Bossche koek is een plaatselijke specialiteit, een eeuwenoude variatie op kruid- of ontbijtkoek. Het is waarschijnlijk een van de oudste nog steeds gemaakte bakproducten. Al rond vijf eeuwen geleden werd Bossche koek opgediend voor een feestelijk eten van Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch. Nog steeds worden deze koek cadeau gegeven, zoals ook in het verleden bij voorbeeld aan het koningshuis bij de geboorte van prinses Beatrix.
In Den Bosch werd in het verleden door meerdere bakkers volgens eigen recept Echte Bossche Koek gebakken. Nu blijkt familie Backer een recept van Bossche koek uit 1865 te hebben. De familie bleef op verschillende manieren actief als bakkers. Zo bakte Jan de Backer aan de Parade succesvol Bossche koek. Toen hij in 1988 stierf , leek het recept ook uitgestorven te zijn. Alleen bij een verbouwing van de oorspronkelijke bakkerij aan de Parade werd het oude receptenboek teruggevonden. En nu wordt weer Bossche koek volgens het authentieke recept van Jan de Backer gebakken.
Maar wie nu in Den Bosch de echte authentieke Bossche koek bakt, maakt eigenlijk niet uit. Het smaakt uitstekend.
Om het zelf te maken, hierbij een recept:
BOSSCHE KOEK
- 400 gram appelstroop
- 250 gram honing
- 100 gram rietsuiker
- 2 theelepel foelie
- 2 theelepel kruidnagels
- ½ kilo fijn roggemeel
- 200 gram tarwebloem
- snufje zout
- 2 theelepel bakpoeder
- 4 theelepel kaneelpoeder
- 2 theelepel gemberpoeder
- 2 theelepel kardemom
- 1 tl theelepel vers geraspte nootmuskaat
- 1/3 liter karnemelk
- wat olie of gesmolten boter
- 100 gram kandijsuiker
Verwarm de appelstroop, honing en rietsuiker en roer tot een gladde massa. Giet het in een grote mengkom en laat afkoelen tot het handwarm is.
Maal de kruiden fijn. Zeef het roggemeel met de bloem, bakpoeder, zout en kruiden in die mengkom. Roer het met de karnemelk tot een egaal beslag.
Bekleed een broodblik met bakpapier, met olie of boter gestreken. Verdeel het beslag over het cakeblik, strijk het vlak en bestrooi met de kandijsuiker. Laat het deeg in de bakvorm enige tijd rijpen ( traditioneel tot 2 dagen toe). Verwarm de oven op 160 ⁰C minstens 10 minuten voor. Bak de Bossche koek in 60 á 70 minuten gaar. Goed controleren of de koek gaar is, anders wat langer bakken. Pak de koek nog warm in folie en laat de koek hierin afkoelen. Dit bevordert de smaak en de smeuigheid van de koek.
VOOR ANDERE KRUIDKOEKEN :
https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/ontbijtkoek/
en dan kan je gelijk zien hoeveel variaties er wel bestaan.