Vlierbessen zijn nu ongeveer rijp of bijna rijp. De struiken hangen vol, maar soms zijn vele ervan ingedroogd en andere nog groen. Haal die wel uit de trossen als je ze gaat verwerken.
Met Rijpe vlierbessen kan men ook een flesje type “Engelse saus” maken.
In de keuken gebruiken we vaak Worcestersaus, maar er bestaan meer recepten, die als speciale smaakmaker in de keuken hun nut hebben.
Neem 1 kilo geriste vlierbessen en meng die met een ½ liter goede wijn azijn.
Breng dit samen aan de kook en laat alles zeker een half uur zachtjes pruttelen.
Passer het geheel door een zeef ( niet te hard persen!!).
Meng het met 125 gram zeer fijn gehakte ui, 1 geperst teentje knoflook, 3 gram zeezout en 125 gram liefst donkere basterdsuiker of ruwe rietsuiker.
Het geheel al roerend aan de kook brengen en zeker 10 minuten laten in koken.
In flesjes doen en zeker 4 weken in de kelder vergeten ( langer mag ook).
Zeer lekker in de keuken en ook een prachtig geschenk voor kook-vrienden & vriendinnen.
ETEN UIT DE NATUUR IS TRADITIE : NEDEELANDS DIS