HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RAUWKOST SALADE met BLEEKSELDERIE of SELDERIJ

bleekselderij 2

Bleekselderij is een selderie waarvan de bladstelen worden gegeten. Vroeger werd vaak gedacht dat je bleekselderij rauw niet kon eten, maar tegenwoordig wordt de meeste bleekselderij juist rauw gegeten. Zo om te snacken, of in stukjes gesneden gevuld met roomkaas. Ook de blaadjes moet je nooit weggooien. Heerlijk in een salade en zeer geschikt om bouillon van te trekken of in een groentesoep.
Er worden twee soorten selderij om de stelen gekweekt een soort met groene bladstelen, die een uitgesproken selderij en pittigere smaak heeft en een soort met geelgroene bladstelen. Deze zelfblekende of witte soort is veel zachter van smaak en wordt tegenwoordig vaker geteeld.bleekselderij 1

Er zijn verschillende teelten van (bleek-)selderij  over het jaar heen en daarom wordt deze groente continu aangeboden.

Wat kan je met bleekselderij:

  • Natuurlijk als borrelhap met een dipsaus of om zo te snacken
  • In salades, zoals met gekookte of gerookte kip, appel en een cocktailsausje
  • In gemengde salades ook met aardappel of fruit
  • Gevuld met roomkaas of paté
  • Net als witlof gegratineerd uit de oven ( zelfs met kaas en ham)
  • Roergebakken met andere groentes als ui en wortel
  • In soepen en bouillons ( en om bouillon van te trekken)

Tot net na de tweede wereld oorlog werd bleekselderij zeer langdurig gekookt om dan vaak met een standaard groentesausje bij aardappelen en vlees te worden gegeten. Men was toen nog van mening dat selderij rauw giftig was en de bladeren werden door vele mensen gewoon weggegooid. Deze traditie hebben we nu helemaal verlaten en bleekselderij wordt meestal tegenwoordig ongekookt genuttigd. Daarnaast worden tegenwoordig aan bleekselderij vele positieve kwaliteiten voor onze gezondheid toegedeeld.

RAUWKOSTSALADE MET BLEEKSELDERIJ

  Snijd alles zo fijn als je zelf lekker vindt:rauwkoste met bleekselderij

  • Stengel bleekselderij
  • Stukje komkommer
  • Wat paardenbloemblad
  • 6 radijsjes
  • 4 kleine tomaatjes
  • Wat blaadjes van o.i.kers
  • Wat bloemen van o.i. kers
  • Peper en zout

Dressing van olijfolie, citroensap, wat honing, 1 eetlepel yoghurt en 1 eetlepel mayonaise, wat grove mosterd. Gehakte kruiden voor erover heen.

O.I.Kers zowel bloem als blad smaken heerlijk in een salade

O.I.Kers zowel bloem als blad smaken heerlijk in een salade

Maak groentes , tomaat en radijs schoon. Snij alles in kleine stukjes. ( voor deze salade kan je er voor kiezen de bleekselderij en komkommer te schillen en de tomaten door ze in kokend water te dompelen ook van hun schilletje te ontdoen).  Haal in ieder geval wel de pitjes uit de tomaten.

Wat tuinkers of kiemen passen goed bij deze salade, net zoals geroosterde zonnebloempitten op het laatst met wat sojasaus bedruppeld.

 

ZOMERGROENTES :  NEDERLANDS DIS

zomergroente

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>