ER ZIJN VEEL INVLOEDEN VAN ELDERS IN DE NEDERLANDSE & VLAAMSE TRADITIONELE KEUKEN.
DE JOODSE IS EEN VAN DE OUDSTE EN VERANDERDE MEE MET STEEDS WEER NIEUWE JODEN, DIE ZICH VAN OVERAL VANDAAN IN DE NEDERLANDEN VESTIGDEN, OMDAT HET POLITIEKE KLIMAAT EN DE BEVOLKING DAT VAAK TOELIETEN.De Joodse keuken heeft veel invloed op onze eetgewoontes gehad. We hebben het over Jiddische invloeden als we het vooral hebben over Joden die meestal vanwege vervolgingen vanuit midden en oost Europa naar hier kwamen. Er zijn ook Joodse emigranten uit Spanje en Portugal naar hier gekomen, maar hun aantal was veel kleiner en zij gingen vooral dicht bij elkaar in een paar steden in het westen van de Nederlanden wonen. Met deze groep zijn vooral ook Arabische en andere zuidelijke invloeden in Nederland gekomen, zoals bij voorbeeld marsepein.
De Jiddische keuken uit Oost en Midden Europa is een versmelting van Slavische en Midden Europese eetgewoontes, aangepast aan de traditionele Joodse spijswetten. Daarin zijn restanten van oude Joodse gebruiken bewaard gebleven zoals typerende gerechten van Pesach (Joods Pasen) met onder andere ongerezen brood in de vorm van Matze. Ook de Joodse sabbathrust op zaterdag (beginnend op vrijdagavond na zonsondergang) heeft specifieke gerechten gegeven. Voor vrijdagavond werden vaak over de dag heen gerechten in de oven gezet en in de lauwe oven langzaam gaar gestoofd, zodat deze op de sabbath gegeten konden worden. Een sjabbath-pot bestond vaak uit vlees met aardappelen & bonen. Ook werden Sabbath-eieren op dezelfde methode in de ovenbereid: in een ovenschotel met olie, peper en zout. Met dunne reepjes ui en wat water urenlang in de oven gaar gesudderd. Vaak legde men de schillen van de ui rond de eieren, zodat de eieren ook nog mooi gekleurd werden (haminados).
Bekende Joodse vleesproducten hebben een vaste plek in de Nederlandse keuken gekregen: pekelvlees, gekookte runderlever en ossenworst. Ook het vroegere Amsterdamse gebruik om op zaterdag brood met vleeswaar te eten en niet te koken, heeft een Jiddische oorsprong. Maar waarschijnlijk zijn ook onze zuurkoolgerechten door Jiddische invloeden ontstaan, net zoals meerdere plaatselijke broodtradities als Zeeuwse bolussen en Drents vlechtbrood.
Er staan al een aantal kenmerkende gerechten met een Joodse oorsprong op Nederlands Dis zoals
Krimsel : https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-pesach-krimsel-koekjes-van-matzes/
Matze : https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-matzes-ongerezen-joods-brood/
Pekelvlees : https://www.nederlands-dis.nl/vleeswaren/pekelvlees/
Ossenworst en Vlechtbrood ( Ghalles): https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/paastijd-gevlochten-brood-krakelingen/
Bolussen: https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/zeeuwse-bolus/
Of Spinazietaart: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/spinazie-aardappel-matzestaart-jiddisch/
INVLOEDEN VAN ANDEREN OP DE ONZE KEUKEN DUIDELIJK MAKEN : NEDERLANDS DIS