HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WALNOOTKOEKJES UIT DE NATUUR EN/OF JE TUIN

jonge walnootboom

DE WALNOOT- OF OKKERBOOM is een oorspronkelijke soort, die al eeuwen lang in onze streken heeft gegroeid. Ook andere soorten van dezelfde geslacht (JUGLANS) leveren eetbare vruchten op. Botanisch wordt de walnoot als een steenvrucht en niet als een noot beschouwd, terwijl iedereen bij de walnoten het over noten zal hebben. De vrucht wordt omgeven door een harde, tweedelige schaal, de dop. Die vrucht zit in een groene bolster, die tijdens het rijpen zal open barsten, soms aan de boom maar vaker op de grond. De Latijnse naam betekent letterlijk “vreemde noot” De soort is afkomstig uit Zuid-Oost Europa. Maar er zijn juglans-soorten vrijwel overal op de wereld te vinden.

De opbrengst aan noten is elk jaar anders, vroeg uitlopen in het voorjaar en ook erg natte periodes in het voorjaar hebben grote invloed op de oogst. Walnoten leveren pas na 10 tot 15 jaar noten op.

walnoot met dop en bolster

Al+s de noten van de bomen vallen zijn ze rijp. Het is zaak de geoogste noten vervolgens snel te drogen. Als ze nog in de groene bolster zitten zet men er vaak een verfbrander op om die te drogen. Dan moet je dan om de vier tot vijf dagen herhalen. Heb je meer geduld, kan men ze ook in een net of jutezak in de buurt van een warmtebron hangen of een warme plek in de zon. De bolster wordt dan vanzelf zwart en is er dan gemakkelijk af te halen. De dop van de walnoten kan met een notenkraker of een houten hamer kapot worden geslagen. Ook door twee noten tegen elkaar aan te drukken barsten ze open.

De vliesjes moeten dan alleen nog verwijderd worden. De walnoot lijkt een beetje op de twee hersenhelften van een mens.

walnoot 1

De groene bolster worden gebruikt om likeur te maken. Uit walnoten kan door koude persing mooie notenolie worden gewonnen, die alleen geschikt is voor koud gebruik ( in de salade).

Walnoten kunnen in salades, brood, gebak, gerechten met vlees en wild gebruikt worden. Om zo te knabbelen zijn ze ook erg lekker.

In het “oude” Margriet kookboek vindt men een recept voor walnotenkoekjes.

margriet kookboek Het is uiterst simpel maar erg lekker. Dus hierbij:

WALNOOTKOEKJES

  • 100 gram bruine suiker ( rietsuiker)
  • 125 gram gepelde walnoten
  • 4 eetlepels water

Halveer een gedeelte ( 60%) van de noten en hak de rest fijn.

Breng in een pan met een dikke bodem het water met de suiker aan de kook. Kook het in tot een stroopje. Voeg er dan de gehakte walnoten door. Door blijven verwarmen en roeren totdat het mengsel taai begint te worden. Giet het uit op een bakblik bedekt met bakpapier. Verdeel het in kleine hoopjes op het papier. Druk in elk hoopje een halve walnoot.

walnootkaramel Rustig laten afkoelen en los scheppen met een paletmes en dan in stukken breken.

  • Zelf voeg ik wat zeezout bij de suikerstroop, maakt de smaak nog uitgesprokener.
  • Kijk op de “ wildplukwijzer “, te vinden als site en app voor locaties met walnoten in uw buurt. Kijk op www.wildplukwijzer.nl/
  • walnootkramel 1

RECEPTEN VOOR PRODUCTEN ZO UIT DE NATUUR: NEDERLANDS DIS

HERFST

HERFST

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>