.nl/soep/dikke-jennensoep/
ECHTE STREEKSOEPEN : NEDERLANDS DIS
ik ken humkessoep echt anders, humkes betekent voor mij, stukjes bonen. Het word volgens mij gemaakt van de laatste bonen die van het land kwamen. Sperziebonen, snijbonen en pronkers of jodenbonen in het twents. Soms kwamen er nog witte bonen bij maar dat waren oorspronkelijk de bonen die uit de te dik geworden sperziebonen, of snijbonen kwamen.
Ja Hanni , er bestaan heel veel variaties op.
Maar het zijn altijd lekkere gevulde soepen.
groet
paul hoftijzer