HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RIJPE PRUIMEN dus eten en verwerken + pruimencompote UIT DE NATUUR OF JE TUIN

pruimenboom

Pruimen zijn al zeer lang door mensen geplukt en gegeten. Naast de uit wilde soorten ontwikkelde soorten kan men ook nog van wilde voorlopers pruimen plukken en verwerken.

Pruimen zijn lage bomen of struiken, die meestal al in april – begin mei bloeien met vaak heel lekker ruikende bloesem.

bloesem kerspruimAls je pruimen wilt, plant dan meerdere soorten, dat bevordert zeker de opbrengst.

Vrucht dragen pruimen vanaf juli tot augustus.

De kerspruim die oorspronkelijk waarschijnlijk in het midden oosten en de Balkan voorkwam is waarschijnlijk een van de voorouders van alle pruimensoorten. Ook bij ons komt hij aangeplant en verwilderd voor. De boom werd vroeger veel in ons land aangeplant, maar wordt tegenwoordig weer veelvuldige geplant.  Alle pruimen zijn familie van de rozen en worden daarom ook door vele insecten & vlinders gezocht ( en is een nuttige waardplant).

Kerspruim of te wel kroosjes

Kerspruim of te wel kroosjes

De sleedoorn is waarschijnlijk een andere voorouder van de gekweekte pruim. Deze warrige struik kan wel 6 meter hoog worden en is een goede bescherming om rond een terrein te plaatsen. De sleepruimen zijn wel de zuurste en wrangste vruchten die ik ken ( verwerkt geeft het een kruidige smaak). Toch kan men ervan heerlijke gelei en sterke drank maken. Het is slim om deze vruchten pas vlak na de eerste vorst te plukken. De bloemen moet je bij droog weer eind april – begin mei verzamelen ( ze zijn goed te drogen).

Sleedoorn

Sleedoorn

Omdat wij zelf dicht bij de Duitse grens wonen, plukken we de meeste pruimen zelf zo langs de weg in Duitsland. Duitsers hebben nog steeds de gewoonte om langs landwegen ( ook wegen met weinig verkeer) vruchtenbomen te planten. En er is geen enkele reden om die vruchten niet te plukken, vinden de bewoners  in ons buurland.

GEBRUIK
Van pruimen kan men de bloemen frituren en zo in salades gebruiken. Daarnaast zijn de vruchten vaak zo te eten en te verwerken tot jam, gelei, drank en vruchten op sap. En pruimen zijn ook gemakkelijk te drogen. Van het blad van pruimen net als van sleedoorn wordt ook wel theegetrokken, maar het levert een erg samentrekkende thee op ( dus geschikt voor zuinige mondjes). Naast in suiker, zijn de vruchten ook in zout en azijn in te leggen.

Medicinaal is sleedoorn en pruim al zeer lang gebruikt, zoals de bloemen als thee om bloed te zuiveren en de stofwisseling te prikkelen. Bloemen en bladeren werden gegeven bij maagkrampen en diarree. Het verse sap bij neusbloedingen en als gorgeldrank bij tand-, keel- en mondproblemen.

Pruimen gedroogd

Pruimencompote is een oud Nederlands gerecht dat meestal warm gegeten wordt. Soms zijn er aan de gedroogde pruimen nog gedroogde abrikozen, grote rozijnen en gedroogde appelschijfjes toegevoegd ( of te wel Tutti-frutti).

Pruimencompote wordt normaal traditioneel gemaakt van gedroogde pruimen. Sommige gedroogde pruimen zijn zo sterk gedroogd dat deze geweekt moeten worden. Het gebruik van koude thee bevorderd de smaak van de pruimen. Laat de zeer gedroogde pruimen zeker een nacht weken.

Laat de pruimen na het weken 20 minuten koken ( haal wel de pitten zo nodig na het koken uit de pruimen).

Wil je van verse pruimen pruimencompote maken, ontpit ze   en kook deze in 5 minuten geheel zacht en gaar. Voeg een eetlepel rietsuiker en tevens een pijpje kaneel erbij. Bind het vocht met een eetlepel maizena of aardappelmeel die is aangemaakt met een beetje water af. Laat het geheel wat afkoelen en serveer.

Tutti FruttiBij tutti-frutti is het het slimste om de appels apart te koken, want die hebben langere tijd nodig. Kook die met gewoon water met wat witte suiker en eventueel wat citroenschil en vanille. Kook de andere vruchten in de tutti-frutti samen in thee gaar en bindt dit ook af met maïzena. Voeg de appeltjes als die gaar zijn ook toe.

 

 

Andere gerechten met gedroogde pruimen:

Een gerecht uit Drenthe van vroeger: https://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/pap-brij-12-proemkreuze-streekgerecht-drenthe/

proemenkroeze

TRADITIONEEL GENIETEN : NEDERLANDS DIS

 

bloesem pruim

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>