HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

De Bloemen van MOERAS-SPIREA         UIT DE NATUUR ( of JE TUIN)

moerasspirea

Langs de oevers van klein beekje en langs waterstromen en ander vochtige plekken zie je soms grote groepen met hoge planten en rode stengels. Diep ingesneden, getande bladeren en luchtige roomwitte bloemschermen, die lijken om kegels van wel 25 cm. lang , maar dan onderste boven. Tegen de avondschemering hangt er rond de planten een bedwelmende geur… dan weet je dat dit moerasspirea is.  De naam spirea lijkt een beetje op aspirine en net als wilgen bevat deze plant methylsalicylaat dat een pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschap heeft. Salicylzuur zit vooral in de wortel en de bloemknoppen van deze plant uit de rozenfamilie. Dus als je een natuurlijk middel zonder bijwerkingen zoekt voor je hoofdpijn zou je van de bloemknoppen of de bloemen gewoon een kopje kruidenthee kunnen zetten. Of je zou op een stukje wortel moeten kauwen. Maar ook bij nierproblemen en koorts helpen de bloemen.

moerasspirea bloemen

De bloeitijd en de tijd om die bloemen te verzamelen ( en eventueel te drogen) is juni tot en met augustus.

GEBRUIK

moerasspirea bloem

Een bos geplukte moeras-spirea bloemen werkt als natuurlijke luchtverfrisser in je huis.  Vroeger werd moerasspirea gebruikt als strooikruid, waarmee houten-, tegel- en lemen-vloeren werden bestrooid om deze een aangename geur te geven.  Daarvoor werd zowel de bloem als het blad gebruikt.

Jonge bladeren worden als smaakmaker bij “wilde”groentesoep gebruikt.

Maar wil je een drankje wat frisser laten smaken, kan men er ook wat bloempjes door doen.

Van de verse maar ook gedroogde bloemen en bladeren ( maar ook van de wortel) wordt kruidenthee gezet.kruidenthee

Ook inmaakazijn krijgt een eigen smaak als je daar wat bloemen door doet.

En meegekookt met vruchten die ingekookt worden voor jam, geeft de jam een zachte amandelsmaak.

Niet te veel van gebruiken, want ook salicylzuur moet je met mate binnen krijgen. Omdat moeras-spirea deze stof bevat zou ik dit niet aan jonge kinderen en aan astmatische personen geven.

RECEPTEN

SABAYON met moerasspirea

  • Een theelepel sap van een citroen
  • 2 eieren
  • Paar korrels zout
  • 65 gram basterdsuiker
  • Een handje bloemen van moerasspirea
  • Wat rode bessen, bosaardbeien of frambozen

Meng de suiker en de paar korrels zout met het citroensap en klop hier au bain-Marie de eieren door, zodat men een lobbig mengsel krijgt.( men plaats hiervoor een iets kleiner pannetje in een pan met kokend water).

au bain marie kloppen en binden sabayon  Het duurt ongeveer 7 tot 10 minuten om dit tot een sabayon ( maar nu zonder wijn) te kloppen. Haal de kleinere pan uit het kokend water en zet het in een bak met ijs(koud)water.

Haal de bloemetjes los van het scherm van de moerasspirea. Bewaar enkele mooie als garnering en hak de rest zo klein als mogelijk. Roer die door het lobbige ei-suiker mengsel. Laat de sabayon dan helemaal afgedekt in de koelkast koud worden.

Leg op de bodem van een schaal de schoongemaakte vruchten en giet er de sabayon over. Strooi als laatste er wat mooie losse apart gehouden bloemetjes over. sabayon met rood fruit

Ook als men advocaat zelf maakt, kan men er wat bloemetjes van moerasspirea er door mengen: https://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/lokaal/bijzondere-drankjes-advocaat-kandeel/

SIROOP VAN MOERASSPIREA BLOEMEN

Verzamel 10 bloempluimen ( de ongekeerde kegels) van moerasspirea ( liefst in de morgen, maar de dauw moet wel opgedroogd zijn).

Zet ½ liter water op met 1/4 kilo rietsuiker en de schil geraspt en het sap van een onbehandelde citroen. Na het oplossen van de suiker ( dus roeren), het mengsel tot de kook brengen en daarna zeker 15 minuten zachtjes laten doorsudderen.

Was de bloemen onder stromend water, leg ze ineen pan en giet er de kokend hete suikeroplossing over en de sap van nog twee citroenen.  Af laten koelen en daarna 4 dagen afgedekt in de koelkast laten aftrekken. Dan de vloeistof zeven en bottelen.siroop van moerasspirea

Heerlijk in ijsbereiding, als limonade (verdunnen met minstens 5 delen water), over toetjes en fruitsalades.

Ook van andere bloemen kan men siroop maken, bij voorbeeld van goudsbloemen: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/uit-je-tuin-en-soms-verwilderd-hier-uit-de-natuur-goudsbloem/

goudsbloem 10 mei 2015

 

GEURENDE BLOEMEN : NEDERLANDS DIS

moerasspirea ( oude prent

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>