Tot eind jaren zeventig werden kookboeken alleen voor vrouwen geschreven. Vanaf begin 1900 eerst voor de welgestelde huisvrouw, even laten voor de leerlingen van de huishoudscholen. De huishoudscholen deden van begin af al pogingen om vrouwen van alle sociale niveau´s op hun scholen te onderwijzen. En zo ontstonden kookboeken voor alle huisvrouwen in ons land. Na de tweede wereld oorlog kwamen er speciaal kookboeken voor werkende vrouwen, die in een kortere tijd toch een goede maaltijd wilden koken. Maar voor de man verscheen toen nog eigenlijk niets, want die kookte thuis eigenlijk niet. Aan het eind van de jaren zeventig kwamen kookboekjes voor kinderen, want er was duidelijk een vraag naar. Zeker omdat de overdracht van kennis en ervaring met koken over meerdere generaties bijna niet meer bestond.
En tegenwoordig hebben we wel kookboeken voor mannen, maar dan vooral als hij achter zijn barbeque staat.
Uit de kinderkookboeken hebben we nu het volgende menu samengesteld –
VOORGERECHT- GEVULDE SLANGPIZZA
HOOFDGERECHT – BOEKWEIT GROENTESTOOFPOTJE
NAGERECHT – VRUCHTENMUESLI SPECIAAL
RECEPTEN-
GEVULDE SLANGPIZZA
PIZZADEEG
Maak het pizzadeeg vooruit. Een uurtje eerder is het minimum.
- 150 gram meel. Zorg voor wat extra bloem, die je tijdens het kneden zo nu en dan op het werkvlak strooit.
- 1/2 afgestreken theelepel zout
- 8 gram droge gist
- 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel om de mengkom in te vetten
- 125 ml heet water
Nota Bene꞉ Zelf zou ik nooit aanraden om bij brooddeeg heet water te gebruiken. Gist zijn levende cellen, die bij een temperatuur boven de 35°C niet meer functioneren en zelfs dood kunnen gaan. Dan rijst je pizza-deeg niet meer. Gebruik dus altijd handwarm, dus lauw water voor dit soort deeg.
Zeef het meel en het zout in een grote kom. Voeg er gist, olie en heet ( lees꞉ lauw)water aan toe. Kneed goed met je handen. Strooi wat meel op het werkvlak, zodat het deeg er niet aan vastplakt. Kneed vijf minuten. Pak een schone, ingevette kom en leg het deeg erin.
Dek het af met een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Na een uur is het deeg gerezen. En klaar voor verder gebruik.
TOMATENSAUS VOOR PIZZA
Voor twee pizza´s
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 gehakt uitje
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 blik gesneden tomaten van 400 gram, uitgelekt
- 1 theelepel oregano of basilicum ½ theelepel suiker
- Snufje zwarte peper
- ½ theelepel zout
Verhit de olie in een pan en voeg er het uitje aan toe. Laat 5 minuten sudderen.
Doe er de tomatenpuree, de tomaten uit blik, de suiker, het zout en de peper bij. Laat 15 minuten sudderen. Het mengsel geheel laten afkoelen. (ik gebruik dan vaak een staafmixer om de saus egaal te hakken).
GEVULDE SLANGPIZZA
- Pizzadeeg op Basis Van 150 gram bloem
- 1 eetlepel olijfolie
- 6 eetlepels tomatensaus
- 8 plakken mozzarella ( dus ongeveer een half zakje)
- 4 eetlepels hamblokjes of gerookte tofu
- 4 eetlepels kaasblokjes
- Olijven, pepers, rode en groene paprika
- Wat bieslook als garnering
Verwarm de oven voor op 190 graden en leg een velletje bakpapier op de bakplaat en vet die licht in.
Verdeel het deeg in gelijke balletjes ( een stuk of twaalf en 1 grotere en 1 kleinere). Vul de deegballetjes elk met een stukje kaas en een stukje ham of tofu. Leg ze op het bakblik en leg ze zo dat ze een slang vormen. Vet in met olijfolie. Doe er tomatensaus op en versier met de andere ingrediënten ( stevig in het deeg drukken, anders vallen ze eraf!!!!). Bak 15 topt 20 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en prik met een tandenstoker een gaatje in de kop. Maak de tong van rode paprika.
