HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NOTEN-ROZIJNENBROOD van zelf verzamelde noten

Traditioneel werd er hier altijd naast standaard dagelijks brood, vaak zwaar roggebrood, luxe brood gebakken. Brood met suiker en ei, of gevuld met noten en rozijnen. Vooral bij (kerkelijke) feestdagen kende elk plaats wel een bijzonder typerend streekrecept hiervoor.

hazelnoten

In de herfst als er weer verse noten waren werd er brood met noten gebakken. Vaak werden hiervoor hazelnoten gebruikt, want die groeiden ook toen in overvloed.

Hierbij een echt traditioneel herfstbrood:

vloerbrood met noten & rozijnen

vloerbrood met noten & rozijnen

NOTEN-ROZIJNENBROOD

  • 500 gram meel ( mengsel van minimaal 10% bloem met volkorenmeel of speltmeel)
  • 10 gram droge gist
  • Wat suiker
  • Scheutje raapolie
  • 7 gram zeezout
  • 100 gram noten ( het liefst hazelnoten)hazelnoot a
  • 100 gram rozijnen ( voorgewassen en geweekt)
  • 1/3 liter handwarm water

 

Maak een giststarter van de bloem met wat suiker. Giet hier een half glas lauw water bij. Voeg de gist toe en roer om en laat  op een warme plek staan, tot dat de gist tot ontwikkeling is gekomen.

Zeef het meel in een beslagkom, strooi het zout langs de rand, giet de olie erbij en voeg de giststarter toe. Roer om en voeg langzaam alle lauwe water toe. Kneed alles tot een niet plakkend stevig deel. Plakkerig betekent meel erbij, niet samenhangend brokkelig deeg betekent wat water extra erbij.

Doe het deeg na het kneden in de deegkom, dek het af en zet het deeg zeker 1 uur lauwwarm weg.

Laat de rozijnen uitlekken en leg te drogen op een theedoek. hazelnootRooster de noten in een droge koekenpan op een niet te hoog vuur licht aan. Hak de noten grof.

Rol het  deeg uit tot een plak deeg van 5 centimeter dik. Verdeel de rozijnen en noten over de deegflap. Vouw het deeg dicht en kneed alles tot een deegbal. Laat nog zeker 15 minuten rijzen.

Vorm het brood op een bekleed bakblik ( vloerbroodmodel) of doe het deeg in een met olie bestreken en met bloem bestrooid broodblik. Dek het brood weer af en laat nog zeker een half uur zo narijzen. Verwarm in tussen de oven voor op 220 °C. Bak daarna het brood af. Na vijf minuten verlaag je de temperatuur toto 180 °C. In ruim nog 20 tot 30 minuten is meestal het brood gaar. Bestrijk net voor het eind van de baktijd het brood met water, zodat je een mooie korst krijgt.

Brood helemaal laten afkoelen, voordat je het aansnijdt.

brood uit broodblik

brood uit broodblik

Heerlijk met boter bij een heerlijke herfst salade of bij peren met verse kruidenkaas.

  • Heb je geen hazelnoten, dan kan je hetzelfde brood met amandelen of walnoten maken. Wat zonnepitten of lijnzaad smaakt er lekker bij. Vaak werd de korst vroeger nog in gestrooid met maanzaad.

IN PLAATS MET ROZIJNEN en NOTEN KAN MEN OOK KRENTENBOLLENBAKKEN:

https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/brood-krentenbollen/

krentenbollen wachtend op hun beurt

 

TRADITIONELE BROODRECPTEN:  NEDERLANDS DIS

BAKHUUS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>