Bij vele mensen staat Oost-Indische Kers alleen als decoratie in hun tuin. Nu is het ook een mooie en vrolijke plant, maar in de (moes- en kruiden)tuin ook nuttig omdat het slakken op afstand houdt. Daarnaast houdt het planten vrij van bladluizen , want Oost-Indische kers trekt deze juist aan. Daarnaast trekt Oost-Indische kers ook vlinders aan zoals koolwitje en is zelfs een waardplant daarvoor. Het is wel een woekerende plant zowel in de hoogte groeiend, maar ook als bodembedekker. Alleen is het geen moeite om de plant te verwijderen of kleiner te snoeien. Laat je de plant tot de herfst staan dan zaait Oost-Indische Kers zich ook nog zelf uit. Zo zorgt deze 1 jarige plant er voor om altijd in je tuin aanwezig te blijven en tegenwoordig kan men ze zelfs hier in de vrije natuur aantreffen.
In tegenstelling tot wat de naam doet verwachten komt Oost Indische Kers niet uit Indonesië maar uit Zuid Amerika, met name uit Peru. Pas in de 17e eeuw werd het plantje van Peru naar hier meegenomen. In Peru wordt de bladeren tijdens lange voettochten gekauwd waarbij de oliën uit de plant verkoelend en opwekkend werken. In de traditionele keuken van Peru wordt de plant veelvuldig gebruikt.
Oost-Indische kers heeft medische eigenschappen en werkt in ieder geval antibiotisch en bevat veel Vitamine C.
Zelf vind ik dat dit een plant is die je in elke levende tuin of op je balkon moet zaaien.
GEBRUIK IN DE KEUKEN
Alles van de plant kan in de keuken gebruikt worden. Zowel blad als bloem worden in salades gebruikt. Van de zaden van Oost Indische kers kan men erg lekkere kappertjes maken.
De bladeren kunnen ook gebruikt worden om lekkere koude zowel hartige als zoete hapjes in te verpakken.
OOST-INDISCHE KERS als kruid of specerij: De zaden werden vroeger verzameld en door en door gedroogd. Gemalen werden ze als alternatief voor peper gebruikt.
De smaak van O-I-Kers is ook rauw als blad licht peperig, de bloemen zijn zachter van smaak, maar de zaden zijn echt peperig.
RECEPTEN
Altijd de bloemen en bladeren van O.I.kers goed schoonmaken, voorzichtig wassen en met keukenpapier droog maken.
KAPPERTJES van de zaden van O-I-KERS
Pluk hiervoor de zaden kort na het afvallen van de bloem. De derde of vierde dag na het afvallen zijn ze ideaal om als kappertjes in te leggen. Na een week na het afvallen van de bloem worden ze langzaam veel minder lekker hiervoor.
- Een potje vol zaadjes van de O-I-Kers
- 2 laurierblaadjes in stukjes geknipt
- 1 theelepel dille-zaad
- 1 stuk mierikswortel, net heel fijn geraspt of gesneden
- ½ liter ( appel-)azijn
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 ( rode) ui in schijfjes gesneden
- 20 gram zeezout
Vul het potje om en om met een laagje zaadjes van de O-I-Kers en snippers laurier, dillezaad en mierikswortel. Ga zo door tot het potje helemaal aangedrukt vol is.
Kook in een roestvrijstalen pan de azijn, met de ui, het zout en peperkorrels en laat het 10 minuten aftrekken. Dan van het vuur af en laten afkoelen. Giet deze azijn ( het liefst als het helemaal koud is) over de inhoud van het potje. Sluit de pot en zet het zeker 8 weken weg op een koele .donkere plek.
Deze kappertjes zijn heerlijk in mayonaise, salades, sauzen en soepen.
GEVULDE O-I-KERS BLOEMEN
Om de bloemen te vullen moeten ze voorzichtig van de planten worden geknipt. Reken een of twee bloemen per persoon. Pluk of beter knip de bloemen in de ochtend net als de dauw is opgedroogd.
Serveer de gevulde bloemen op een bedje van verse bladeren van O.I.Kers, eventueel op smaak gemaakt met olie,azijn, peper en zout of een simpele dressing.
Vulling 1
- 150 gram verse (room-)kaas of kwark
- 2 eetlepels verse room
- ½ citroen 1 sjalot zeer fijn gesnipperd
- 2 eetlepels mayonaise
- Peper, zout
- Eventueel wat fijngenipte O.I.Kers blad of wat kervel of platte peterselie
Vulling 2
- 4 hardgekookte eieren – fijn geprakt
- Zoveel mayonaise ( zodat het mengsel traag vloeibaar wordt)
- Peterselie – zeer fijn gesneden
- Peper en zeezout
Meng de ingrediënten tot een spuitbare massa en vul daar de bloemen voorzichtig mee.
SALADE met O-I-KERS blad en bloem
- 2 handvol gemengde salade ( kropsla, ijsberg, bindsla, veldsla)
- 2 kopje met geknipte O.I.Kers bladeren
- Handvol O.I.Kers bloemen
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels citroensap of appelazijn
- 3 eetlepels neutrale olie of olijfolie
- Peper en zout
- Handvol verse kervel fijn geknipt
- Naar smaak wat verkruimelde feta, kruimelige geitenkaas of buffel mozzarella in brokjes getrokken.
Verdeel de gewassen sla over de slakom of schaal. Leg dan de gewassen O.I.Kers bladeren in stukjes erover. Dan de kaas over de salade verdelen.
Maak de dressing aan met de knoflook ( fijngeperst) de citroensap en olie en peper & zeezout. Verdeel dat over de sla en versier de sla met de bloemen van de O.I. Kers.
Serveren met vers brood en roomboter.
ZOWEL MOOI IN JE TUIN ALS OP JE BORD : NEDERLANDS DIS