BOEKWEIT GROENTESTOOFPOTJE
BOEKWEIT
- 2 kommen boekweit
- 4 kommen water
- ½ theelepel zout
Doe de boekweit in een pan en doe de 4 kommen water erbij. Zet de pan op het vuur en breng het aan de kook. Als het kookt, zet je het gas laag en doe je er een ½ theelepel zout bij. Doe de deksel op de pan en laat de boekweit op een klein vuurtje gaar worden. Dat duurt een ½ uurtje. Doe daarna het gas uit.
GROENTE STOOFPOT
Maak eerst de groenten schoon. Haal de velletjes van de uien af, spoel ze af onder de kraan. Was de kool en borstel de wortel goed schoon met een groenteborsteltje. Nu ga je de hroenten snijden op een snijplank. Misschien kan iemand je nadeven helpen, want snijden is wel een moeilijk werkje, hoor!
Je moet het heel voorzichtig doen, zodat je je niet snijdt. Snij de uien doormidden en leg iedere helft met de platte kant op de snijplank. Zo kan je er schijfjes van snijden.
Neem een pan en doe daarin een klein laagje water met een ½ eetlepel sojasaus. Doe de schijven ui onder in deze pan.
Snij van de kool schijven en deze weer aan blokjes. Als het een grote kool is, dan heb je niet alles nodig. Kijk maar naar de tekeningen, daar kun je goed bekijken hoe je de kool moet snijden.
Legde stukjes kool op de ui en snijd daarna ronde plakje van de wortel. De plakjes wortel leg je weer bovenop de kool.
Zet de pan op het vuur en breng ze aan de kook. Als het kookt, doe je de deksel op de pan en zet je het gas laag. Laat het daarna 20 minuten zachtjes koken. Doe 1 eetlepel arrowroot ( pijlwortel, heet dit in het Nederlands!) in een kommetje en doe er iets koud water bij. Roer dit door met een lepel tot de arrowroot opgepost is. Doe het daarna door de groentestoofpot. Roer door de groente tot ze gebonden is. Ze is gebonden als het vocht van de groente heel dik is geworden en glazig is. Doe daarna het gas uit.
VRUCHTENMUESLI SPECIAAL
Ook heerlijk als ontbijt, als hapje tussendoor en ´s zomers ook als middagmaaltijd te gebruiken.
- 2 appels
- 1 banaan
- ¼ liter melk
- 1/8 literroom
- 1 kopje havermout
- 2 perziken of abrikozen
- 2 sinaasappels
- 50 gram hazelnoten
- 2 eetlepels suiker
Vruchten wassen, afdrogen, kleinsnijden en ontpitten. Met suiker bestrooien en 10 minuten laten staan. Noten klein hakken. Room kloppen. Vlak voor het eten vruchten, noten, havermout en melk met elkaar vermengen ( zorg dat het geen vruchtenmoes wordt). De helft van de room er voorzichtig doorscheppen. Dien de vruchtenmuesli versierd met de rest van de room op.
PS Dit was een 1 ster* recept voor beginners
BRON-
KINDEREN KOKEN SPELENDERWIJS (met natuurvoeding)
Karina van de Pol Ankh-Hermes Deventer 1981
KINDERKOOKBOEK Ingeborg Becker vertaling uit het Duits Servire Katwijk 1978
PIZZA-PRET Kookpret voor Kinderen Judy Bastyra ZuidNederlandse Uitgeverij Aarselaar 2001 / oorspronkelijk Pizza FUN Larousse 1997
Het Kinderkookboek is een leuk kookboek voor kinderen. Een boek met duidelijke foto´s , uitleg en heldere recepten. Duidelijk geschreven met het doel dat kinderen er echt mee Gaan koken.
Pizza Pret legt goed uit hoe kinderen helmaal zelfstandig zelf pizza gaan maken en daarmee nog leuke pizza´s kunnen gaan maken. Geschikt voor de smaak van elk kind en mooi versierd.
Het boekje KINDEREN KOKEN uit de ankertjesreeks geschreven door Karina van der Pol, die meer natuurvoedingsboeken schreef, is geschreven voor kinderen vanaf een jaar of tien. Zij kunnen daarmee met natuurlijke voedingsmiddelen een voedzame maaltijd maken. En zoals op het boekje staat ꞉ ´….Vanuit dit boekje doen kinderen spelenderwijs vele ervaringen op, die het hun mogelijk maken later zelfstandig keuzes te doen…´
GRAPPIGE KOOKBOEKEN/ ALTIJD EEN BRON VOOR INSPIRATIE – NEDERLANDS DIS