HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : KABOUTERBALLEN

KABOUTERBALLEN?

Die zijn ook bol, ze zijn vegetarisch, ze zijn helemaal puur natuur, en niet duur. Omdat er een paar paddenstoelen voor geofferd moeten worden, noemen we ze maar gewoon ‘kabouterballen’.

Dora kabouterballen 1

Voor een portie kabouterballen voor vier personen heb je nodig:

  •  een bakje champignons van 250 gram
  • drie eieren
  • een pakje paneermeel
  • drie eetlepels bloem
  • zout, peper en nootmuskaat
  • olie om in te frituren of om in te bakken

Eigenlijk is dit recept heel gemakkelijk. Je laat de champignons heel, en snijdt alleen het onderste gedeelte van de steel af. De stelen mogen niet te lang zijn, anders worden het geen ballen. Maak de paddenstoelen schoon en zet ze gereed. Zet drie schaaltjes klaar. In het eerste schaaltje kluts je de drie eieren met een heel klein beetje water of melk los. Voeg er zout, peper en nootmuskaat aan toe, en klop tot alles een gladde massa is.

Paneermeel

In het tweede bakje doe je de drie eetlepels bloem. In het derde bakje komt een niet te krappe hoeveelheid paneermeel die je, net als de losgeklopte eieren, kruidt met een beetje zout, peper en nootmuskaat. Die kruiderij is wel belangrijk, want de champignons hebben van zichzelf niet veel smaak. In plaats van nootmuskaat smaken provinciaalse of Italiaanse kruiden ook erg lekker. Zet de friteuse aan, of zet een laagje olie in een pan op het vuur en laat de olie heet worden, maar zeker niet té heet.

Nu gaat het beginnen. Wentel de champignons eerst door de bloem, en klop daarna het teveel er weer af. Er moet een dun poederlaagje van meel op de paddenstoelen zitten. Dat helpt om het ei en de paneermeel beter te laten plakken. Rol de bebloemde champignon door het ei, en daarna door de paneermeel. Zorg ervoor dat ei en paneermeel de hele champignon bedekken met een jasje van kruimeltjes. Als het resultaat je een beetje tegenvalt, kun je de paddenstoelen desnoods nog een keer door het ei en het paneermeel halen.

glas wijn

Leg de champignons in het frituurmandje, of doe ze in de pan met olie. Voorzichtig, het vocht in de paddenstoelen kan de olie een beetje doen spatten. Draai de champignons regelmatig om. Als ze mooi bruin gebakken zijn, zijn de paddenstoelen veranderd in smakelijke kabouterballen, zacht van binnen en krokant van buiten. Een gezonde traktatie voor bij de borrel. Laat de ballen even uitlekken op een stukje keukenpapier. Serveer ze op een mooi schaaltje met prikkertjes en eventueel wat mosterd. Zelf doopt Tante Dora de ballen vaak in wat knoflooksaus en voegt er wat sla bij.

 Vitaminen en eiwitten

Deze kabouterballen zijn vegetarisch, bevatten veel vitaminen, eiwitten en mineralen, zijn niet vet, en hebben een echte bite, wat je van bitterballen uit de supermarkt niet kunt zeggen. Bovendien zijn deze alternatieve bitterballen niet duur: als je verstandig inkoopt, ben je voor de hele schaal nooit meer dan anderhalve euro kwijt.

Dora kabouterballen 2

WAARSCHUWING: Net als met gewone bitterballen moet je ook deze kabouterballen niet meteen, zo uit het hete vet eten, want dan verbrand je je mond. Als je ze even laat uitlekken op een stuk keukenpapier, zijn ze al vrij snel op een goede temperatuur.

SIMPELE, VEGETARISCHE GERECHTEN – OOK NEDERLANDS DIS

Dit recept is al eerder door ons op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>