Als er weer voldoende bramen rijp in je buurt te vinden zijn, zou men voor een warme zomerdag koude bramensoep als voorgerecht kunnen maken. Van (zelf al eerder) ingemaakte bramen gaat het ook erg goed. Vroeger maakten we hier veel meer vruchtensoepen, die zowel zoet als nagerecht , maar daarnaast ook hartig voor een uitgebreide maaltijd werden gegeten.
KOUDE BRAMENSOEP als voorgerecht
- ½ kilo bramen
- 1 sjalot of rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine komkommer
- handvol muntblaadjes
- 1 eetlepel wijnazijn of balsamico
- peper en zeezout
- bekertje zure room
Was de bramen en laat ze goed drogen. Houd een paar mooie bramen en een paar blaadjes munt apart voor afwerking. Pureer de rest van de bramen door ze bijvoorbeeld door een draaizeef te passeren ( dan zijn gelijk de pitjes eruit). Men kan ze ook met een staafmixer grof hakken en dan met een houten lepel door een bolzeef wrijven. Pureer de ui of sjalot,de knoflook en komkommer en de muntblaadjes met een staafmixer. Vermeng alles en proef. Maak op smaak met wat peper en zeezout uit de molen en een paar druppels azijn. Ook een paar druppels tabasco, worcestersaus en honing of gembersiroop kan men gebruiken om de soep op smaak te brengen. Omdat de soep nog verder gekoeld gaat worden, moet men voorzichtig met zout zijn, maar het geheel toch hoog op smaak brengen. Zet de soep afgedekt zeker een uur weg in de koelkast.
Serveer de bramensoep in koude borden of soepbakjes. Werk het af met een lepeltje zure room en garneer het met bramen doormidden gesneden en een blaadje munt of gebruik ander fruit hiervoor als een takje aalbessen.
Lekker voor een warme zomer of vroege herfstdag als voorgerecht met wat versgebakken brood en zoute of “wilde” kruidenboter.
KOUDE BRAMENSOEP als nagerecht
- 100 gram goede witte chocolade ( in chipjes of in stukjes gebroken)
- 150 cc slagroom
- eiwit van 2 eieren
- snufje zout
- 25 gram fijne suiker met eventueel wat vanillesuiker
- ½ kilo bramen
- 1 glas crème de cassis of wat zwarte bessensiroop
- eventueel wat krullen bittere / pure chocolade
Smelt de chocolade au-bain-marie. Klop de eiwitten met wat korrels suiker en zout zeer stijf. Klop ook de slagroom ook met wat suiker en/of vanillesuiker stijf.
Spatel de stijf geslagen room door de gesmolten,maar niet erg warm zijnde chocolade. Meng er snel de eiwitten ook door. Roer vooral niet te veel. Verdeel de mousse over glaasjes of bakjes of laat het in de kom. Zet dit in ieder geval afgedekt een uur koel in de koelkast weg. Was de bramen, laat ze uitlekken en houd eventueel enkele mooie bramen apart voor garnering. Pureer de bramen met de crème de cassis of wat zwarte bessensiroop en de rest van de suiker. Men kan de puree zeven zodat de pitjes er niet meer inzitten. Proef de bramensoep en voeg eventueel nog wat honing toe. Zet de bramensoep ook koud weg.
Heeft men de chocolade mousse in bakjes of glaasjes gedaan, dan giet men hier wat bramensoep over.
Heeft men de soep in een kom laten afkoelen, giet dan wat op een bordje. Leg hier wat mooie peervormige schepjes mousse op.
Werk het nagerecht af met bij voorbeeld wat bosbessen of frambozen of de achtergehouden bramen en eventueel wat donkere krullen chocolade of druppeltjes crème de cassis.