Boerenjongens zijn simpelweg rozijnen op brandewijn, dus in alcohol geconserveerde rozijnen.
Dit recept is een met name voor de oudere generatie een geliefd “drankje”. Het werd vroeger vooral op feestdagen, zoals verjaardagen, ‘gedronken’. In Brabant worden ze plaatselijk een Brabants knipoogje genoemd. Er zijn vele tradities waarin boerenjongens gebruikt worden: bij de geboorte van een zoon, stonden de boerenjongens op tafel en met een geboortelepel werden deze in een glas geschept.
Zo kon men een toost op de boreling uit brengen ( bij een meisje gebeurde hetzelfde maar dan met boerenmeisjes).
In Limburg werden vaak met oud en nieuw wafels met boerenjongens gegeten. Trouwens in de feestelijke broodpudding voor carnaval werden vaak ook boerenjongens in plaats van gewone rozijnen gebruikt. En een glas boerenjongens hoorde ook bij de maaltijd na het ten grave dragen van een nabestaande. Maar ook bij huwelijken werden boerenjongens geserveerd. Door het hele leven heen hadden de boerenjongens hun plek.
In Groninger-stad, maar ook in Twente in bijvoorbeeld Enschede wordt ook boerenjongens-ijs verkocht, ijs met alcoholistische rozijnen.
Boerenjongens geserveerd met advocaat en slagroom worden ook wel BAS’jes genoemd.
BOERENJONGENS ( Recept om zelf te maken)
- 400 gram rozijnen
- 200 cc water
- 200 gram suiker
- 1 kaneelstokje
- ½ liter vanille-brandewijn ( minimaal 30 % alc.) of vanille suiker en ½ liter gewone brandewijn
Was de rozijnen. Laat ze goed uitlekken. Zet ze op met het water, de suiker en het kaneelstokje.
Goed roerend de suiker oplossen, maar vooral niet aan de kook laten komen. Zeker 10 minuten laten sudderen. Laat het geheel wat afkoelen en vermeng het met de brandewijn. Na het geheel geroerd te hebben in een grote glazen pot zeker 4 maar beter 6 weken laten staan.
Drentse boerenjongens
ECHTE HOLLANDSE LEKKERNIJEN : NEDERLANDS DIS