HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZURE KOMKOMMER ouderwetse INMAAK

komkommerolant

ZURE KOMKOMMER WAS ONMISBAAR BIJ MIJN SCHOONVADER.
Hij teelde al zijn groentes zelf, natuurlijk ook komkommer. De teelt van elk gewas was meestal zo overvloedig ( hij had echt groen vingers!) dat men dan eindeloos andijvie at als de andijvie geoogst kon worden. En het hielp niet echt dat hij altijd de helft van zijn oogst wegschonk, want dan bleef er nog heel veel over.
De afwisseling in de wijze waarop het gezin de groente at, zat vaak in het vlees dat men erbij bakte.  Eerst verse worst, de volgende dag speklapjes, dan karbonades, dan gehakt en dan beginnen we weer met verse worst. Uiteraard met gekookte aardappels en daarbij royaal de groente die er dan overvloedig uit de moestuin kwam.
Na de vele gekookte andijvie met een sausje was rauwe andijvie-stamppot een bevrijding. Maar mijn schoonvader had zijn eigen voorkeuren. Een stevige pot Doesburgse mosterd bijvoorbeeld, die hij overigens zo leeg had. En dan zijn potten met zure komkommer die hij er altijd ook bij at.
De familie was erg blij toen de slagerij in het dorp begon om door hem gemaakte bami en nasi te verkopen. Dat gaf de afwisseling op het sprankelende menu in de week. Dus werd er toen vast op zaterdag bami of nasi gegeten.  Ook met zure komkommer uiteraard.

zure komkommer 1ZURE KOMKOMMER

Nodig:

  • 6 komkommers
  • 1 liter wijnazijn
  • 150 gram suiker
  • 25 gram zwarte peperkorrels
  • 25 gram geel mosterd zaad
  • 3 Spaanse pepers
  • 3 laurierblaadjes
  • Wat gemberpoeder
  • Verse dille
  • Zout

Was en droog de komkommer. Schil ze. Snij ze in de lengte door en verwijder met een lepel de zaad.

Snij de komkommer in plakjes. Bestrooi de komkommer met zout, door telkens een laag in de vergiet te leggen en er zout over te strooien.  Was er veel dille werden er takjes dille tussen de komkommer gelegd. De vergiet werd op een diepe schaal afgedekt zeker 12 uur weggezet.

De komkommer werden vervolgens afgespoeld met koud water en daarna droog gedept.

¼ liter water met de fles azijn werd aan de kook gebracht. De suiker werd er in opgelost en men liet dit nog 5 minuten doorkoken.

In schone potten werden steeds een laagje komkommer met ertussen wat kruiden gelegd tot ongeveer 5 centimeter onder de bovenkant. Het azijn mengsel werd er als laatste overgegoten, zodat de komkommer helemaal onder de azijn staan.

zure komkommer

Hierop werden vaak takjes dille gelegd.dille

Na twee weken op een koele donkere plek zijn de komkommer lekker en ouder dan 2 maanden werden ze bij mijn schoonvader nooit.  Trouwens op dezelfde manier legde hij ook hele augurken, uitjes en geblancheerde bloemkool in.

PS Ik maak ook augurken in zoet zuur, alleen haal ik zelf nooit de pitten eruit en snij de augurken nooit in de lengte door. Als ik komkommer inleg, schil ik de komkommer ook meestal niet. Is de schil wat taai, dan trek ik met een vork strepen in de schil van de komkommer.

 

VELE TRADITIONELE INMAAK OP NEDERLANDS DIS

voorraadkelder

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>