HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BIERCREME een NAGERECHT van VROEGER

bierpudding

Biercrème als nagerecht kwam ik tegen in een oud kookschrift. We zouden het nu uit “Grootmoeders Keuken” noemen.  Maar mijn grootmoeders hielden allebei niet van bier. Ik heb ze wel eens heel lang geleden toen ik nog een klein ventje was een glaasje koel oud bruin zien drinken. Maar meer dan een glas werd het nooit. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat in de keuken van mijn grootmoeder bier gebruikt is voor een toetje. Het enige wat ik me herinner is dat bier wel voor vlees-stoofgerechten werd gebruikt. En mijn opa dan altijd “het is zonde” riep. Maar bij de maaltijd heb ik nooit bij zijn eetlust gemerkt dat het zonde was. En het was gelijk een goede reden voor opa om dan ook maar een glas bier bij het eten te drinken. Dit terwijl er gewoonlijk alleen een kan koud water stond. Maar bij soep mocht je geen water drinken, want dat was slecht voor je maag. En bij steenvruchten was drinken helemaal uit den boze. Maar bij een stoofgerecht met rundvlees, bier en pruimen  en veel saus was bier blijkbaar wel  goed.
Dus nu dan het toetje met bier. wijncremeWijn-crème als toetje kan ik me eigenlijk wel herinneren, maar dan alleen bij een erg feestelijke gelegenheid.

BIERCREME

Nodig:

  • 4 eieren
  • Een klein flesje oud bruin
  • Snufje zout
  • 100 gram suiker
  • 1 ½ eetlepel gelatinepoeder of 3 blaadjes gelatine ( of gebruik agar-agar )
  • Sap van 1 citroen
  • Als decoratie mokka of witte vanille schuimpjes

Splits de eieren. Klop het eigeel met de suiker en een zeer klein snufje zot tot een dikke crème.

Zet het in een pan met warm water ( au-bain-marie pan) en houd het water tegen de kook aan.au bain marie

Al kloppend voegt men met kleine beetjes het bier bij het eigeel-crème.  Week intussen de gelatine in ijskoud water, maar los de gelatine poeder op in een aantal eetlepels lauw water.

Blijf het bier/eigeel mengsel kloppen en voeg er langzaam 8 eetlepels warm water en de helft van de citroensap bij. Dan de goed uitgeknepen blaadjes gelatine toevoegen en bijna tot de kook toe verwarmen en de gelatine goed oplossen. Gebruik je de opgeloste poedergelatine geen warm water toevoegen , maar de opgeloste gelatine in water erbij en dan weer verwarmen totdat alle gelatine is opgelost. Laat dan het toetjesmengsel  rustig afkoelen, maar vergeet niet om soms het door te roeren. Zo krijgt met geel vel.

( gebruik je agar agar als bindmiddel, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking)biercreme

Klop het eiwit met een paar korrels zout en wat vanillesuiker hard. ( maak de gardes en de kom eerst schoon met een plakje citroen). Schep dit schuim voorzichtig door het toetje.

Schep het toetje in glazen en laat op een koel plek even rusten. Serveren met een schuimpje erop.

Of verkruimelde schuimpjes er over gestrooid.

  • Uiteraard hebben we dit nagerecht uitgeprobeerd. Nu bestaan er twee soorten oud bruin, Nederlandse en Belgische . gulpener oud bruinWe hebben oudrodenbach classic bruin van Gulpener gebruikt en  van Rodenbach. Beide bieren gaven een heerlijk toetje , maar de smaak met Rodenbach was specifieker. Voor beide variaties waren voorstanders, dus een reden om dat zelf uit te proberen.
  • Er is een essentieel verschil tussen de Nederlandse en Belgische oud bruin bieren. Het Nederlandse is historisch gewoon mislukt ondergistend ( type pils)  bier  dat met zoetstof drinkbaar is gemaakt. Hieruit zijn in feite het huidige oud bruin bier door verschillende brouwers  ontwikkeld en zijn nu wel meer dan een hersteld slecht bier. Het Belgische oud bruin is een bovengistend bier waarbij zelfs onderscheid tussen rood en bruin bier wordt gemaakt. Het is ook de basis voor sommige kriekbieren. Lees hier meer over op:https://www.nederlands-dis.nl/dranken/traditionele-drank-kriekbier/Echt kriekbier vind ik het einde.

NEDERLANDS DIS: verrassingen van vroeger, nu op ons menu

 

liefmans kriek

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>