
ZURE KOMKOMMER
Nodig:
- 6 komkommers
- 1 liter wijnazijn
- 150 gram suiker
- 25 gram zwarte peperkorrels
- 25 gram geel mosterd zaad
- 3 Spaanse pepers
- 3 laurierblaadjes
- Wat gemberpoeder
- Verse dille
- Zout
Was en droog de komkommer. Schil ze. Snij ze in de lengte door en verwijder met een lepel de zaad.
Snij de komkommer in plakjes. Bestrooi de komkommer met zout, door telkens een laag in de vergiet te leggen en er zout over te strooien. Was er veel dille werden er takjes dille tussen de komkommer gelegd. De vergiet werd op een diepe schaal afgedekt zeker 12 uur weggezet.
De komkommer werden vervolgens afgespoeld met koud water en daarna droog gedept.
¼ liter water met de fles azijn werd aan de kook gebracht. De suiker werd er in opgelost en men liet dit nog 5 minuten doorkoken.
In schone potten werden steeds een laagje komkommer met ertussen wat kruiden gelegd tot ongeveer 5 centimeter onder de bovenkant. Het azijn mengsel werd er als laatste overgegoten, zodat de komkommer helemaal onder de azijn staan.
Hierop werden vaak takjes dille gelegd.
Na twee weken op een koele donkere plek zijn de komkommer lekker en ouder dan 2 maanden werden ze bij mijn schoonvader nooit. Trouwens op dezelfde manier legde hij ook hele augurken, uitjes en geblancheerde bloemkool in.
PS Ik maak ook augurken in zoet zuur, alleen haal ik zelf nooit de pitten eruit en snij de augurken nooit in de lengte door. Als ik komkommer inleg, schil ik de komkommer ook meestal niet. Is de schil wat taai, dan trek ik met een vork strepen in de schil van de komkommer.