Er zijn verschillende teelten van (bleek-)selderij over het jaar heen en daarom wordt deze groente continu aangeboden.
Wat kan je met bleekselderij:
- Natuurlijk als borrelhap met een dipsaus of om zo te snacken
- In salades, zoals met gekookte of gerookte kip, appel en een cocktailsausje
- In gemengde salades ook met aardappel of fruit
- Gevuld met roomkaas of paté
- Net als witlof gegratineerd uit de oven ( zelfs met kaas en ham)
- Roergebakken met andere groentes als ui en wortel
- In soepen en bouillons ( en om bouillon van te trekken)
Tot net na de tweede wereld oorlog werd bleekselderij zeer langdurig gekookt om dan vaak met een standaard groentesausje bij aardappelen en vlees te worden gegeten. Men was toen nog van mening dat selderij rauw giftig was en de bladeren werden door vele mensen gewoon weggegooid. Deze traditie hebben we nu helemaal verlaten en bleekselderij wordt meestal tegenwoordig ongekookt genuttigd. Daarnaast worden tegenwoordig aan bleekselderij vele positieve kwaliteiten voor onze gezondheid toegedeeld.
RAUWKOSTSALADE MET BLEEKSELDERIJ
Snijd alles zo fijn als je zelf lekker vindt:
- Stengel bleekselderij
- Stukje komkommer
- Wat paardenbloemblad
- 6 radijsjes
- 4 kleine tomaatjes
- Wat blaadjes van o.i.kers
- Wat bloemen van o.i. kers
- Peper en zout
Dressing van olijfolie, citroensap, wat honing, 1 eetlepel yoghurt en 1 eetlepel mayonaise, wat grove mosterd. Gehakte kruiden voor erover heen.
Maak groentes , tomaat en radijs schoon. Snij alles in kleine stukjes. ( voor deze salade kan je er voor kiezen de bleekselderij en komkommer te schillen en de tomaten door ze in kokend water te dompelen ook van hun schilletje te ontdoen). Haal in ieder geval wel de pitjes uit de tomaten.
Wat tuinkers of kiemen passen goed bij deze salade, net zoals geroosterde zonnebloempitten op het laatst met wat sojasaus bedruppeld.
ZOMERGROENTES : NEDERLANDS DIS