HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : POFFERTJES natuurlijk van BOEKWEITMEEL

boekweit als graanBoekweit is geen graan, maar een plant uit de familie der drieknopigen. De gemalen noten geven een meel dat vrij van gluten is en daarom geschikt voor mensen die niet zo goed tegen tarwemeel kunnen.

Vroeger was het zeker het hoofdvoedsel voor vele mensen op het platteland, omdat boekweit juist zonder mest, zelfs op net gewonnen akkertjes kon groeien.

Boekweit

Voor echte poffertjes heb je boekweitmeel nodig. De meeste mensen hebben wel ergens een poffertjespan liggen, dus zoek die even. Maak hem schoon en gebruik die. En heb je er geen; in een kringloopwinkel zijn ze altijd heel goedkoop te vinden. Of leen hem van een lieve buurman of buurvrouw. Met een portie poffertjes als betaling voor het lenen.

Maar zonder poffertjespan kan men kleine hoopje deeg ook in de koekenpan tegelijkertijd bakken.

poffertjespanPOFFERTJES

Zonder ei:

 • ¼ kilo boekweitmeel ( of half boekweitmeel/ half bloem)
 • ½ zakje droge gist
 • 4 dl lauwe melk
 • Wat zout
 • Boter, margarine of olie of gemengd om te bakken
 • poedersuiker

Met ei:

 • ¼ kilo boekweitmeel ( of half boekweitmeel half bloem)
 • ½ zakje droge gist
 • 1/3 liter lauwe melk
 • 2 eieren
 • Wat zout
 • Boter, margarine of/en olie om te bakken
 • poedersuiker

Van alle ingrediënten behalve de boter,olie of margarine een beslag maken. Goed roerenen op een lauwwarme plek zeker een uurtje afgedekt wegzetten. Je ziet dan dat het goed staat te gisten. Giet het beslag nu na het weer goed omgeroerd te hebben ineen klein flesje met een tuitje of met een klein gaatje in de dop. ( is het heel dik, voeg dan voorzichtig er wat melk bij).

Stook de poffertjespan warm. Smelt wat boter, margarine en/of olie in een klein stelpannetje en kwast de holtes van de warme poffertjes plaat in met het vet. Vul nu alle holtes met het beslag, als de onderzijde vast is geworden draait men de poffertjes om met een vork. De bovenkant mag best nog wel vloeibaar zijn,als de onderzijde maar mooi bruingebakken is. Haal de poffertjes uit de pan als ook die kant mooi bruin is. In een bord en royaal poedersuiker en eventueel wat klontjes boter erover.poffertjes lekkerKaneel smaakt er lekker bij, maar ook een beetje likeur smaakt prima.

Je kunt de poffertjes ook hartig gebruiken. Dan natuurlijk er geen poedersuiker over strooien, maar besmeren met wat kruidenkaas of zure room. En daarop een snippertje ham of als je wilt wat snippertjes gerookte kip of zalm. Natuurlijk smaakt een plakje tomaat of komkommer of wat verse kruiden ook erg lekker.poffertje met zure room

Zoete poffertjes is een ideaal nagerecht na bijvoorbeeld een maaltijdsoep. Maar voor diegenen die niet zo van zoete gerechten houden kan dan de poffertjes met kruidenkaas of kaas of zure room bij de soep eten.

SIMPEL GENIETEN – NEDERLANDS DIS

Op de site van Nederlands Dis kom je poffertjes uiteraard vaker tegen. Dit recept hebben we al eerder op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>