HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

UITSMIJTER een goede traditie

uitsmijter

Een echt traditioneel Nederlands gerecht: een heuse uitsmijter. Heerlijk goed gebakken eieren op knapperend verse boterhammen, belegd met hartig beleg naar je keuze: ham of rosbief, of misschien plakjes echte boerenkaas. En natuurlijk een blaadje sla ernaast met wat plakjes tomaat en een waaiertje van augurk, zo wordt uitsmijter zeker vroeger vaak geserveerd. En vergeet niet een plukje peterselie en vaak een likje mosterd. Zeker Hollandse traditie, vroeger in elke lunchroom of eetcafé te bestellen.

In Duitsland hebben ze Strammer Max , maar dan is het brood geroosterd en de ham gebakken. Geeft mij maar een Nederlandse Uitsmijter, maar dan met erover gesmolten kaas en daarbij gebakken tomaat met dunne uiringen. En natuurlijk wel belegen Goudse boerenkaas. Een gemengde salade met wat kiemen smaakt er goed bij. En natuurlijk niet op wit brood, maar op vers rijk volkoren brood

Een uitsmijter: meer Nederlands kan het niet.

Gebruik altijd lekkere eieren van verantwoord gehouden kippen. Het verschil is echt te proeven en zoveel duurder zijn deze niet, zeker als deze direct bij bij de kippenhouder haalt. Of nog beter: ga zelf een paar kippen houden, dan gooi je gelijk weer minder eten weg.kippen bijj huis

En nu aan de slag:

Verwarm 2 lepels boter in een koekenpan. Laat de boter licht bruin kleuren. Breek 3 eieren  boven de pan, maar laat de dooiers heel. Bak de eieren zachtjes  tot het wit en het geel vast is geworden.

gebakken spiegelei

Sommigen vinden het lekker om de eieren aan beide zijden te bakken. Pas peper en zout over de eieren als ze klaar zijn. Een andere mogelijkheid is om in de bruine boter wat zout en peper te strooien.

Bestrijk 3 boterhammen met wat boter en beleg ze royaal met wat uw voorkeur heeft. Traditioneel was dat ham, rosbief ( maar wel goed bestrooid met zout en peper) of natuurlijk Nederlandse kaas.

kaas aLeg de gebakken spiegeleieren hier overheen.

Natuurlijk zijn er vele variaties: men kan eerst wat plakjes ontbijtspek of katenspek in de boter uitbakken en hierop de eieren zachtjes bakken. Dan hoef je geen zout toe te voegen, wel royaal peper uit de molen.

uitsmijter met spekjes

En natuurlijk kan je de spiegel-eieren overbakken met kaas. Dat gaat het beste met een deksel op de koekenpan, maar men houdt dan ook het vuur erg laag. Neem dus je tijd om eieren goed te bakken.

Een blaadje sla, een plakje tomaat, een waaiertje augurk en een takje peterselie hoeft voor mij niet. Maar met een bolletje goede zelfgemaakte huzarensalade heb je een mooi lunchgerecht. Ook met een dressing aangemaakte gemengde salade smaakt het lekker.

uitsmijter meegebakken kaas

ECHT NEDERLANDSE TRADITIE: NEDERLANDS DIS

3 ei

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>