HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HARINGHAPPEN op DE DAG NA CARNAVAL    

askruisje 1

Op Aswoensdag haalden katholieken (in mijn jeugd zeker) massaal in de ochtend een askruisje . Men zag ze al vroeg in de rij staan. Carnaval was voorbij, lekker eten en drinken werd aan banden gelegd.

Pas veertig dagen later met Pasen mocht er na de periode van vasten weer feestelijk gegeten worden. Na het halen van het askruisje en het moment dat het vasten voor Pasen begint gingen en gaan nog steeds veel mensen even naar huis. Om vaak even later toch weer in de kroeg te zijn om haring te happen. Want ook nu nog wordt op Aswoensdag en de vastendagen daarna door veel Rooms Katholieken geen vlees gegeten.

haring echte

In Limburg noemt men dit gebruik Hiëringebiete.  Haring-happen is het eten van één of meer haringen.  Men doopt de haring in fijngesneden ui. Men houdt de haring aan de staart vast en eet vervolgens van waar de kop gezeten tot op de staart na de hele haring op.

haringhappen

De kroegbazen en hun helpers zijn nu moe van al het werk tijdens de carnavals dagen. De kroegbaas is ook dankbaar voor alle klandizie die hij gehad heeft. Daarom staat op Aswoensdag de haring al in stilte op de vaste klanten te wachten.

haringen op een schaal

En uit ervaring weet een ervaren café-uitbater dat zijn klanten ondanks de vastenregels dan vaak toch maar een pilsje met of zonder een borrel nemen.

glas bier

Hieringsloaj / Haringsalade

Maak de salade liefst een dag van te voren en zet het afgedekt koel weg.

Nodig:

  • 1 kilo aardappels
  • zout
  • 2 uien
  • 3 eieren
  • 3 haringen
  • 3 gekookte rode bietjes

rode bietjes

  • Half potje zoetzure augurken
  • 2 zacht zure appels

appel

  • 1 eetlepel appelazijn/citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 5 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • Peper en zout
  • Wat takjes peterselie of dille

dille

,

Schil de aardappels. Kook ze in ruim water met wat zout in ongeveer 20 minuten beetgaar.
Laat de aardappels afkoelen. Snij ze in plakjes.

Kook de eieren hard. Schrik de eieren in koud water. Pel de eieren en snij deze ook in plakjes.

Maak de uien schoon, snij ze in dunne plakjes. Schil de gekookt bietjes, snij ze ook in dunne plakjes. Snij de augurken in dunne plakjes. Schil de appel, snij het klokhuis eruit. Snij de partjes appel in dunne plakjes.

Meng de azijn, honing, mayonaise, yoghurt en peper en zout. Klop dit los.

Meng de dressing met de andere ingrediënten. Eventueel nog wat zout en peper erbij doen.

haringsalade

Garneren met wat peterselie/dille en heerlijk op of met een boterham opeten. Een biertjes past er goed bij.

ALS HET FEEST VOORBIJ IS : NEDERLANDS DIS

haring salade met rode biet

 

Een ander gerecht met haring:

http://www.nederlands-dis.nl/voorgerecht/haringsla/

&

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/bietharingsalade-hieringslaaj-uit-limburg/

Ook de kat houdt van "haringhappen"

Ook de kat houdt van “haringhappen”

One response to “HARINGHAPPEN op DE DAG NA CARNAVAL    ”

  1. marc schreef:

    beste,
    uit jou verhaal lijkt het als of er op as woensdag maatjes haringen werden gepresenteerd
    bij mijn weten zijn het in het algemeen haringen in het zuur veelal ook door mensen zelf ingemaakt en thuis gegeten tijdens de carnaval en natuurlijk op as woensdag
    een ander veel gegeten traditioneel carnavals gerecht is , was, tete de veau
    indien gewenst heb ik een goed en smakelijk recept
    ps leuke site!!

    met groet, marc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>