HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

BLOEMKOOL  ANDERS     GESTOOOFDE KOOL-REEPJES  & BLOEMKOOLSCHIJVEN of BALLETJES

bloemkool

nodig: 1 kleine bloemkool

En

  • klont boter, ½ glas groente bouillon
  • peper, zout, nootmuskaat, daslook of knoflook
  • fijn geknipte daslook of bieslook

Verder 

  • 2 eieren
  • 100 gram geraspte licht belegen kaas
  • 1 bakje paneermeel
  • 1 teen knoflook
  • wat tabasco , harissa of sambal
    handvol tuinkruiden als peterselie, bieslook, bonenkruid of verse koriander
  • peper en zout

Bladeren van bloemkool snijden.  Bloemkool eventueel een uurtje in zout water wegzetten ( Is vooral nodig als bloemkool uit eigen tuin of van biologische tuinderij komt. Er kunnen altijd beestjes inzitten, die zo er uit komen).  Vervolgens goed met koud water spoelen. Roosjes er kort afsnijden. Wegzetten.

GESMOORDE KOOLREEPJES

De rest van de stronk schoon snijden en in dunne plakjes, dan in schijfjes van ongeveer 5 cm lengte en ½ cm. breed snijden.bloemkoolvoet in reepjes gesneden

Reepjes smoren in wat boter en ½ glas groente bouillon. Met wat peper en zout en nootmuskaat erover. Naar smaak wat daslook blaadjes ( fijngeknipt)  of teentje knoflook fijn gemaakt er door.

Na ongeveer 10 minuten heb je een heerlijke groente. Strooi er wat fijngeknipte bieslook of daslook over.

  • Op dezelfde manier kan men de stronk van broccoli verwerken. En natuurlijk ook meiknolletje of koolrabi zijn zo erg lekker.

    koolrabi

    koolrabi

BLOEMKOOL – SCHIJVEN of BALLETJES

Snij de roosjes heel fijn. Meng ze met de uitgeperste knoflook, de losgeklopte eieren, de kaas en het paneermeel. Maak op smaak met peper, zout, wat sambal of tabasco en wat fijngeknipte tuinkruiden. Vorm er schijven van of balletjes als je dat liever hebt. Zijn ze erg plakkerig aan de buitenzijde, kan men ze nog licht door bloem, griesmeel of paneermeel rollen.

Leg de bloemkoolballetjes of schijven afgedekt koel minstens 15 minuten weg.

  1. Dan of frituur voorverwarmen op maximaal 170 graden en de bloemkoolballetjes of schijven in maximaal 4 minuten mooi bruinen gaar bakken.  Uit laten lekken op keukenpapier.bloemkoolballetjes gefrituurd

2. Of de oven voor verwarmen op ruim 200 graden. De bloemkoolschijven of balletjes op vetvrij papier op een bakplaat leggen en eerst aan een zijde ongeveer 9 minuten bakken, dan omdraaien en op de ander kant nog 6 minuten bakken. De groenteballetjes of schijven moeten nu mooi bruin en krokant aan de buitenzijde zijn.

bloemkoolschijven uit de oven

bloemkoolschijven uit de oven

3. Ook in de koekenpan zijn bloemkoolburgers te bakken.Bloemkoolburgers in de pan

KNOFLOOKSAUS of TOMATENSAUS smaakt er lekker bij.

Recept knoflooksaus: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/frietcultuur-de-nederlandse-en-vlaamse-sausen/

knoflooksaus

Of tomatenketchup: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/frietcultuur-de-sausen-ketchup-currysaus/tomatenketchup 1

 

Andere bloemkool recepten op Nederlands Dis:

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/bloemkool-met-gebakken-broodkruimels-uit-de-serie-kloostergerechten/

bloemkool met broodkuimels

en natuurlijk bloemkoolsoep: http://www.nederlands-dis.nl/soep/bloemkool-met-deksaus-en-bloemkoolsoep-van-vroeger/bloemkool met eenn papje

 

HEERLIJKE GROENTE-GERECHTEN : NEDERLANDS DIS

wintergroente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>