BIERCREME
Nodig:
- 4 eieren
- Een klein flesje oud bruin
- Snufje zout
- 100 gram suiker
- 1 ½ eetlepel gelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine ( of gebruik agar-agar )
- Sap van 1 citroen
- Als decoratie mokka of witte vanille schuimpjes
Splits de eieren. Klop het eigeel met de suiker en een zeer klein snufje zot tot een dikke crème.
Zet het in een pan met warm water ( au-bain-marie pan) en houd het water tegen de kook aan.
Al kloppend voegt men met kleine beetjes het bier bij het eigeel-crème. Week intussen de gelatine in ijskoud water, maar los de gelatine poeder op in een aantal eetlepels lauw water.
Blijf het bier/eigeel mengsel kloppen en voeg er langzaam 8 eetlepels warm water en de helft van de citroensap bij. Dan de goed uitgeknepen blaadjes gelatine toevoegen en bijna tot de kook toe verwarmen en de gelatine goed oplossen. Gebruik je de opgeloste poedergelatine geen warm water toevoegen , maar de opgeloste gelatine in water erbij en dan weer verwarmen totdat alle gelatine is opgelost. Laat dan het toetjesmengsel rustig afkoelen, maar vergeet niet om soms het door te roeren. Zo krijgt met geel vel.
( gebruik je agar agar als bindmiddel, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking)
Klop het eiwit met een paar korrels zout en wat vanillesuiker hard. ( maak de gardes en de kom eerst schoon met een plakje citroen). Schep dit schuim voorzichtig door het toetje.
Schep het toetje in glazen en laat op een koel plek even rusten. Serveren met een schuimpje erop.
Of verkruimelde schuimpjes er over gestrooid.
- Uiteraard hebben we dit nagerecht uitgeprobeerd. Nu bestaan er twee soorten oud bruin, Nederlandse en Belgische . We hebben oud bruin van Gulpener gebruikt en van Rodenbach. Beide bieren gaven een heerlijk toetje , maar de smaak met Rodenbach was specifieker. Voor beide variaties waren voorstanders, dus een reden om dat zelf uit te proberen.
- Er is een essentieel verschil tussen de Nederlandse en Belgische oud bruin bieren. Het Nederlandse is historisch gewoon mislukt ondergistend ( type pils) bier dat met zoetstof drinkbaar is gemaakt. Hieruit zijn in feite het huidige oud bruin bier door verschillende brouwers ontwikkeld en zijn nu wel meer dan een hersteld slecht bier. Het Belgische oud bruin is een bovengistend bier waarbij zelfs onderscheid tussen rood en bruin bier wordt gemaakt. Het is ook de basis voor sommige kriekbieren. Lees hier meer over op:https://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditionele-drank-kriekbier/Echt kriekbier vind ik het einde.
NEDERLANDS DIS: verrassingen van vroeger, nu op ons menu