HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ARNHEMSE MEISJES

arnhemse meisjes

Arnhemse meisjes zijn ovale krokant gebakken koekjes. Traditioneel niet van bladerdeeg van van een soort gist/boter deeg gemaakt. In alle gevallen voor het bakken royaal met grove suiker bestrooid. Bakker Hagdorn bakte deze koekjes al in 1829 in Arnhem.

De koekjes in de kenmerkende blikjes worden na vaak verkocht als souvenir en staan internationaal bekend als ‘Arnhem biscuits’. Het Hilton-hotel in Groot Brittannië gebruikt Arnhemse meisjes in hun traditionele rabarber-nagerecht.

 

RECEPT VOOR SNELLE ARNHEMSE MEISJES

 • roomboterbladerdeeg
 • 1 ei
 • 100 g kristalsuiker
 • ½ glas water

Oventemperatuur 200 C  , Baktijd 15 minuten

Verwarm de oven voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Steek uit elk deeglapje met een steker of met een glaasje rondjes van Ø 5 cm. Rol de rondjes met een deegroller in één richting uit tot ovaaltjes. Kook een suikerstroop van 50 gram suiker en het water, niet laten kleuren.  Af laten koelen en mengen met losgeklopt ei.

Leg deze op de bakplaat, bestrijk ze met het eimengsel  en bestrooi ze met kristalsuiker. Bak deze Arnhemse meisjes in het midden van de oven lichtbruin en gaar.

( voor recept van simpele BLADERDEEG : zie apart recept van Nederland Dis op https://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/bladerdeeg-snelrecept/  )

 

blik arnhemse meisjes

HET OORSPRONKELIJK RECEPT

 

Het meer oorspronkelijke recept van de Arnhemse meisjes van Hagdorn is van een soort gistdeeg.de enige echte arnhemse meisjes

Daarvoor is nodig:

 

 • 190 ml melk
 • 10 gram verse gist of een ½ zakje droge gist
 • wat zout
 • 1/3 kilo fijne tarwebloem
 • 2 theelepels vers citroensap
 • 200 gram boter
 • grove witte suiker

Zeef de bloem in een deegkom, voeg zout erbij. Voeg de gist bij de niet koude melk. Even laten staan, dan de bloem en de citroensap erbij. Meng met een mixer al kloppend alle boter in kleine stukjes erbij. Dit levert een kleverig deeg op. Dek het af en zet een nacht koel weg.

Vorm het deeg tot een rol. Snij de rol in kleine plakjes. En maak hier bolletjes van. Zet dit weer met folie afgedekt een uurtje weg.

Warm na 50 minuten de oven op 165 ⁰C voor. Bedek een bakblik met bakpapier.

Rol de bolletjes dan door de grove suiker. Met een deegroller worden de koekjes tot hun uiteindelijke vorm uitgerold: een ovaal van ongeveer 15 centimeter lang en 5 tot 6 centimeter breed. Leg de koekjes op het bakblik. Bestrooi ze met de overige grove suiker. In ongeveer 25 minuten niet te donker bakken. Op een rooster laten afkoelen.

kookboek Ronald Dahl

Dit recept is gebaseerd op het kookboek van Ronald Dahl en zijn Felicity. Of dit echt het authentieke recept is, blijft de vraag, want bakkers houden graag hun geheimen voor zich.Ronald Dahl en Felicity

         Ronald Dahl en zijn vrouw Felicity

GELDERSE LEKKERNIJEN – NEDERLANDS DIS

MADE IN ARNHEM

een wagen vol logoLees dit verhaal ook op de wagen vol verhalen van OMROEP GELDERLAND:
http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/arnhemse-meisjes.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>